اثر سطح مصرف و اندازه ذرات پوسته جو بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی و هزینه تولید جوجه گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامى، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

3 استادیار گروه علوم دامى، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

در این آزمایش از 200 قطعه جوجه گوشتی از سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفى با پنج تیمار و چهار تکرار استفاده شد. انرژی متابولیسمی حقیقی پوسته جو با استفاده از خروسهای بالغ سسکتومی شده اندازه گیری شد. میزان ماده خشک، انرژی متابولیسمی حقیقی، خاکستر، عصاره اتری، پروتئین خام، فیبر خام، NDF، ADF، کلسیم و کل فسفر در پوسته جو به ترتیب برابر با 92 درصد، 978 کیلوکالری در کیلوگرم، 53/3 درصد، 26/4 درصد، 26/12 درصد، 6/12 درصد، 1/52 درصد، 5/23 درصد، 9/0 درصد و 6/0 درصد بود. جیره‌های آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره شاهد (فاقد پوسته جو)، 2- جیره‌ حاوی 75/0 درصد پوسته جو با اندازه ذرات کمتر از یک میلی‌متر، 3- جیره‌ حاوی 75/0 درصد پوسته جو با اندازه ذرات بین یک تا دو میلی متر، 4- جیره حاوی 5/1 درصد پوسته جو با اندازه ذرات کمتر از یک میلی متر، 5- جیره حاوی 5/1 درصد پوسته جو با اندازه ذرات بین یک تا دو میلی متر. پرنده-هایی که با جیره حاوی پوسته جو تغذیه شدند افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی بهتری داشتند و به ویژه جیره‌ حاوی سطح 5/1 درصد پوسته جو با اندازه بین یک تا دو میلیمتر در این زمینه موثرتر بود (05/0 >P). چنین بهبودی در وزن سنگدان نیز مشاهده شد (05/0 >P). پوسته جو باعث بهبود قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام و خاکستر گردید (05/0 >P). تغذیه جوجه‌های گوشتی با جیره‌های حاوی پوسته جو، هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن را کاهش داد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، استفاده از 5/1 درصد پوسته جو با اندازه ذرات بین یک تا دو میلیمتر در جیره ضمن بهبود عملکرد، هزینه خوراک در جوجه‌های گوشتی را کاهش می‌دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of particle size and dietary inclusion rate of barley hulls on the performance, nutrients digestibility and production cost of broiler

نویسندگان [English]

  • Mahdi Afra 1
  • Bahman Navidshad 2
  • Farzad Mirzaei Aghjeh Gheshlagh 2
  • Nemat Hedayat Ivarigh 3
1 M.Sc. Graduated Student, Department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil - Iran
2 Associate Professors, Department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil - Iran
3 Assistant Professor, Department of Animal Science, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil - Iran
چکیده [English]

