نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

2 استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

اثر استفاده از روغن هسته انار در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم جیره و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه ‌با استفاده از 21 رأس بره‌ نر پرواری نژاد سنجابی سه‌ماهه با میانگین وزن اولیه 6/2±5/27 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و هفت تکرار مطالعه شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره فاقد روغن هسته انار (شاهد) و جیره‌های حاوی دو و چهار درصد روغن هسته انار بودند. مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه،  قابلیت هضم جیره و فراسنجه‌های تخمیر شکمبه بررسی شدند. خوراک مصرفی در گوسفندان تغذیه‌شده با جیره‌های حاوی روغن هسته انار بیشتر از گروه شاهد بود (05/0P<). تفاوت معنی­داری در میانگین افزایش وزن روزانه گروه­ها مشاهده نشد. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در گوسفندان تغذیه‌شده با جیره حاوی چهار درصد روغن هسته انار بیشتر از دیگر گروه‌ها بود (05/0P<). تفاوت معنی‌داری در غلظت اسیدهای چرب فرار به‌جز اسید والریکمشاهده نشد، اما غلظت اسید والریک در گروه‌هایدریافت کننده روغن به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0P<). استفاده از سطح چهار درصد روغن هسته انار نسبت مولی اسید پروپیونیک را افزایش و نسبت استات به پروپیونات را کاهش داد (05/0P<). غلظت نیتروژن آمونیاکی نیز تحت تأثیر افزودن روغن به جیره قرار نگرفت. بر اساس نتایج این آزمایش، روغن هسته انار پتانسیل بهبود قابلیت هضم و راندمان تخمیر شکمبه‌ای جیره‌ را در بره‌های پرواری دارد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effects of pomegranate seed oil in the diet on digestibility, ruminal fermentation parameters and performance of fattening lambs

نویسندگان [English]

  • Alireza Karampour 1
  • Farokh Kafilzadeh 2

1 Ph.D. Student, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah - Iran

2 Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran

چکیده [English]

This study was conducted to determine the effects of addition of the pomegranate seed oil (PSO) in the diet on growth performance, diet digestibility and rumen fermentation parameters of fattening lambs. Twenty one Sanjabi lambs, with average body weight of 27.5±2.6 kg and 3 months of age, were used in a completely randomized design with 3 treatments and 7 replicates.The experimental treatments included diet free of PSO (control diet), and diets containing 2 and 4% of PSO. Daily feed intake, diet digestibility and rumen fermentation parameters were measured by standard methods. The lambs were weighed at the beginning and the end of the finishing period for estimation of average daily gain (ADG). The DMI in the lambs fed on the diets containing PSO was higher than that of control (P<0.05). There was no differences along treatments concerning ADG, although, in lambs receiving PSO thetrend was to be increased. Dry matter and organic matter digestibility in the lambs fed on 4% PSO were higher than those of the other groups (P<0.05). Concentrations of volatile fatty acids (VFAs) were not affected except valeric acid, however, incorporation of 4% PSO to the diet increased molar percentage of propionic acid and decreased acetate to propionate ratio, significantly. Ammonia nitrogen concentration was not affected by adding PSO to diet. The results of this experiment suggest that pomegranate seed oil has potential to improve the digestibility and ruminal fermentation efficiency of the diet of fattening lambs.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fattening lamb
  • Feed intake
  • Growth
  • Pomegranate seed oil
  • Rumen fermentation parameters
1 . بصیری ش، شهیدی ف، فرهوش ر و کدخدایی ر (1391) تعیین خواص فیزیکوشیمیایی وحرارتی روغن استخراج‌شده از هسته انار منطقه‌ی سبزوار. نوآوری در علوم و فناوری غذایی. 4(4): 107-98.
2 . رجبیان، ط، فلاح حسینی ح، کرمی، م، رسولی ا و فقیه‌زاده س (1386) بررسی اثر آبمیوه و روغن دانه انار برتر از لیپیدهای سرم خون و پیشرفت آرترواسکلروز درخرگوش‌های هایپر کلسترولمی. گیاهان دارویی. 7-1(25): 93-104
 
