اثر جایگزینی ذرت با میوه بلوط با و بدون افزودن کولین بر عملکرد و ویژگی های استخوان درشت نی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج،

2 دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج -تخصص: ‌تغذیه طیور

3 دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی، تخصص: تغذیه طیور

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف میوه بلوط با و بدون افزودن کولین در جیره جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 528 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و 22 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. دو فاکتور مورد بررسی شامل کولین (صفر و 3/0 درصد جیره) و میوه بلوط (صفر، 15 و 20 درصد جیره) بودند. در جیره‌های آغازین (21-1 روزگی) و پایانی(42-22 روزگی)، میوه بلوط جایگزین ذرت شد بدون این که در درصد سایر مواد خوراکی جیره تغییری داده شود. نتایج نشان داد تغذیه جوجه‌ها با جیره حاوی 20 درصد میوه بلوط، افزایش وزن بدن را در دوره آغازین، پایانی و کل دوره (42-1روزگی) در مقایسه با جیره بدون بلوط کاهش داد (05/0>(P در همه دوره‌ها، استفاده از 15 و 20 درصد میوه بلوط (به استثنای سطح 15 درصد در دوره پایانی) در مقایسه با سطح صفر، ضریب تبدیل خوراک را افزایش داد (05/0>(P. افزودن 3/0 درصد کولین به جیره، ضریب تبدیل خوراک دوره آغازین و کل دوره را بهبود داد (05/0>(P. اثر متقابل سطح میوه بلوط و کولین در مورد افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک معنی‌دار نبود. جایگزینی ذرت جیره با میوه بلوط باعث کاهش معنی‌دار شاخص وزن خاکستر به طول استخوان درشت نی در سن 42روزگی شد. به طور کلی، جایگزینی ذرت جیره با 15 و 20 درصد میوه بلوط، عملکرد جوجه‌های گوشتی را کاهش داد. افزودن کولین نتوانست از کاهش عملکرد جوجه‌های تغذیه شده با میوه بلوط جلوگیری نماید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of replacing corn with oak acorn with and without addition of choline on performance and tibia characteristics of broilers

نویسندگان [English]

  • mohammad houshmand 2
  • Mokhtar Khajavi 1
  • siamak parsaei 3
1 Department of Animal Science, Yasouj University
2 Faculty of Agriculture, Yasouj University
3 Department of Animal Science, Yasouj University
چکیده [English]

This experiment was conducted to investigate the effects of dietary inclusion of different levels of oak acorn(OA) with and without choline addition in broilers diet. A total of 528 one-day-old chicks were used in a factorial arrangement based on completely randomized design, with six treatments, four replicates and 22 chicks per each. Two studied factors were choline (0 and 0.3 % diet) and OA(0, 15 and 20% diet). In starter (d 1-21) and finisher (d 22-42) diets, corn was replaced with 15 and 20 % OA, without any change in percentage of other dietary feed ingredients. The findings indicated that feeding birds with diets containing 20 % OA reduced body weight gain during starter, finisher and entire period (d 1-42) of the study when compared to the diet without OA (P<0.05). Dietary inclusion of 15 and 20 % OA increased feed conversion ratio (except for 15 % OA in finisher phase) compared to the level of 0 %, throughout the study (P<0.05). Dietary supplementation with 0.3 % choline improved starter and overall feed conversion ratio(P<0.05).There was no significant interaction between OA level and choline for body weight gain, feed intake and feed conversion ratio. Replacing corn with OA resulted in a significant reduction in tibia bone ash weight/length index, at 42-day of age (P<0.05). In conclusion, substitution of corn with 15 and 20 % OA reduced the performance of broilers. Addition of choline did not prevent reduction in performance of OA-fed birds.

کلیدواژه‌ها [English]

