اثرات استفاده از دانه و بلغور جو به همراه مکمل آنزیمی در جیره مرغ‌های تخم گذار تجاری بر عملکرد تولیدی و قابلیت هضم مواد مغذی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده کشاورزی - دانشگاه تربیت مدرس

2 دانشکده کشاورزی - - دانشگاه تربیت مدرس

3 دانشکده کشاورزی - أانشگاه تربیت مدرس

چکیده

هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تأثیر مصرف دانه جو به صورت کامل به همراه مکمل پلی‌آنزیمی گالی­زیم بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی در مرغ‌های تخمگذار بود. در این تحقیق، از 105 قطعه مرغ تخم­گذار سویه­های ­لاین  w-36در سن 40 هفته در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 7 تکرار و 3 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره­ شاهد، جیره­ حاوی دانه جو بدون آنزیم، جیره حاوی دانه جو و مکمل آنزیمی گالی­زیم، جیره­ حاوی بلغور جو خرد شده بدون آنزیم، جیره حاوی بلغور جو و مکمل آنزیمی گالی­زیم بودند. اثر تیمارهای آزمایشی بر درصد تولید و وزن تخم‌مرغ معنی‌دار نبود، ولی مرغ‌هایی که با جیره‌های حاوی دانه جو (با یا بدون مکمل­ آنزیمی) تغذیه شدند، مصرف خوراک روزانه بیشتری در مقایسه با پرندگان شاهد داشتند (05/0P<). اثر تیمارهای آزمایشی بر خصوصیات کیفی تخم­مرغ معنی‌دار نبود. افزودن مکمل آنزیمی گالی­زیم به جیره‌های حاوی جو، تأثیری بر انرژی قابل سوخت­و ساز ظاهری جیره، قابلیت هضم ماده آلی و ماده خشک نداشت. استفاده از آنزیم در جیره‌های حاوی بلغور جو قابلیت هضم پروتئین را افزایش داد. براساس نتایج این آزمایش، می‌توان با 50 درصد دانه ذرت در جیره‌هایی بر پایه ذرت و سویا را با دانه جو همراه با مکمل آنزیمی بدون کاهش عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی جایگزین کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effects of seed and oatmeal with enzyme supplementation in diet of commercial laying hens on performance and nutrient digestibility

نویسندگان [English]

  • Razieh Badiefar 1
  • Farid Shariatmadari 2
چکیده [English]

