تأثیر افزودن پروبیوتیک، پری‌بیوتیک و مخلوط آنها به جیره های با کاهش پروتئین بر عملکرد و هیستومورفومتری روده بلدرچین‌های ژاپنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 lدانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

2 دانشکده دامپزشکی - دانشگاه ارومیه

3 دانشکده دامپزشکی- دانشگاه ارومیه

4 دانشگاه تهران

چکیده

تأثیر پروبیوتیک، پری­بیوتیک و مخلوط آنها در جیره­های با کمبود پروتئین بر عملکرد و هیستومورفومتری روده در یک آزمایش فاکتوریل 2 × 4 با دو سطح پروتئین (توصیه شده و 10 درصد کمتر) و چهار نوع افزودنی (بدون افزودنی، پروبیوتیک گالیپرو، پری‌بیوتیک تکنوموس و مخلوط آنها) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار و 25 قطعه بلدرچین در هر تکرار بررسی شد. پرندگان از جیره‌های کم پروتئین به مقدار بیشتری مصرف نمودند و ضریب تبدیل بالاتری داشتند (05/0P <). ضریب تبدیل پرندگانی که در جیره خود افزودنی (پری­بیوتیک، پروبیوتیک و مخلوط آنها) دریافت کردند، کمتر بود (05/0P <). وزن نسبی روده کور در  پرندگانی که با جیره‌های با پروتئین کمتر تغذیه شدند، بیشتر بود (05/0P <). افزایش معنی­دار در عمق کریپت در دوازدهه و کاهش معنی­دار در طول پرز در ژژونوم و نسبت طول پرز: عمق کریپت در دوازدهه و ژژنوم با تغذیه جیره­هایی با کمبود پروتئین مشاهده شد (05/0P<). طول پرز در دوازدهه پرندگان با جیره فاقد افزودنی، کمتر از پرندگان تغذیه شده با جیره­های حاوی پری‌بیوتیک و مخلوط آنها بود (05/0P<). نسبت طول پرز: عمق کریپت در ژژنوم پرندگانی که با جیره حاوی پروتئین توصیه شده و مخلوط پروبیوتیک و پری­بیوتیک تغذیه شدند، بالاتر از سایر پرندگان بود (05/0P<). افزودن مخلوط پروبیوتیک و پری‌بیوتیک به جیره سبب افزایش طول پرزهای ایلئوم شد (05/0P<). براساس نتایج حاصل، استفاده از پروبیوتیک، پری‌بیوتیک و مخلوط آنها در جیره‌هایی با کمبود پروتئین، با بهبود فراسنجه­های هیستومورفومتریک روده بلدرچین ژاپنی، موجب بهبود ضریب تبدیل در آنها می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of probiotic, prebiotic and mixture of them in diets with protein deficiency on intestinal histomorphometry and performance of Japanese quail

نویسندگان [English]

  • Mohammad reza Asadi 1
  • seyed davood sharifi 4
چکیده [English]

