اثر دوره زمانی استفاده از برگ زیتون در جیره ‌غذایی بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و ناهنجاری متابولیکی آسیت در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام - تخصص: ‌مدیریت پرورش طیور/ تغذیه طیور

2 دانشجوی کارشناسی ارشد- دانشکده کشاورزی- دانشگاه ایلام

3 دانشکده کشاورزی - دانشگاه ایلام

چکیده

اثر تغذیه برگ زیتون در هفته‌های مختلف دوره پرورش بر عملکرد و ناهنجاری متابولیکی آسیت با استفاده از تعداد 336 قطعه جوجه گوشتی نر سویه آرین در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و 14 پرنده در هر تکرار به مدت 42 روز بررسی شد. جیره‌های غذایی بر اساس توصیه‌های جوجه‌گوشتی آرین در سه دوره زمانی و با استفاده از سطوح صفر (شاهد) و یک درصد برگ زیتون در هر دوره تهیه شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: جیره شاهد، تغذیه جیره حاوی یک درصد برگ زیتون از یک تا 14 روزگی، جیره حاوی یک درصد برگ زیتون از یک تا 21 روزگی، جیره حاوی یک درصد برگ زیتون از یک تا 28 روزگی، جیره حاوی یک درصد برگ زیتون از یک تا 35 روزگی و جیره حاوی یک درصد برگ زیتون از یک تا 42 روزگی. اثر تیمارهای آزمایشی بر وزن زنده پایان دوره آزمایش، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی معنی‌دار نبود. تلفات ناشی از آسیت در پرندگانی که در دوره یک تا 14 و یک تا 42 روزگی با جیره یک درصد برگ زیتون تغذیه شده بودند کمتر بود (05/0<‌P). بیشترین مقدار درصد هماتوکریت و غلظت هورمون تری‌یدوتیرونین در پایان دوره پرورش مربوط به تیمار شاهد بود (05/0<‌P). تفاوتی در تعداد گلبول‌های قرمز و غلظت هورمون T4 در پایان دوره در پرندگان مربوط به تیمارهای مختلف مشاهده نشد. براساس نتایج حاصل، استفاده از یک درصد برگ زیتون در جیره جوجه‌های گوشتی بدون تأثیر نامطلوب بر عملکرد، تلفات ناشی از آسیت را کاهش می‌دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of different periods the use of olive leaf in diet on growth performance, hematology and ascites syndrome in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Saifali Varmaghany 1
  • Farzad Bastami 2
  • Mohammad Akbari Gharaei 3
2 Master Science- Faculty of agriculture - Ilam University
3 Master Science- Faculty of agriculture - Ilam University
چکیده [English]

