نویسندگان
1 دانشجوی دکترای تغذیه دام گروه علوم دامی، دانشکدة علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکدة علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
3 استادیار گروه مکانیک، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
4 دانشیار گروه بهداشت و مواد غذایی، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده
اثرات منابع متفاوت لیپید وسطوح مختلف روی بر عملکرد، فعالیت باکتریایی تخممرغ وریختشناسی تخمدان مرغهای تخمگذار با استفاده از 288 قطعه مرغ تخمگذار در سن 60 هفتگی در یک آزمایش فاکتوریل 4×3 در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار، چهار تکرار و شش قطعه مرغ در هر تکرار و به مدت 10 هفته بررسی شد. جیره های آزمایشی دارای چهار درصد چربی از سه منبع متفاوت لیپید (روغن سویا، روغن ماهی و پیه) و چهار سطح روی ( 40، 100،200 و300 میلیگرم در کیلوگرم جیره) بودند. با افزایش سطح روی در جیره های حاوی منابع مختلف لیپید، مصرف خوراک کاهش یافت (05/0>P). با افزودن مکمل روی به جیرههای حاوی منابع مختلف لیپید، واحد هاو افزایش یافت (05/0>P). بیشترین واحد هاو در سطح 100 میلیگرم در کیلوگرم روی با روغن سویا و روغن ماهی مشاهده شد. افزایش سطح روی در جیره سبب افزایش مقاومت پوسته، ضخامت پوسته و درصد پوسته شد (05/0>P). در جیره حاوی پیه، با افزایش سطح روی تعداد فولیکول سفید بزرگ به طور خطی افزایش یافت (05/0>P). با افزودن مکمل روی به جیرههای حاوی منابع مختلف لیپید، بار میکروبی زرده به طور معنیداری کاهش یافت (05/0>P). بر اساس نتایج این مطالعه، افزودن روی از منبع آلی به جیره های حاوی منابع مختلف لیپید، بجز کاهش بار میکروبی زرده نتوانسته شاخصهای دیگر مورد ارزیابی را تحت تاثیر قرار دهد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of lipid sources and organic zinc supplementation on performance, egg bacterial activity and reproductive parameters of laying hens
نویسندگان [English]
- D Shafieipour fard1 1
- Somayeh Salari 2
- Mohsen Sari 2
- Saman Abdanan Mehdizadeh 3
- Mehdi Zarei 4
1 Ph.D. ُtudent of Animal Nutrition, Department of Animal Science, Ramin Agriculture and Natural Resources University, Ahwaz, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Ramin Agricultural and Natural Resources University, Ahwaz, Iran
3 Assistant Professor, Mechanic department, Ramin Agriculture and Natural Resources University, Ahwaz, Iran
4 Associate Professor, Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahwaz, Ahwaz, Iran
چکیده [English]
This experiment was conducted to evaluate the effect of different lipid sources and organic zinc supplementation on performance, egg bacterial activity and ovary morphology of laying hens for 10 weeks. with 288 sixty weeks old birds by employing a completely randomized design with factorial arrangement of 3×4 with 12 treatments, 4 replicates and 6 hens each. The factors of interest were 4% lipid from different sources (soybean oil, fish oil and tallow) and various levels of zinc (40, 100, 200 and 300 mg/kg of diet). In all three lipid sources, significant reduction (P<0.05) was observed in feed intake when the level of zinc supplementation increased. Haugh unit was significantly (P<0.05) increased in diets containing different lipid sources as the level of zinc supplementation increased. The highest Haugh unit value was observed at the level of 100 mg/kg of zinc supplementation with soybean oil and fish oil. Increasing levels of zinc supplementation significantly (P<0.05) improved eggshell thichness, eggshell strength and eggshell percentage. The number of large white follicles linearly increased in diets containing tallow, when the level of zinc supplementation increased. The egg yolk microbial load was significantly (P<0.05) decreased by different lipid sources as the level of zinc supplementation increased. According to the results, it seems that the addition of zinc to the diets containing different lipid sources could not affected performance parameters but decreased egg yolk microbial load.
کلیدواژهها [English]
- Egg shell thickness
- fish oil
- Haugh unit
- ovary
- Zinc- methionine