نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل دانشگاه تربیت مدرس

2 هیت علمی دانشگاه تربیت مدرس

3 کارشناسی ارشد

4 کروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

اثرات عصاره­ی دو گیاه دارویی رزماری و مریم­گلی، بره­موم، آنتی­بیوتیک ویرجینیامایسین و کوکسیدیواستات با منشأ گیاهی بر عملکرد جوجه­های گوشتی چالش یافته با دو سروتیپ اشرشیاکلی (O2K12 و O78K80) بررسی شد. تعداد476 قطعه جوجه گوشتی ماده سویه کاب 500، به مدت 42 روز در یک طرح کاملاً تصادفی در هفت گروه آزمایشی، با چهار تکرار و 17 پرنده در هر تکرار توزیع شدند. دو گروه شاهد منفی و مثبت با جیره پایه بدون افزودنی تغذیه شدند. دو گروه­ عصاره­ی گیاهان دارویی، جیره پایه را به همراه عصاره­ی گیاهان رزماری و مریم­گلی به میزان یک میلی­لیتر در هر لیتر آب آشامیدنی دریافت کردند. ویرجینیامایسین (10%)، کوکسیدیواستات گیاهی و عصاره اتانولی بره­موم به ترتیب به مقدار به مقدار 150، 200 و 500 میلی­گرم به هر کیلوگرم خوراک اضافه شدند. همه گروه­های آزمایشی به‌غیراز شاهد منفی در روز 14 پرورش با دو سروتیپ باکتری اشرشیاکلیچالش داده شدند. عصاره­هایگیاهیباعثکاهشاشرشیاکلیوسالمونلادر روده­ی جوجه­های گوشتی نسبت به گروه­ شاهد ­مثبت شدند(05/0>P). در کل دوره پرورش، ضریب تبدیل و مصرف خوراک در جوجه­هایی که عصاره­های گیاهی و کوکسیدیواستات گیاهی دریافت کرده بودند نسبت به هر دو گروه­ شاهد کمتر بود(05/0>P).پرندگان تیمارهای رزماری و بره­موم کمترین وزن نسبی سینه را نسبت به سایر تیمارها داشتند (05/0P<). تغذیه عصاره­های گیاهی سبب کاهش مقدار کلسترول و افزایش لیپوپروتئین پرچگالی(HDL) شدند(05/0>P). بنابراین، عصاره­های گیاهی با بهبود ضریب تبدیل خوراک، کاهش جمعیت باکتری­های مضر و کلسترول خون می­توانند به‌عنوان یک افزودنی سودمند و کم­خطر در پرورش جوجه­های گوشتی موردتوجه قرار گیرند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Comparison the effect of two herbal extracts, Propolis, Antibiotic and Coccidiostat on Immune System, Blood Parameters and Performance of Broiler Chickens Challenged with E. coli

نویسندگان [English]

  • abbas ashoori 1
  • Alireza Behnamifar 4

1

2

3

4 Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modars University, Tehran, Iran

چکیده [English]

The effects of the herbal extracts (Rosemary officinalis L., Salvia officinalis), propolis, virginiamycin antibiotic and the herbal coccidiostat were studied on broiler chickens challenged with two E. coli strains (O78K80 & O2K12). A total of 476 female cobb 500 broilers was allocated in a completely randomized design considering seven treatments with four replicates and 17 birds per each for 42 days. Negative and positive control groups received a basal diet with no supplementation. The two herbal groups received a basal diet with 1 mL of ethanol herbal extracts (Rosemarinus officinalis & Salvia officinalis) / L drinking water, respectively. The virginiamycin (10%), the herbal coccidiostat and the ethanol extract of propolis groups fed the basal diet plus 150, 200 and 500 mg / kg diet, respectively. All groups except negative control challenged with two E. coli strains (O78K80 & O2K12) in 14d of rearing period. Herbal extract decreased the intestinal population of E. coli and Salmonella compared to the positive control (P<0.05). In the rearing period, feed conversion ratio and feed intake in chickens received herbal extracts and herbal coccidiostat were significantly lower than control groups (P<0.05). Birds that received rosemary and propolis had the lowest relative weight of the breast compared to other treatments (P<0.05).Herbal extracts decreased the cholesterol and increased HDL levels of serum (P<0.05). It could be concluded that the herbal extracts can be used as an alternative to antibiotics as growth promoters in broiler chicks.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antibiotics
  • Rosemary
  • Salvia
  • propolis
  • Coccidiostat
  • E. coli
  1. 1.      Agunos A, Léger, D, and Carson C (2012). Review of antimicrobial therapy of selected bacterial diseases in broiler chickens in Canada. The Canadian Veterinary Journal, 53(12), 1289.

