نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
2 استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
چکیده
اثر استفاده از روغن هسته انار در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم جیره و فراسنجههای تخمیر شکمبه با استفاده از 21 رأس بره نر پرواری نژاد سنجابی سهماهه با میانگین وزن اولیه 6/2±5/27 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و هفت تکرار مطالعه شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره فاقد روغن هسته انار (شاهد) و جیرههای حاوی دو و چهار درصد روغن هسته انار بودند. مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه، قابلیت هضم جیره و فراسنجههای تخمیر شکمبه بررسی شدند. خوراک مصرفی در گوسفندان تغذیهشده با جیرههای حاوی روغن هسته انار بیشتر از گروه شاهد بود (05/0P<). تفاوت معنیداری در میانگین افزایش وزن روزانه گروهها مشاهده نشد. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در گوسفندان تغذیهشده با جیره حاوی چهار درصد روغن هسته انار بیشتر از دیگر گروهها بود (05/0P<). تفاوت معنیداری در غلظت اسیدهای چرب فرار بهجز اسید والریکمشاهده نشد، اما غلظت اسید والریک در گروههایدریافت کننده روغن بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0P<). استفاده از سطح چهار درصد روغن هسته انار نسبت مولی اسید پروپیونیک را افزایش و نسبت استات به پروپیونات را کاهش داد (05/0P<). غلظت نیتروژن آمونیاکی نیز تحت تأثیر افزودن روغن به جیره قرار نگرفت. بر اساس نتایج این آزمایش، روغن هسته انار پتانسیل بهبود قابلیت هضم و راندمان تخمیر شکمبهای جیره را در برههای پرواری دارد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effects of pomegranate seed oil in the diet on digestibility, ruminal fermentation parameters and performance of fattening lambs
نویسندگان [English]
- Alireza Karampour 1
- Farokh Kafilzadeh 2
1 Ph.D. Student, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah - Iran
2 Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
چکیده [English]
This study was conducted to determine the effects of addition of the pomegranate seed oil (PSO) in the diet on growth performance, diet digestibility and rumen fermentation parameters of fattening lambs. Twenty one Sanjabi lambs, with average body weight of 27.5±2.6 kg and 3 months of age, were used in a completely randomized design with 3 treatments and 7 replicates.The experimental treatments included diet free of PSO (control diet), and diets containing 2 and 4% of PSO. Daily feed intake, diet digestibility and rumen fermentation parameters were measured by standard methods. The lambs were weighed at the beginning and the end of the finishing period for estimation of average daily gain (ADG). The DMI in the lambs fed on the diets containing PSO was higher than that of control (P<0.05). There was no differences along treatments concerning ADG, although, in lambs receiving PSO thetrend was to be increased. Dry matter and organic matter digestibility in the lambs fed on 4% PSO were higher than those of the other groups (P<0.05). Concentrations of volatile fatty acids (VFAs) were not affected except valeric acid, however, incorporation of 4% PSO to the diet increased molar percentage of propionic acid and decreased acetate to propionate ratio, significantly. Ammonia nitrogen concentration was not affected by adding PSO to diet. The results of this experiment suggest that pomegranate seed oil has potential to improve the digestibility and ruminal fermentation efficiency of the diet of fattening lambs.
کلیدواژهها [English]
- Fattening lamb
- Feed intake
- Growth
- Pomegranate seed oil
- Rumen fermentation parameters