نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
- سید عبداله حسینی 1
- مهدی امیر صادقی 2
- امیر حسین علیزاده قمصری 3
- هوشنگ لطف الهیان 4
- محمد رضا سلیمانی 5
1 موسسه تحقیقات علوم دامی، تخصص: تغذیه طیور
2 سازمان تحقیقات
3 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی
4 سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، موششه تحقیقات علوم دامی ایران
5 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد علوم طیور دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
تأثیر دو منبع آلی عنصر روی بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی با استفاده از 750 قطعه جوجه گوشتی سویه آرین در یک آزمایش فاکتوریل 3×2 این آزمایش شامل دو نوع منبع عنصر روی (روی - گلیسین و روی - متیونین) و سه سطح مختلف روی (40، 80 و 120 میلیگرم بر کیلوگرم جیره) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و درپنج تکرار بررسی شد. وزن زنده و خوراک مصرفی بهصورت هفتگی اندازه گیری و ضریب تبدیل محاسبه شد. در پایان دوره پرورش خونگیری بهعملآمده و عیار تولید پادتن علیه گلبول قرمز گوسفندی، ویروس بیماری نیوکاسل و شمارش تفریقی گلبولهای سفید انجام شد. استفاده از منبع روی - متیونین در مقایسه با روی - گلیسین سبب بهبود معنیدار وزن زنده (42 روزگی)، خوراک مصرفی (یک تا 28 روزگی) و ضریب تبدیل خوراک (یک تا 14 روزگی) شد (05/0P<)، ولی بر شاخص تولید و درصد ماندگاری در کل دوره اثر نداشت. عیار پادتن علیه گلبول قرمز گوسفندی هنگام استفاده از سطح 80 میلیگرم در کیلوگرم روی در جیره بهطور معنیداری بیشتر از سایر سطوح روی بود (05/0P<). افزودن روی - متیونین به جیره در مقایسه با روی - گلیسین، عملکرد جوجههای گوشتی را بهبود داد (05/0P<). تقویت پاسخهای ایمنی با افزودن 80 میلیگرم مکمل روی آلی به جیره مشاهده شد. براساس نتایج این تحقیق، استفاده از فرم روی - متیونین نسبت به فرم روی - گلیسین اثرات بهتری بر عملکرد جوجههای گوشتی دارد و استفاده از آن به عنوان یک منبع روی توصیه می شود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effects of Zinc-methionine and Zinc-glycine supplement on broiler performance and immunity
نویسندگان [English]
- sayed abdoullah hosseini 1
- mehdi amirsadeghi 2
- amir hossein alizadeh-ghamsari 3
- houshang lotfollahian 4
- Mohammad Reza Solymani 5
1 Animal Sceince Reaserch Institute
2 animal science research institute
3 agricultural research education and extension organization, Animal science research institute of Iran
4 agricultural research education and extension organization, Animal science research institute of Iran
5 MS of poultry science for T.M.U university
چکیده [English]
The effects of two sources of organic zinc on performance and immune responses of broiler chickens were evaluated by using seven-hundred and fifty day-old Arian broiler chickens which randomly allocated in 30 experimental units in a completely randomized design as a 2×3 factorial with two sources of organic zinc (zinc- methionine and zinc- glycine) and three levels of dietary zinc (40, 80 and 120 mg/kg). During the experiment, live body weight (LBW), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) were measured weekly. At the end of the experiment (age 42d) two birds from each replicate were bleed and total antibody titer against Sheep Red Blood Cell (SRBC), antibody titer against Newcastle Disease virus (ND) and differential count of white blood cells (WBC) were measured. Dietary inclusion of zinc-methionine improved LBW (day 42), FI (days 0-28) and FCR (days 0-14) in comparison with zinc- glycine (P<0.05), but did not influence on productive index and livability. Antibody titer against SRBC was higher when 80 mg/kg zincwas included in diet (P<0.05). Dietary inclusion of zinc-methionine improved performance of broiler chickens in comparison with zinc- glycine (P<0.05). Enhancement of some immune responses was observed by addition of 80 mg/kg organic zinc supplement to the diets. According to the results, using zinc-methionine improved broiler performance, so it should be suggested as a zinc source.
کلیدواژهها [English]
- broiler
- ِDietary zinc level
- Immunity
- performance
- Zinc-glycine
- Zinc-methionine