The aim of this study was to investigate the influence of whole barley with GalyZym poly enzymesupplementation on performance and nutrient digestibility in laying hens. In this study 105 laying hens (w-36) at the age of 40 to 52 weeks were distributed randomly in 5 treatments, with 7 replication, and 3 birds in each. The experimental treatments included control diet, diets containing barley seed without enzyme, diets containing barley and Galyzym enzyme supplementation,diet containing chopped oatmeal without enzyme, diet containing chopped oatmeal and Galyzym enzyme supplementation. Effects of treatments on production and egg weight was not significant, But laying hens that fed a diet containing barley seeds (with or without enzyme supplementation), had more daily feed intake compared to the control birds (P<0.05). Effects of treatments on egg quality characteristics were not significant. Addition of Galyzym enzyme to the diets containing barley had no effect on apparent metabolizable energy of the diet, dry matter and Organic matter digestibility as well. When enzyme was added to the diets containing oatmeal,an increase of protein digestibility were observed.According toresults of this study, 50 percent of corn in corn and soybean meal based diets on can be replaced with barley grain supplemented with enzyme, without decreasing the performances and digestibility of the nutrients.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Apparent metabolism energy
  • Beta-glucanase enzymes
  • laying hens
  • Protein
  • Whole grain barley
1. آذربایجانی ع، شیوازاد  مو یوسف حکیمی ع (1377) بررسی تأثیر آنزیم و مواد شیمیایی دیگر بر بهبود ارزش غذایی جو در تغذیه مرغان تخمگذار. علوم کشاورزی و منابع طبیعی. 2(3): 7 -14.
2. افشارمازندران ن، رجب ا و بزرگمهری­فرد م ح (1379) کاربرد آنزیم­ها در تغذیه طیور. انتشارات نوربخش. چاپ آسمان.
3 . اکبری ر، مروج ح و رضایزدی ک (1394) پیش­بینی انرژی قابل سوخت­وساز ارقام رایج جودر استان البرز با استفاده از معادلات تابعیت خطی. علوم دامی ایران. 46(1): 73-81.
4. Acamovic T (2001) Commercial application of enzyme technology for poultry production. World'sPoultryScience Journal. 57(03): 225-242.
5. Angel CR, Saylor WW, Vieira SL and Ward NE (2011) Effects of a monocomponent protease on performance and protein utilisation in 7-22 day-old broiler chickens. Poultry Science. 90: 2281-2286.
6. Brenes A, Smith M, Guenter W and Marquarde RR (1993) Effect of enzyme supplementation on the perfermance and digestive tract size of broiler chickens fed wheat- and barely- based diets. Poultry Science. 72: 1731-1739.
7. Choct M, Annison G and Trimble RP (1992) Soluble wheat pentosans exhibit different anti-nutritive activities in intact and cecetomized broiler chickens. Journal of Nutrition. 122: 2457-2465.
8. Choct M, Hughes RJ, Wang J, Bedford MR, Morgan AJ and Annison G (1996) Increased small intestinal fermentation is partly responsible for the anti-nutritive activity of non starch polysaccharides in chickens. British Poultry Science. 37: 609-621.
9. Engberg RM, Hedemann MS, Steenfeldt S and Jensen BB (2004) Influence of whole wheat and xylanase on broiler performance and microbial compositionand activity in the digestive tract. Poultry Science. 83: 925-938.
10. Fengler AL and Marquardt RR (1988) Water-soluble pentosans from rye: II.Effects on rate of dialysis and retention of nutrients by the chick. Cer. Chem. 65: 298-302.
11. Francesch M, Perez-Vendrell AM, Esteve-Garcia E and Brufau J (1995) Enzyme supplementation of a barley and sunflower based diet on laying-hen performance. Applied Poultry Science. 4: 32-40.
12. Friesen OD, Guenter W, Marquardt RR and Rotter BA (1992) The effect of enzyme supplementation on the apparent metabolizable energy and nutrient digestibilities of wheat, barley, oats, and rye for the young broiler chick. Poultry Science. 71(10): 1710-1721.
13. García M, Lázaro R, Latorre MA, Gracia MI and Mateos GG (2008) Influence of enzyme supplementation and heat processing of barley on digestive traits and productive performance of broilers. Poultry Science. 87(5): 940-948.
14. Gohl B, Alden S, Elwinger K and Thomke S (1987) Influence of β-glucanase on feeding value of barley for poultry and moisture content of excreta. British Poultry Science. 19: 41-47.
15. Hartini M, Choct M, Hinch G, Kocher A and Nolan JV (2002) Effects of light intensity during rearing beak trimming and dietary fiber sources on mortality, egg production and performance of ISA brown laying hens. The Journal of Applied Poultry Research. 11: 104-110.
16. Hesselman K, Elwinger K and Thomke S (1982) Influence of increasing levels of β-glucanase on the productive value of barley diets for broiler chickens. Animal Feed Science Technology. 7: 351-358.
17. Jeroch H, and Danicke S (1995) Barley in poultry feeding. Worlds Poultry Science Journal. 51: 271-291.
18. Lazaro R, Garcia M, Medel P and Mateos GG (2003) Influence of enzymes on performance and digestive parameters of broilers fed rye-based diets. Poultry Science. 82: 132-140.
19. Liu SY, Selle PH, Court SG and Cowieson AJ (2013) Protease supplementation of sorghum-based diets enhances amino acid digestibility coefficients in four small intestinal sites and accelerates their rates of digestion. Animal Science and Technology. 183: 175-183.
20. Lobo P (2000) Enzymes to cut animal waste. Feed Manage. 51: 15-16.
21. Mathlouthi N, Mohamed MA and Larbier M (2003) Effect of enzyme preparation containing xylanase and β-glucanase on performance of laying hens fed wheat/ barley- or maize /soybean meal based diets. British Poultry Science. 44: 60-66.
22. Mirzaie S, Zaghari M, Aminzadeh S and Shivazad M (2012) The effects of non starch polysaccharides contents of wheat and xylanase supplementation on the intestinal amylase, amino peptides and lipase activities, ileal viscosity and fat digestibility in layer diet. Iranian Journal of Biotechnology. 10(3): 208-214.
23. Petersen ST, Wiseman J and Bedford MR (1999) Effects of age and diet on the viscosity of intestinal contents in broiler chicks. British Poultry Science. 40: 364-370.
24. RavindranV, Tilman ZV, Morel PCH, Ravindran G and Coles GD (2007) Influence of β-glucanase supplementation on the metabolisable energy and ileal nutrient digestibility of normal starch and waxy barleys for broiler chickens. Animal Feed Science Technology. 134: 45-55.
25. Romero LF, Parsons CM, Utterback PL, Plumstead PW and Ravindran V (2013) Comparative effect of dietary carbohydrases without or with protease on the ileal digestibility of energy and amino acids and AME in young broilers. Animal Feed Science and Technology. 181: 35-44.
26. SAS Institute (1998) SAS® Users Guide, Statistics. SAS Institute Inc., Cary, NC.
27. Singh Y, Amerah AM Ravindran V (2014) Whole grain feeding: Methodologies and effects on performance, digestive tract development and nutrient utilisation of poultry. Animal Feed Science and Technology. 190: 1-18.
28. Slominski B, Meng AX, Campbell LD, Guenter W and Jones O (2006) The use of enzyme technology for improved energy utilization from full-fat oilseeds. Part II: Flaxseed. Poultry Science. 85: 1031-1037.
29. Svihus B (2011) The gizzard: function, influence of diet structure and effects on nutrient availability. World'sPoultryScience Journal. 67: 207-224.
30. Zylc K, Gogal D, Koreleski J, Swiatkiewicz S and Ledoux DR (1999) Simultaneous application of phytase and xylans to broiler feeds based on wheat: Feeding experiment with growing broilers. Journal of the Science of Food and Agriculture. 79: 1841-1848.