This experiment was carried out using 200 Ross 308 broiler chickens in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replicates. The true metabolisable energy of the barley hulls were determined using cecectomized roosters.The dry matter, true metabolisable energy, ash, ether extracts, crude protein, crude fiber, NDF, ADF, Ca and total P content of barely hulls were: 92%, 978 kcal/kg, 3.53%, 4.26%, 12.26%, 12.6%, 52.1%, 23.5%, 0.9% and 0.6%, respectively. The experimental diets were consisted of a control hulls free diet and four diets containing 0.75 or 1.5 percent barley hulls with particle sizes of less than 1 mm or between 1-2 mm. The barley hulls improved weight gain and feed conversion ratio and particularly the diet contained 1.5 percent barley hulls with particle size of 1-2 mm was more effective in this respect (P < 0.05). The same trend was observed in gizzard weight (P < 0.05). Dietary barley hulls improved dry matter, crude protein and ash digestibility (P < 0.05). All the barley hulls contained diets reduced feed cost per kg weight gain of broiler chickens, which could be a surprising finding. The results of the present study suggest that including barley hulls with 1-2 mm particle size at 1.5 percent of the diet could positively affect performance traits and feed cost of broiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Barley hulls
  • broiler
  • carcass characteristics
  • Digestibility coefficients
  • Particle size
  • Performance traits
1 . AACC )2000( American Association of Cereal Chemists Approved Methods of the AACC (10th ed.). Methods 44-17, 76- 13, 08-16, and 35-05. The Association: St. Paul, MN.
2 . AOAC International (2000) Official Methods of Analysis. 18th ed. AOAC International, Gaithersburg, MD.
3 . Bach-Knudsen KE (1997) Carbohydrates and lignin contents of plant materials used in animal. Animal Feed Science and Technology. 67: 319–338.
4 . Ferket PR and Gernat AG (1996) Factors that affect feed intake of meat birds: a review. International Journal of Poultry Science. 5: 905–911.
5 . Fenton T and Fenton M (1979) An important procedure for the determination of chromic oxid in feed and feces. Canadian Journal of Animal Science 59: 631-634.
6 . Gabriel I, Mallet S and Leconte M. 2003. Differences in the digestive tract characteristics of broiler chickens fed on complete pelleted diet or on whole wheat added to pelleted protein concentrate. British Poultry Science 44: 283–290.
7 . Gonzalez-Alvarado JM, Jiménez-Moreno E, Lozaro R and Mateos GG (2007) Effects of type of cereal, heat processing of the cereal, and inclusion of fiber in the diet on productive performance and digestive traits of broilers. Poultry Science 86: 1705–1715.
8 . Gonzalez-Alvarado JM, Jimenez-Moreno E, Valencia DG, Lazaro R and Mateos GG (2008) Effects of fiber source and heat  processing of the cereal on the development and pH of the gastrointestinal tract of broilers fed diets based on corn or rice. Poultry Science 87: 1779–1795.
9 . Gonzalez-Alvarado JM, Jiménez-Moreno E, Gonzalez-Sanchez D, Lozaro R and Mateos GG (2010) Effect of inclusion of oat hulls and sugar beet pulp in the diet on productive performance and digestive traits of broilers from 1 to 42 d of age. Animal Feed Science and Technology 162: 37–46.
10 . Hetland H, Svihus B and Krogdalhl A (2003) Effects of oat hulls and wood shaving on digestion in broilers and layers fed diets based on whole or ground wheat. British Poultry Science 44: 275–282.
11 . Hetland H, Choct M and Svihus B (2004) Role of insoluble non-starch polysaccharides in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal 60: 415–422.
12 . Hetland H, Svihus B and Choct M (2005) Role of insoluble fiber on gizzard activity in layers. Journal of Applied Poultry Research 14: 38–46.
13 . Jimenez-Moreno E, Gonzalez-Alvarado JM, Gonzalez-Sanchez D, Lazaro R and Mateos GG (2010) Effects of type and particle size of dietary fiber on growth performance and digestive traits of broilers from 1 to 21 days of age. Poultry Science 89 :2197–2212.
14 . Jimenez-Moreno E, Gonzalez-Alvarado JM, Gonzalez-Serrano A, Lazaro R, and Mateos GG (2009) Effect of dietary fiber and fat on performance and digestive traits of broilers from one to twenty-one days of age. Poultry Science 88: 2562–2574.
15 . Kudou S, Fleury Y, Welti D, Magnolato D, Uchida T, Kitamura K and Okubo K (1991) Malonyl isoflavone glycosides in soybean seeds (glycine max MERRILL). Agricultural and Biological Chemistry 55: 2227-2233.
16 . Noy Y and Sklan D (1999) Different types of early feeding and performance in chicks and poults. Journal of Applied Poultry Research 8:16–24.
17 . Rezaei M, Karimi Torshizi MA and Rouzbehan Y (2011) The influence of different levels of micronized insoluble fiber on broiler performance and litter moisture. Poultry Science 90: 2008–2012.
18 . SAS (2004) Institute. SAS User's Guide. Statistics, Version 9. 2. 2004 ed. SAS Institute Inc, Cary, NC.
19 . Sibbald IR )1976( A bioassay for true metabolizable energy in feedstuffs. Poultry Science 55:303-308.
20 . Van Soest  PJ (1991) Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3583-3597.