The effect of dietary olive leaf in diet at different periods of breeding was studied on growth performance and ascites incidence in broiler chickens. A total of 336 one day-old male broiler chickens (Arian) used in complete randomize design with 6 treatments, 4 replications and 14 birds in each replication. The period of experiment was 42 days. The rations were supplied base on recommendation of Arian broiler management guide in three phase of feeding. In each phase, tow diets were provided with 0 (control) and 1 percent of olive leaves dried in diet. The treatments were diets:1) control, 2) from 1 to 14 days olive leaf, 3) from 1 to 21 days olive leaf, 4) from 1 to 28 days olive leaf, 5) from 1 to 35 days olive leaf, 6) from 1 to 42 days olive leaf. The effects of treatments were not significant on final body weight, daily feed intake and feed conversion ratio. The mortality due to ascites syndrome was reduced in treatments of olive leaf 1 to 14 and olive 1 to 42 (P<0.05). At the end of experiment, the most of packed cell volume and hormone triiodothyronine was related to the control treatment (P<0.05). The mean of packed cell volume and T3 were significantly different between control and olive leaf from 1 to 42 days at the end of experiment (P<0.05). The difference of red blood cell count and thyroxine (T4) was not significant between all treatments. It is concluded that the inclusion of 10 g/Kg of olive leaf dried in broiler chicken diets could decrease ascites incidence without unfavorable effects on broiler chicken performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ascites Syndrome
  • Broiler Chicken
  • growth performance
  • Hematocrit
  • Olive leaf
  • thyroid hormone
خواجعلی ف و خواجعلی ف (1390) مقایسه فراسنجه های فیزیولوژیکی جوجه‌های گوشتی سالم و مبتلابه آسیت تحت بالینی. علوم دامی ایران 42(4): 360-355.
متقی طلب م و جمشیدزهی م (1386) تاثیرعصاره و پودر برگ زیتون به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک روی عملکرد جوجه‌های‌گوشتی. دومین کنگره علوم دامی وآبزیان کشور، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور 1: 834-831.
ورمقانی ص، رحیمی ش، کریمی ترشیزی م‌ا، لطف الهیان ه و حسن زاده م (1392) تأثیر برگ زیتون بر فشار خون، عملکرد و پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون در جوجه‌های گوشتی. پژوهش و سازندگی (نشریه دامپزشکی) 26(99): 35-25.
4. Al-Qarawi AA, Al-Damegh MA and Elmougy SA (2002) Effect of freeze dried extract of Olea europaea on the pituitary–thyroid axis in rats. Phytotherapy Research 16: 286–287.
5. Altiokit E, Baycin D, Bayraktar O and Ulku S (2008) Isolation of polyphenols from the extracts of olive leaves (Olea europaea L.) by adsorption on silk fibroin. Separation and Purification Technology 62:342 - 348.
6. Association of Official Analytical Chemist (AOAC) 1990. 15th Edition. USA.
7. Arab H A, Jamshidi R, Rassouli R, Shams G. and Hassanzadeh M. (2006) Generation of hydroxyl radicals during ascites experimentally induced in broilers. British Poultry Science 47(2): 216-222.
8. Azizian M, Rahimi S, Kamali MA, Karimi Torshizi MA, Zobdeh MR (2013) Comparison the susceptibility of six broiler hybrids to ascites by using hematological and pathological parameters. Journal of Agricultural Science and Technology 8(3): 517-522.
9. Botsoglou NA, Florou P, Christaki E, Fletouris DJ and Spais AB (2002) Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast tigh and abdominal fat tissues. British Poutltry Science 42: 230-233.
10. Duncan, DB (1995) Multiple range and multiple F tests. Biometrics. 11(1): 1-42.
11. Govaris A, Botsoglou E, Moulas A and Botsoglou N (2010) Effect of dietary olive leaves and rosemary on microbial growth and lipid oxidation of turkey breast during refrigerated storage. South African Journal of Animal Sciences 40(2): 145-155.
12. Gupta A R (2011) Ascites syndrome in poultry: a review. World’s Poultry Science Journal 67: 457-467.
13. Hassanzadeh M (2010) Endogenous an environmental factors interactions that contribute to the development ascites in broiler chickens: A review. International Journal of Veterinary Research 4: 117-126.
14. Hong J C, Steiner T, Aufy A and Lien TF (2012) Effects of supplemental essential oil on growth performance lipid metabolites and immunity intestinal characteristics microbiota and carcass traits in broilers. Livestock Science 144: 253-262.
15. Huang PL, Huang PL and Huang SL, (2010) Oleuropein and related compounds reduce atherosclerosis. The Open Conference Proceedings Journal 1: 81-86.
16. Jang IS, Ko YH, Kang SY and Lee CY (2006) Effect of commercial essential oil on growth performance digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology 143:‌ 304-315.
17. Julian RJ (2005) Production and growth related disorders and other metabolic diseases of poultry–A review. The Veterinary Journal 169: 350-369.
18. Julian RJ. and Mirsalimi SM (1992) Blood oxygen concentration of fast growing and slow growing broiler chickens and chickens with ascites from right ventricular failure. Avian Diseases 36: 1043-1047.
19. Laguerre M Lopez Giraldo LJ Piombo G, Figueroa-Espinoza MC, Pina M Benaissa M Combe A Castera A R Lecomte J and Villeneuve P.(2009) Characterization of olive-leaf phenolics by ESI-MS and evaluation of their antioxidant capacities by the cat assay. Journal of the American Oil Chemists Society 86: 1215-1225.
20. Luger D, Shinder D, Rzepakovsky V, Rusal M and Yahav S (2001) Association between weight gain blood parameters and thyroid hormones and the development of ascites syndrome in broiler chickens. Poultry Science 80:965-971.
21. Omar SH (2010) Oleuropein in olive and its pharmacological effects. Scientia Pharmaceutica 78: 133-154.
22. Paiva-Martins F, Barbosa S, Pinheiro V, Mourao JL and Outor-Monteiro D (2009) The effect of olive leaves supplementation on the feed digestibility growth performances of pigs and quality of pork meat. Meat Science 82: 438-443.
23. Rezaei M, Teimori A, Pourreza J, Sayyahzadeh H and Waldroup W (2006) Effect of diet dilution in the starter period on performance and carcass characteristics of broiler chicks. Journal of Central European Agriculture 7: 63-70.
24. SAS (1990) SAS/STAT® User's guide release 6.03 edition. SAS institute Inc. Cary NC.
25. Somova LI Shode FO Ramnanan P and Nadir A (2003) Antihypertensive antiatherosclerotic and antioxidant activity of triterpenoids isolated from olea europaea subspecies africana leaves. Journal of Ethnopharmacology 84: 299-305.
26. Sturkie PD. 2000. In: Whittow G.C. (Ed.) Avian Physiology. 4th ed. Academic Press CA USA.
27. Varmaghany S, Rahimi S, Karimi Torshizi MA, Lotfollahian H and Hassanzadeh M (2013) Effect of olive leaves on ascites incidence hematological parameters and growth performance in broilers reared under normal and cold temperature conditions. Animal Feed Science and Technology 185: 60-69.
28. Wideman RF, Rhoads DD, Erf GF and Anthony NB (2013) Pulmonary arterial hypertension (ascites syndrome) in broilers: A review. Poultry Science 92: 64-83.
29. Zarzuelo A, Duarte J, Jiménez J, Gonzalez M, Utrilla MP (1991) Vasodilator effect of olive leaf. Planta Medica, 57(5): 417-419.