نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 فارغ التحصیل دانشگاه تربیت مدرس
2 هیت علمی دانشگاه تربیت مدرس
3 کارشناسی ارشد
4 کروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده
اثرات عصارهی دو گیاه دارویی رزماری و مریمگلی، برهموم، آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین و کوکسیدیواستات با منشأ گیاهی بر عملکرد جوجههای گوشتی چالش یافته با دو سروتیپ اشرشیاکلی (O2K12 و O78K80) بررسی شد. تعداد476 قطعه جوجه گوشتی ماده سویه کاب 500، به مدت 42 روز در یک طرح کاملاً تصادفی در هفت گروه آزمایشی، با چهار تکرار و 17 پرنده در هر تکرار توزیع شدند. دو گروه شاهد منفی و مثبت با جیره پایه بدون افزودنی تغذیه شدند. دو گروه عصارهی گیاهان دارویی، جیره پایه را به همراه عصارهی گیاهان رزماری و مریمگلی به میزان یک میلیلیتر در هر لیتر آب آشامیدنی دریافت کردند. ویرجینیامایسین (10%)، کوکسیدیواستات گیاهی و عصاره اتانولی برهموم به ترتیب به مقدار به مقدار 150، 200 و 500 میلیگرم به هر کیلوگرم خوراک اضافه شدند. همه گروههای آزمایشی بهغیراز شاهد منفی در روز 14 پرورش با دو سروتیپ باکتری اشرشیاکلیچالش داده شدند. عصارههایگیاهیباعثکاهشاشرشیاکلیوسالمونلادر رودهی جوجههای گوشتی نسبت به گروه شاهد مثبت شدند(05/0>P). در کل دوره پرورش، ضریب تبدیل و مصرف خوراک در جوجههایی که عصارههای گیاهی و کوکسیدیواستات گیاهی دریافت کرده بودند نسبت به هر دو گروه شاهد کمتر بود(05/0>P).پرندگان تیمارهای رزماری و برهموم کمترین وزن نسبی سینه را نسبت به سایر تیمارها داشتند (05/0P<). تغذیه عصارههای گیاهی سبب کاهش مقدار کلسترول و افزایش لیپوپروتئین پرچگالی(HDL) شدند(05/0>P). بنابراین، عصارههای گیاهی با بهبود ضریب تبدیل خوراک، کاهش جمعیت باکتریهای مضر و کلسترول خون میتوانند بهعنوان یک افزودنی سودمند و کمخطر در پرورش جوجههای گوشتی موردتوجه قرار گیرند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Comparison the effect of two herbal extracts, Propolis, Antibiotic and Coccidiostat on Immune System, Blood Parameters and Performance of Broiler Chickens Challenged with E. coli
نویسندگان [English]
- abbas ashoori 1
- Alireza Behnamifar 4
1
2
3
4 Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modars University, Tehran, Iran
چکیده [English]
The effects of the herbal extracts (Rosemary officinalis L., Salvia officinalis), propolis, virginiamycin antibiotic and the herbal coccidiostat were studied on broiler chickens challenged with two E. coli strains (O78K80 & O2K12). A total of 476 female cobb 500 broilers was allocated in a completely randomized design considering seven treatments with four replicates and 17 birds per each for 42 days. Negative and positive control groups received a basal diet with no supplementation. The two herbal groups received a basal diet with 1 mL of ethanol herbal extracts (Rosemarinus officinalis & Salvia officinalis) / L drinking water, respectively. The virginiamycin (10%), the herbal coccidiostat and the ethanol extract of propolis groups fed the basal diet plus 150, 200 and 500 mg / kg diet, respectively. All groups except negative control challenged with two E. coli strains (O78K80 & O2K12) in 14d of rearing period. Herbal extract decreased the intestinal population of E. coli and Salmonella compared to the positive control (P<0.05). In the rearing period, feed conversion ratio and feed intake in chickens received herbal extracts and herbal coccidiostat were significantly lower than control groups (P<0.05). Birds that received rosemary and propolis had the lowest relative weight of the breast compared to other treatments (P<0.05).Herbal extracts decreased the cholesterol and increased HDL levels of serum (P<0.05). It could be concluded that the herbal extracts can be used as an alternative to antibiotics as growth promoters in broiler chicks.
