نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
هدف این مطالعه بررسی تأثیر آنتیاکسیدانی کوآنزیم Q10 بر کیفیت منی قوچ بعد از فرآیند انجماد-یخگشایی بود. از 5 قوچ قزل دوبار در هفته و در 5 تکرار اسپرمگیری شد. این آزمایش شامل 5 تیمار، کوآنزیم کیوتن در چهار سطح (5/0، 1، 2 و 5/2 میکرومولار) و گروه شاهد (بدون آنتی اکسیدان) بود. قبل از رقیقسازی اسپرمها از نظر حجم، تحرک و میزان اسپرم غیرطبیعی مورد ارزیابی اولیه قرار گرفتند. نمونه های منی در رقیق کننده بر پایه تریس- لسیتین رقیق شده، در مدت دو ساعت و در دمای C°4 سردسازی شده و بعد در پایوتها کشیده و منجمد شدند. پارامترهای جنبایی، زندهمانی، یکپارچگی غشاء، اسپرمهای غیرطبیعی، میزان مالون دی آلدهید، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز بعد از یخگشایی اندازهگیری شدند. نتایج آنالیز بیانگر افزایش جنبایی کل در نمونههای با 5/0 و 1 میکرومولار از آنتیاکسیدان کوآنزیم Q10 نسبت به گروه شاهد بود (05/0>P). نمونههای با 5/0 مولار کوآنزیم Q10 کمترین درصد اسپرمهای غیرطبیعی و سطح پراکسیداسیون چربی را نسبت به گروه شاهد داشت (05/0>P). زندهمانی، یکپارچگی غشاء پلاسمائی و تحرک کل در تمامی گروهها از گروه شاهد بهتر بود (05/0>P). پارامترهای VCL، VSL و VAP در گروههای دریافت کننده 5/0، 1 و 2 میکرومولار کوآنزیم Q10 در مقایسه با گروههای دیگر بهبود یافت (05/0>P). گروه دریافتکننده 5/2 میکرومولار از کوآنزیم Q10 نسبت به سایر سطوح، تأثیر بهتری بر فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، داشت. یافتههای این بررسی نشان داد افزودن 5/0 و 1 میکرومولار کوآنزیم Q10 باعث بهبود برخی فراسنجههای اسپرم بعد از فرآیند انجماد-یخگشایی شد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Improvement of the ram semen quality after freezing-thawing process using different levels of coenzyme Q10
نویسندگان [English]
- Hossein Daghigh Kia 1
- Zahra Blouki 2
1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz
2
چکیده [English]
The aim of this study was to investigate the antioxidant effect of coenzyme Q10 on ram semen quality after the freezing-thawing process. Five Ghezel rams were used for sperm collection twice a week in five replicates. This experiment consisted of 5 treatments, coenzyme Q10 at four levels (0.5, 1, 2 and 2.5 μmol) and control group (without antioxidant). In this study, motility, viability, membrane integrity, abnormality parameters of sperm, malondialdehyde, total antioxidant capacity, glutathione peroxidase and superoxide dismutase activity were measured following freeze-thawing. The results showed that the total motility in samples with 0.5 and 1 μM of coenzyme Q10 antioxidant was significantly higher than the control group (p< 0.05). Samples with 0.5 μM Coenzyme Q10 had the lowest percentage of abnormal sperm and lipid peroxidation level compared to the control group (p< 0.05). Viability, plasma membrane integrity and total motility were better in all treated groups compared to the control group (p< 0.05). The VCL, VSL and VAP parameters were improved in groups receiving 0.5, 1 and 2 μM coenzyme Q10 compared with the other groups (p< 0.05). The group receiving 2.5 μM coenzyme Q10 had the best impact on the superoxide dismutase activity than other groups. The results of this study showed that adding 0.5 and 1 μM Coenzyme Q10 improved some of the sperm parameters after the freezing-cracking process.
کلیدواژهها [English]
- Cryopreservation؛ Coenzyme Q10؛ Ghezel Ram؛ Lecithin
- Sperm analysis؛