Effect of probiotic, prebiotic and synbiotic in protein-deficient diets on performance and intestinal histomorphometry were investigated in a 2 × 4 factorial experiment. The treatments were arranged in two levels of protein (recommended and 10 percent less than requirements), and four types of additives (without additives, probiotics Gallipro, prebiotic Technomos and a mixture of them) in a completely randomized design with eight treatments and four replicates and 25 birds per each. Birds fed on low protein diet had more feed intake and feed conversion ratio (P<0.05). Feed conversion ratio of birds fed on additives (probiotics, Probiotic and synbiotic) diets was lower than of others (P<0.05). The Relative weight of cecea in birds fed on diets containing low protein was higher than of others (P<0.05). An increase in crypt depth of duodenum and a reduction in villi length in jejenum and villi length: crypt depth ratio in deudenum and jejenum were observed by feeding protein dificeint diets (P<0.05). Villi length in the duodenum of birds fed on additive-less diet were lower than of birds fed diets containing prebiotic  or mixture of probiotic and prebiotic  (P<0.05). Villi length: crypt depth ratio in jejenum of birds fed on diets containing recommended protein and mixture of probiotic and prebiotic were higher than of others (P<0.05). Villi length in ileum were increased by adding the mixture of probiotic and prebiotic to the diet (P<0.05). Villi thickness in the ileum of birds that were received synbiotic was lower than of birds that fed on diets containing prebiotics (P<0.05). It could be concluded that using of probiotic, prebiotic and their mixtre in protein deficient diets, improve the feed conversion ratio in Japanese quail by improving intestinal histomorphometric parameters.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Histomorphology
  • Prebiotic
  • Probiotic
  • quail
  • small intestine
  • Synbiotic
خسروی‌نیا ح و رازانی ک (1388) ایده‌های نوین پیرامون مواد محرک رشد در تغذیه طیور. چاپ اول، انتشارات پرتو واقعه.
ولی ن (1388) اصول پرورش بلدرچین. چاپ اول. انتشارات سامان دانش.
3. Ai Q, Xu H, Mai K, XuW,Wang J and Zhang W (2011) Effects of dietary supplementation of Bacillus subtilis and fructooligosccharide on growth performance, survival, non-specific immune response and disease resistance of juvenile large yellow croaker, Larimichthys crocea. Aquaculture. 317: 155-161.
4. Angel CR (1991) Long segment filamentous organism observed in poults experimentally infected with stunting syndrome agent. Avian Diseases. 34: 994-1001.
5. Applegate TJ, Dibner JJ, Kitchell ML, Uni Z and Lilburn MS (1999) Effect of turkey (Meleagridis gallopavo) breeder hen age and egg size on poult development. 2. Intestinal villus growth, enterocyte migration and proliferation of the turkey poult. Comparative Biochemistry and Physiology. 124: 381-389.
6. Babazadeh D, Vahdatpour T, Nikpiran H, Jafargholipour MA and Vahdatpour S (2011) Effects of probiotic, prebiotic and synbiotic intake on blood enzymes and performance of Japanese quails (Coturnix japonica). Indian Journal of Animal Sciences. 81: 870-874.
7. Bayer RC (1975) Cahractristics of the absorptive surface of the small intestine of chicks. Poultry Science. 54: 155-169.
8. Biochem C (2014) Products for poultry. Feed safety for food safety. www.biochem.net.
9. Choudhury K, Das J, Saikia S, Sengupta S and Choudhury SK (1998) Supplementation of broiler diets with antibiotic and probiotic fed muga silk worm pupae meal. Indian Journal of Poultry Science. 33: 339-342.
10. Coates ME and Fuller R (1977) The gnotobiotic animal in the study of gut microbiology, in: Microbiol Ecology of the Gut (Clarke RTJ and Bauchop T, eds.). Academic press New York. Pp. 311-346.
11. Collins JK, O'sullivan GC, Thornton GM, O'sullivan MM and Geraldin E (2007) Probiotic strains from Lactobacillus salivarius and antimicrobial agents obtained there from. United States Patent. 18: 65-45.
12. Fuller R (1989) A review: Probiotics in man and animals. Journal of Applied Bacteriology. 66: 365-378.
13. Garsia V, Catalagregori P, Herrnand Z, Megiase MD and Madrir J (2007) Effect of formic acid and plant extract on growth, nutrient digestibility،intestine mucosa morphology and meat yield of broilers. The Journal of Applied Poultry Research. 16: 555-62.
14. Hampson DJ (1986) Alteration in piglet small intestinal structure at weaning. Research in Veterinary Science. 40: 19-40.
15. Jin LZYW, Abdullah N and Jalaludin S (1996) Probiotics in poultry: modes of action World’s Poultry Science Journal. 53: 251-268.
16. Leeson S and Summers JD (2008) Commercial Poultry Nutrition. Nuthingham University press, England.
 17. Macari M (1998) Aspectos fisiolo´gicos do sistema digestivo dasaves. Semana Acad Medicina Veterinária e Zootecnia FMVZ-USP, Sa˜o Paulo, Brazil. 8: 4-18.
18. Marioka A, Santin E, Sugeta SM, Almeida JG and Macari M (2000) Utilization of probiotics, probiotics or synbiotics in broiler chicken diets. Revista-Brasileria-de-Cinecia-Avicola. 3: 75-82.
19.  Marks HL (1993) The influence of dietary protein level on body weight of Japanese quail lines selected under high- and low-protein diets. Poultry Science. 72: 1012-1017.
 20. Mehdizadeh SM, Lotfolahian H, Mirhadi SA and Hosseini SA (2009) Effect of probiotic on morphology of digestive system and immune system in broiler chicks. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi). 88: 27-33.
21. Mikulec Z, Sermen V, Mas N and Lukac Z (1999) Effect of probiotic on production results of fattened chickens fed different quantities of protein. Veterinary Archives. 69: 109-209.
 22. Minvielle F (2004) The future of Japanese quail for research and production. World’s Poultry Science. 60: 500-507.
23. Panada AK, Reddy MR, Rama Rao SV, Raju MVLN and Paraharaj NK (2000) Growth carcass caracteristics, immunocomponente and response to Escherichia coli of broiler fed diets with various level of probiotic. Archive fur geflugelkunde. 64: 152-156.
24. Patterson JAand Burkholder KM (2003) Application of Prebiotics and Probiotics in Poultry Production. Poultry Science. 82: 627-631.
25. Rolfe RE (2000) The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. Journal of Nutrition. 130: 396-402.
26. Sissons JW (1989) Potential of probiotic organisms to prevent diarrhea and promote digestion in farm animal: a review. Journal of Food and Agicultural Science. 49: 1-13.
27. Taksande PE, Zanzad AA, Ramteke BN, Lanjewar RD, Sirsat PR and Patankar RB (2009) Effect of Various Probiotics on Growth Performance of Japanese Quails. Veterinary World. 8: 321-322.
28. Teshfam M, Rahimi SH and Karimi K (2004) Effect of various levels of Probiotic on Morphology of Intestinal Mucosa in Brioler chicks. Journal of Tehran Veterinary Faculty. 60: 205-211.
29. Uni Z, Platin R and Sklan D (1998) Cell proliferation in chicken intestinal epithelium occurs both in the crypt and along the villus. Journal of Comparative Physiology. 168: 241-247.
30. Xu ZR, Hu CH, Xia MS, Zhan XA and Wang MQ (2003) Effects of dietary fructo oligosaccharide on digestive enzyme activities, intestinal microflora and morphology of male broilers. Journal of Animal Science. 82: 1030-1036.