  • broiler
  • Choline
  • Oak acorn
  • performance
  • tibia
1.   غریبی س، هوشمند م و نقی­ها ر (1394) تأثیر استفاده از میوه بلوط (Quercus brantii Lindl) خام و فرآوری شده در جیره بر عملکرد و فلور میکروبی روده کور جوجه­های گوشتی. تولیدات دامی. 17: 413-403.
2.   ورمقانی ص ع، یعقوب فر ا، قره داغی ع ا و جعفری ه (1385) استفاده از میوه بلوط تانن گیری شده در جیره های غذایی جوجه‌های گوشتی، پژوهش و سازندگی. 19: 58-50.
3.      Ahmed AE, Smithard R and Ellis M (1991) Activities of enzymes of the pancreas, and the lumen and mucosa of the small intestine in growing broiler cockerels fed on tannin-containing diets. British Journal of Nutrition 65: 189-197.
4.      Al-MamaryM, Al-Habori M, Al-AghbariA and Al-Obeidi A (2001) In vivo effects of dietary sorghum tannins on rabbit digestive enzymes and mineral absorption. Nutrition Research 21: 1393-1401.
5.     AOAC, 1995. Official methods of analysis (16th ed) Association of Official Analytical Chemists, Washington, USA.
6.      Armstrong WD, Featherston WR and Rogler JC (1973) Influence of methionine and other dietary additions on the performance of chicks fed bird resistant sorghum grain diets. Poultry Science 52: 1592-1599.
7.       Bouderoua K, Mourot J and Selselet-Attou G (2009) The effect of green oak acorn (Quercus ilex) based diet on growth performance and meat fatty acid composition of broilers. Asian-Australian Journal of Animal Science 6: 843-848.
8.      Elkin RG, Featherston WR and Rogler JC (1978) Investigations of leg abnormalities in chicks consuming high tannin sorghum grain diets. Poultry Science 57: 757-762.
9.      Fuller HL, Chang SI and Potter DK (1967) Detoxification of dietary tannic acid by chicks.Journal of Nutrition91: 477-481.
10.   Hassan IAG, Elzubeir EA and El Tinay AH  (2003) Growth and apparent absorption of minerals in broiler chickens fed diets with low and high tannin contents. Tropical Animal Health and Production 35: 189-196
11.   Hossain ME, Das GB, Hasan MM, Shaikat AH and  Bari ASM (2014) The effect of choline chloride supplementation on performance parameters and carcass characteristics of broiler. Iranian Journal of Applied Animal Science 4: 373-378.
12.   Houshmand M, Hojati F and Parsaie S (2015) Dietary nutrient manipulation to improve the performance and tibia characteristics of broilers fed oak acorn(Quercus Brantii Lindl). Brazilian Journal of Poultry Science 17: 17-24.
13.   Jansman AJM )1993( Tannins in feedstuffs for simple stomachedanimals. Nutrition Research Reviews 6: 209-236.
14.   Mahmood S, Ajmal Khan M,Sarvar M and Nisa M (2008) Use of chemical treatments to reduce antinutritional effects of tannins in salseed meal: Effect on performance and digestive enzymes of broilers. Livestock Science 116: 162-170.
15.   Mahmood S, Ali H, Ahmad F and Iqbal Z (2014) Estimation of tannins in different sorghum varieties and their effects on nutrient digestibility and absorption of some minerals in caged White Leghorn Layers. International Journal of Agriculture and Biology 16: 217–221.
16.   Makkar HPS (2003) Quantification of tannins in tree and shrub foliage. A laboratory manual. FAO/IAEA.
17.   Manssori B and Acamovic T (2007) The effect of tannic acid on the excretion of endogenous methionine, histidine and lysine with broilers. Journal of Animal Feed Science and Technology 134: 198-210.
18.   Medugu CI, Saleh B, Igwebuike JU and Ndirmbita RL (2012) Strategies to improve the utilization of tannin-rich feed materials by poultry. International Journal of Poultry Science 11: 417-423
19.   Nelson TS, Stephenson EL, Burgos A, Gloyd J and York J (1975) Effect of tannin content on dry matter digestion, energy utilisation and average amino acid availability of hybrid sorghum grains. Poultry Science 54: 1620-1623.
20.   NRC )1994(Nutrient Requirements of Poultry. National Academy Press, Washington, DC.
21.  Nyachoti CM, Atkinson JL and Lesson S (1996) Response of broiler chicks fed a high-tannin sorghum diets. Journal of Applied Poultry Research 5: 239-245.
22.   Ortiz LT, AlzuetaC, Trevino J and CastanoM (1994) Effects of faba bean tannins on the growth and histological structure of the intestinal tract and liver of chicks and rats. British Poultry Science 35: 743-754.
23.   Rao SK, West MS, Frost TJ, Orban JI, Bryant MM and Roland SRDA (1993) Sample size required for various methods of assessing bone status in commercial leghorn hens. Poultry Science 72: 229–235.
24.   Reisenfeld A (1972) Metatarsal robusticity in bipedal rats. American Journal of Physical Anthropology 40: 229–234.
25.  Rezaei M and Semnaninejad H (2016)Effects of different levels of raw and processed oak acorn (Quercus castaneifolia) on performance, small intestine morphology, ileal digestibility of nutrients, carcass characteristics and some blood parameters in broiler chickens. Poultry Science Journal4: 127-138.
26.   Saffarzadeh A, Vincze L and Csap J (2000) Determination of some anti-nutritional factors and metabolizable energy in acorn (Quercus branti), Pistacia atlantica and Pistacia khinjuk as new poultry diets. Acta Agraria Kaposvariensis 4: 41-47.
27.  SAS (2005) User’s Guide. Version 9. SAS Institute, Cary, NC.
28.   Seedor JG, Quarruccio HA and Thompson DD (1991) The bisphosphonate alendronate (MK-217) inhibits bone loss due to ovariectomy in rats. Journal of Bone and Mineral Research 6: 339–346.
29.   Sinaei Kh and Houshmand M (2016) Effect of dietary inclusion of raw or treated Iranian oak acorn (Quercus brantti Lindl) on the performance and cecal bacteria of broilers. Poultry Science Journal4: 73-79.
30.   Wareham CN, Wiseman J, Cole DJA and Craigon J (1991) The possible role of methionine in the detoxification of faba bean (vicia faba l.) tannins in chick diets. British Poultry Science32: 1017-1026.