3 . Abou Ward GA, Salama R and Attalla MA (2008) Effect of fat source on performance of fattening lambs. World Journal of AgricultureScience. 4: 224-229.
4 . Belury MA (2002) Inhibition of carcinogenesis by conjugated linoleic acid: potential mechanisms of action.Nutrition. 132: 2995-2998.
5 . Boggs DL, Bergen WG and Hawkins DR (1987) Effects of tallow supplementation and protein withdrawal on ruminal fermentation, microbial synthesis and site of digestion. Animal Science. 64: 970.
6 . Byers FM and Schelling GT (1988) Lipids in ruminant nutrition. In The Ruminant Animal Digestive Physiology and Nutrition. (DC), Church, ed. Waveland Press Inc, Prospect Heights, IL. p. 311.
7 . Clinquart A, Micol D, Brundseaux C, Dufrasne I and Istasse L (1995) Utilisation des matierres grasses chez les bovines avec a I’engraissement INRA Production of Animal 8: 29-42.
8 . Conway EJ (1950) In microdiffusion and volumetric error (2nd ed.) Cross by lock wood and son. London. Pp. 91-97.
9 . FAO (2009) Food Agriculture Organization of the United Nations. Project document for a regional standard for Pomegranate. Rome, Italy.
10 . González L, Moreno T, Bispo E, Michael Dugan MER and Franco D (2014) Effect of supplementing different oils: Linseed, sunflower and soybean, on animal performance, carcass characteristics, meat quality and fatty acid profile of veal from “Rubia Gallega” calves. Meat Science. 96: 829-836.
11 . Jenkins TC (1993) Lipid metabolism in the rumen. Dairy Science. 76: 3851-3863.
12 . Jouany JP (1996) Effect of rumen protozoa on nitrogen utilization by ruminants. Nutrition/ 126: 1335S–1346S.
13 . Khodami A, Bin Che Man Y and Roberts T (2014)Physico-chemical properties and fatty acid profile of seed oils from pomegranate (Punica granatum L.) extracted by cold pressing. Lipid Science Technology. 116: 553-562.
14 . Kholif SM, Morsy TA, Matloup OH, Ebeid HM and Kholif AM (2015) Effects of Crushed Linseed or Linseed Oil Supplementation on Performance of Dairy Goats and Fatty Acid Profile in Milk.Life Science. 12(2s): 94-99.
15 . Modaresi K, Fathinaseri MH, Rashidi L, Dayani O and Keberab E (2011) Effects of supplementation with pomegranate seed pulp on concentrations of conjugated linoleic acid and punicic acid in goat milk. Dairy Science. 94: 4075-4080.
16 .  National Research Council (1985) Nutrient Requirements of Sheep. Washington, DC, National Academic Press.
17 . National Research Council (2001) Nutrient requirements of dairy cattle. Washington DC, 7th review edition, National Academy Press.
18 . Ottenstein DM and Bartley DA (1971) Analytical Chemistry. 43: 952-955.
19 . Palmquist DL (1994) The Role of Dietary Fats in Efficiency of Ruminants. Nutrition. 124: 1377S-1382S.
20 . Parashar A, Sinha N and Singh P (2010) Lipid contents and fatty acids composition of seed oil from twenty five pomegranates varieties grown in India. Food Science and Technology. 2(1): 12-15.
21 . Perez JM, Bories G, Aumaitre A, Barrier-Guillet B, Delaveau A, Gueguen L, Larbier M and Sauvant D (2002) Consequences en elevage et pour le consommateur du remplacement des farines et des graisses animals INRA Production of Animal. 15: 87-96.
22 . Schubert S, Lansky E and Neeman I (1999) Antioxidant and eicosanoid enzyme inhibition properties of pomegranate seed oil and fermented juice flavonoids. Ethnopharmacol. 66(1): 11-7.
23 . Statistical Analysis Software (2003) SAS User's Guide: Statistics, Version 9.1 edition. NC, USA: SAS Inst., Inc., Cary.
24 . Van Soest PJ (1982) Nutritional ecology of the ruminant. Corvallis OR, USA: Cornell University Press, pp. 253–280.
25 . Vankeulen J and Young BA (1977) Evaluation of Acid- Insoluble Ash as a Natural Marker in Ruminant Digestibility Studies. Animal Science. 44: 282-287.