نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

2 هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان- تخصص تغذیه طیور

3 هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

4 گروه صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

بهمنظور بررسی اثرات نانوامولسیون اسانس میخک در جیره­های بر پایه گندم بر عملکرد جوجه­های گوشتی، آزمایش حاضر با استفاده از 280 قطعه جوجه گوشتی (راس 308، مخلوط دو جنس) در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار انجام شد.تیمارهای آزمایشی شامل: 1) شاهد، 2) شاهد به همراه آنزیم، 3) شاهد به همراه 200 میلی­گرم بر کیلوگرم اسانس میخک و 4 تا 7 بهترتیب شاهد بههمراه 200، 150، 100 و 50 میلی­گرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک بودند. نتایج آزمایش نشان داد که در کل دوره پرورش، مصرف خوراک و افزایش وزن گروه دریافتکننده 200 میلی­گرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک نسبت به تیمارهای شاهد و آنزیم کاهش یافت (05/0P). در کل دوره آزمایش، ضریب تبدیل خوراک تیمارهای حاوی اسانس میخک و 50 میلی­گرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک نسبت به گروه شاهد بهتر بود (05/0P). غلظت تری­گلیسرید سرم در تیمارهای حاوی نانوامولسیون اسانس میخک نسبت به تیمار حاوی آنزیم کاهش یافت (05/0P). وزن نسبی بورس فابریسیوس در تیمارهای حاوی اسانس و 200 میلی­گرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0P). استفاده از اسانس و سطوح 200، 150 و 100 میلی­گرم بر کیلوگرم نانوامولسیون اسانس میخک در جیره جوجه­های گوشتی باعث کاهش جمعیت باکتری­های اشریشیاکلای محتویات سکوم شد (05/0P). بهطورکلی نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از نانوامولسیون اسانس میخک در جیره جوجه­های گوشتی بر پایه گندم ممکن است باعث کاهش جمعیت باکتری­های اشریشیاکلای محتویات سکوم گردد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of clove essential oil nanoemulsion on performance of broiler chickens fed diet based on wheat

نویسندگان [English]

  • Massome Nouri 1
  • Mohammad Reza Ghorbani 2
  • Ahmad Tatar 3
  • Mohammad Amin Mehrnia 4

1 Department of Animal Science, Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran

2 Department of Animal Sciences, Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran.

3 Department of Animal Science, Khuzestan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran.

4 Department of food Science and Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan, Iran

چکیده [English]