    1. Areias F, Valentao P, Andrade PB, Ferreres F and Seabra RM (2000). Flavonoids and phenolic acids of sage: influence of some agricultural factors. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 48(12):6081–6084.
    2. Bozin B, Mimica-Dukic N, Samojlik I and Jovin N (2007). Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 55(19): 7879-7885.
    3. Cross D E, McDevitt R M, Hillman K, and Acamovic T (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. Journal of British Poultry Science. 48, 496–506.
    4. Demir, E,, Kilinc, K, Yildirim Y, Dincer F, and Eseceli, H (2008). Comparative effects of mint, sage, thyme and flavomycin in wheat-based broiler diets. Archiva zootechnica. 11: 54-63.
    5. Donnenberg M S (2002).Escherichia coli virulence mechanisms of a versatile pathogen. Academic Press. Pp :119-145, 337-37.
    6. Gavanji S, and Larki B (2015). Comparative effect of propolis of honey bee and some herbal extracts on Candida Albicans. Chinese journal of integrative medicine, 1-7.
    7. Georgantelis D, Ambrosiadis I, Katikou P, Blekas G, and Georgakis S A (2007). Effect of rosemary extract, chitosan and α-tocopherol on microbiological parameters and lipid oxidation of fresh pork sausages stored at 4 C. Meat Science. 76(1): 172-181.
    8. Ghazalah A Am and Ali A M (2008). Rosemary leaves as a dietary supplement for growth in broiler chickens.  International Journal of Poultry Science. 7 (3): 234-239.
    9. Greathead H (2003). Plants and plant extracts for improving animal productivity. Proceedings of the Nutrition Society, 62(2), 279-290.
    10. Gross WB and Siegel HS, (1983). Evaluation of the heterophil/lymphocyte ratio as a measure of stress in chickens. Avian Diseases 27(4): 972-979.
    11. Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J, and Megias M D (2004). Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry science. 83(2): 169-174.
    12. Karami M, Hossini E, Majd N S, Ebrahimzadeh M A, and Alemy S (2015). Salvia limbata: Botanical, Chemical, Pharmacological and Therapeutic Effecte. Journal of Clinical Excellence. 3(2): 1-14.
    13. Krell R (1996). Value-added products from bee keeping. FAO Publications. Milan, Italy.
    14. Lee K W, Everts H, Kappert H J, Wouterse H, Frehner M, and Beynen AC (2004). Cinnamaldehyde, but not thymol, counteracts the carboxymethyl cellulose-induced growth depression in female broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 3(9), 608-612.
    15. Lee K W, H Everts H J, Kappert M, Frehner R, Losa and Beynen A C (2003). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Journal of British Poultry Science. 44(3) 450– 457.
    16. Leitner G, Heller E D, and Friedman A (1989). Sex-related differences in immune response and survival rate of broiler chickens. Veterinary immunology and immunopathology. 21(3): 249-260.
    17. Mathlouthi N, Bouzaienne T, Oueslati I, Recoquillay F, Hamdi M, Urdaci M, and Bergaoui R (2012). Use of rosemary, oregano, and a commercial blend of essential oils in broiler chickens: in vitro antimicrobial activities and effects on growth performance. Journal of animal science. 90(3): 813-823.
    18. Nosál'ová G, Capek P, Šutovská M, Franova S, Matulová M and Teixeira da Silva J (2006). Antitussive active polysaccharides from ornamental-medicinal plants. Floriculture, Ornamental and Plant Biotechnology: 472-481.
    19. SAS Institute. (2004) "SAS® User's Guide: Statistics version 7.0". SAS Institute Inc., Cary, N. C, USA.
    20. Serra J and Escola R (1995). A study on the bacteriostatic activity of propolis. Deut. Lebensm-Rundsch. 91: 242-246.
    21. Sur SV, Tuljupa F M and Sur L I (1991). Gas chromatographic determination of monoterpenes in essential oil medicinal plants. Journal of Chromatography. 542:451–458.
    22. Yesilbag D, Gezen S S, Biricik H and Bulbul T (2012). Effects of a rosemary and oregano volatile oil mixture on performance, lipid oxidation of meat and haematological parameters in Pharaoh quails. British Poultry Science. 53(1): 89-97.