کلیدواژهها [English]
- Antibiotics
- Rosemary
- Salvia
- propolis
- Coccidiostat
- E. coli
1. Agunos A, Léger, D, and Carson C (2012). Review of antimicrobial therapy of selected bacterial diseases in broiler chickens in Canada. The Canadian Veterinary Journal, 53(12), 1289.
- Areias F, Valentao P, Andrade PB, Ferreres F and Seabra RM (2000). Flavonoids and phenolic acids of sage: influence of some agricultural factors. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 48(12):6081–6084.
- Bozin B, Mimica-Dukic N, Samojlik I and Jovin N (2007). Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 55(19): 7879-7885.
- Cross D E, McDevitt R M, Hillman K, and Acamovic T (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. Journal of British Poultry Science. 48, 496–506.
- Demir, E,, Kilinc, K, Yildirim Y, Dincer F, and Eseceli, H (2008). Comparative effects of mint, sage, thyme and flavomycin in wheat-based broiler diets. Archiva zootechnica. 11: 54-63.
- Donnenberg M S (2002).Escherichia coli virulence mechanisms of a versatile pathogen. Academic Press. Pp :119-145, 337-37.
- Gavanji S, and Larki B (2015). Comparative effect of propolis of honey bee and some herbal extracts on Candida Albicans. Chinese journal of integrative medicine, 1-7.
- Georgantelis D, Ambrosiadis I, Katikou P, Blekas G, and Georgakis S A (2007). Effect of rosemary extract, chitosan and α-tocopherol on microbiological parameters and lipid oxidation of fresh pork sausages stored at 4 C. Meat Science. 76(1): 172-181.
- Ghazalah A Am and Ali A M (2008). Rosemary leaves as a dietary supplement for growth in broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 7 (3): 234-239.
- Greathead H (2003). Plants and plant extracts for improving animal productivity. Proceedings of the Nutrition Society, 62(2), 279-290.
- Gross WB and Siegel HS, (1983). Evaluation of the heterophil/lymphocyte ratio as a measure of stress in chickens. Avian Diseases 27(4): 972-979.
- Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J, and Megias M D (2004). Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poultry science. 83(2): 169-174.
- Karami M, Hossini E, Majd N S, Ebrahimzadeh M A, and Alemy S (2015). Salvia limbata: Botanical, Chemical, Pharmacological and Therapeutic Effecte. Journal of Clinical Excellence. 3(2): 1-14.
- Krell R (1996). Value-added products from bee keeping. FAO Publications. Milan, Italy.
- Lee K W, Everts H, Kappert H J, Wouterse H, Frehner M, and Beynen AC (2004). Cinnamaldehyde, but not thymol, counteracts the carboxymethyl cellulose-induced growth depression in female broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 3(9), 608-612.
- Lee K W, H Everts H J, Kappert M, Frehner R, Losa and Beynen A C (2003). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Journal of British Poultry Science. 44(3) 450– 457.
- Leitner G, Heller E D, and Friedman A (1989). Sex-related differences in immune response and survival rate of broiler chickens. Veterinary immunology and immunopathology. 21(3): 249-260.
- Mathlouthi N, Bouzaienne T, Oueslati I, Recoquillay F, Hamdi M, Urdaci M, and Bergaoui R (2012). Use of rosemary, oregano, and a commercial blend of essential oils in broiler chickens: in vitro antimicrobial activities and effects on growth performance. Journal of animal science. 90(3): 813-823.
- Nosál'ová G, Capek P, Šutovská M, Franova S, Matulová M and Teixeira da Silva J (2006). Antitussive active polysaccharides from ornamental-medicinal plants. Floriculture, Ornamental and Plant Biotechnology: 472-481.
- SAS Institute. (2004) "SAS® User's Guide: Statistics version 7.0". SAS Institute Inc., Cary, N. C, USA.
- Serra J and Escola R (1995). A study on the bacteriostatic activity of propolis. Deut. Lebensm-Rundsch. 91: 242-246.
- Sur SV, Tuljupa F M and Sur L I (1991). Gas chromatographic determination of monoterpenes in essential oil medicinal plants. Journal of Chromatography. 542:451–458.
- Yesilbag D, Gezen S S, Biricik H and Bulbul T (2012). Effects of a rosemary and oregano volatile oil mixture on performance, lipid oxidation of meat and haematological parameters in Pharaoh quails. British Poultry Science. 53(1): 89-97.