The present study was carried out to investigate the effect of clove essential oil nanoemulsion (CEON) on performance of broiler chickens fed wheat-based diet. A total of 280 day-old broiler chicks (Ross 308, mix sex) were used in a completely randomized design with seven treatments and four replicats. The experimental treatments were; 1- control, 2- control supplemented with enzyme (En), 3- control supplemented with 200 mg/kg clove essential oil (CEO) and 4 to 7 were control supplemented with 200, 150, 100 and 50 mg/kg of CEON, respectively. The results of this experiment showed that in the whole rearing period, the feed intake and body weight gain of birds fed diets supplemented with 200 mg/kg CEON decreased significantly compared with control and En treatments (P≤0.05). In the whole period of experiment, chicks fed diets supplemented with CEO and 50 mg/kg CEON had better feed conversion ratio compared with control group (P≤0.05). Serum triglyceride concentration decreased significantly in chicks fed diets containing different levels of CEON compared to En treatment (P≤0.05). Relative weight of bursa increased in chicks fed diets containing CEO and 200 mg/kg CEON in comparison with control treatment. Supplementation broiler diets with CEO and 200, 150 and 100 mg/kg CEON decreased significantly Escherichia coli populations of cecal content (P≤0.05). According to the results of this experiment, supplementation broiler wheat-based diets with CEON may decrease Escherichia coli populations of cecal content. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler Chickens
  • Cecal Microflora
  • Clove Essential Oil Nanoemulsion
  • performance
  • Wheat
1.     محمدی ز، غضنفری ش و ادیب مرادی م (1393) اثرات اسانس میخک بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی در جوجه­های گوشتی. نشریه دامپزشکی. 102: 67-76.
2.      Agostini PS and Sola-Oriol D (2012) Role of in-feed clove supplementation on growth performance, intestinal microbiology, and morphology in broiler chicken. Livestock Science. 147: 113-118.
3.      Azadegan Mehr M, Hassanabadi A, Nassiri Moghaddam H and Kermanshah H (2013) Supplementation of clove essential oils and probiotic to the broiler’s diet on performance, carcass traits and blood components. Iranian Journal of Applied Animal Science. 4(1):
117-122.
4.      Azadegan Mehr M, Hassanabadi A, Nassiri Moghaddam H and Kermanshah H (2014) Supplementation of clove essential oils and probiotic on blood components, lymphoid organs and immune response in broiler chickens. Research Opinions in Animal and Veterinary Sciences. 4(4): 218-223.
5.      Burt S (2004) Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods A review. International Journal of Food Microbiology. 94: 223-253.
6.      Choct M, Hughes RJ and Bedford MR (2002) Effects of a xylanase on individual bird variation, starch digestion throughout the intestine, and ileal and caecal volatile fatty acid production in chickens fed wheat. British Poultry Science. 40: 419-422.
 7.      Francisco HS, Facundo JR, Diana CP, Fidel MG, Alberto EM, Amaury DJPG, Humberto TP and Gabriel MC (2008) The antimicrobial sensitivity of Streptococcus mutans to nanoparticles of silver zinc oxide and gold. Nanomedicine Nanotechnology. Biology and Medicine. 4: 237-240.
8.      Gao F, Jiang Y, Zhoua GH and Han ZK (2007) The effects of xylanase supplementation on performance, characteristics of the gastrointestinal tract, blood parameters and gut microflora in broilers fed on wheat–based diets. Animal Feed Science and Technology. 142: 173-184.
9.      Hashtjin AM and Abbasi S (2015) Nano-emulsification of orange peel essential oil using sonication and native gums. Food Hydrocolloids. 44(0): 40-48.
10.   Hernawan E, Wahyuni S, and Suprapti H (2012) The levels of blood glucose, triglyceride, final body weight and abdominal fat percentage of broiler under sex-separated and straight run rearing system. Seria Zootehnia. 57: 28-33.
11.   Leeson S and Summers JD (1997) Commercial Poultry Nutrition, 2nd Edition Guelph, Ont.University Books. 5: 167-172.
12.   Liang R, Xu S, Shoemaker CF, Li Y, Zhong F and Huang Q (2012) Physical and antimicrobial properties of peppermint oil nanoemulsions. Journal of agricultural and food chemistry. 60: 7548-7555.
13.   Majeed H, Liu F, Hategekimana J, Rizwan Sharif H, Qi J, Ali B, Bian Y, Maa J, Yokoyama W, Zhong F (2016) Bactericidal action mechanism of negatively charged food grade clove oil nanoemulsions. Food Chemistry. 197: 75-83.
14.   Mukhtar AM (2011) The effect of dietary clove oil on broiler performance. Australian Journal of Basic and Applied Sciences. 5(7): 49-51.
15.   NRC (1994) Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
16.   SAS Institute INC (2004) SAS STATs users Guide. Version 9.1, SAS Institute Inc. cary, N.C.
17.   Svensson E, Sinervo B and Comendant T (2001) Density dependent competition and selection on immune function in genetic lizard morphs. Proceeding National Academy Science, USA. 55: 2053 -2069.
18.   Terjung N, Loeffler M, Gibis M, Hinrichs J and Weiss J (2012) Influence of droplet size on the efficacy of oil-in-water emulsions loaded with phenolic antimicrobials. Food Function. 3: 290-301.
19.   Wei–Fen L, Feng J, Zi–Rong X and Cai–Mei Y (2004) Effects of non–starch polysaccharides enzymes on pancreatic and small intestinal digestive enzyme activities in piglet fed diets containing high amounts of barley. World Journal Gastroentero. l10: 856-859.
20.  Yamuna K and Thangavel A (2011) Effect of selenium and vitamin e supplementation on immune status in broiler chickens. Tamilnadu Journal of Veterinary and Animal Sciences. 7(6): 303-306.