نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

3 دانشیار، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

به منطور بررسی تأثیر افزودن اسید کلریدریک و اسید بوتیریک به جیره بر عملکرد، شاخص‌های لاشه، جمعیت میکروبی و بافت شناسی روده کوچک، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار 10 قطعه‌ای انجام شد. در این آزمایش، از 280 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه سویه راس ٣٠٨ (ماده) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره‌های حاوی دو سطح اسید کلریدریک (5/1 و سه درصد)، دو سطح اسید بوتیریک (2/0 و 4/0 درصد) و دو سطح مخلوطی از آنها (5/1 + 4/0 و 3 + 2/0 درصد به ترتیب اسید کلریدریک + اسید بوتیریک) و یک تیمار شاهد (بدون افزودنی) بود. افزودن اسید کلریدریک و اسید بوتیریک به جیره بر میانگین وزن بدن در دوره رشد کاهش معنی‌داری را در مقایسه با گروه شاهد نشان داد (05/0P<). اسیدهای افزوده شده به‌طور معنی‌داری باعث کاهش مصرف خوراک و افزایش ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد نسبت به تیمار شاهد شدند (05/0P<). اثر تیمارها بر شاخص‌های لاشه، جمعیت میکروبی و بافت‌شناسی روده جوجه‌های گوشتی در مقایسه با گروه شاهد معنی‌دار نبود. نتایج حاصل نشان داد که استفاده از اسید کلریدریک و اسید بوتیریک در جیره‌های غذایی در کل دوره پرورش تأثیر مثبتی بر عملکرد رشد، شاخص‌های لاشه و مورفولوژی روده کوچک جوجه‌های گوشتی ندارند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of diet acidified with hydrochloric and butyric acids on performance of female broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Ali Akbar Salari 1
  • Ahmad Hassanabadi 2
  • Hassan Nassiri Moghaddam 2
  • Gholamali Kalidari 3

1 1M.Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

2 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

3 3Associate Professor, Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

چکیده [English]

The aim of this experiment was to study the effects of hydrochloric and butyric acids addition to broiler diets on performance, carcass characteristics, intestinal microbial population and intestinal histology. Two hundred eighty Ross 308 one-day old female broiler chicks were assigned to 7 dietary treatments and 4 replicates of 10 chicks in a completely randomized design. Experimental treatments consisted of dietary addition of 2 levels of hydrochloric acid (1.5 and 3 percent), 2 levels of butyric acid (0.2 and 0.4 percent) and 2 levels of the acids mixture (1.5 + 0.4 and 3 + 0.2 percent) and a treatment with no acid supplementation as control group. Dietary hydrochloric and butyric acids during grower period decreased average body weight, significantly (P<0.05) in compare to control group. Supplemented acids, decreased feed intake and increased feed conversion ratio in the grower period in compare to control group, significantly (P<0.05). Acid treatments had no significant effect on carcass characteristics, microbial count of ileum and histology of the small intestine of broiler chickens in compare to control group. It could be concluded that using of hydrochloric and butyric acids in broiler diets have no positive effect on growth performance, carcass characteristics and morphology of the small intestine of broiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • broiler
  • butyric acid
  • Carcass characteristic
  • Histology
  • hydrochloric acid
  • performance
1 . افشار مازندران ن و رجب ا (١٣٨١) پروبیوتیک‌ها و کاربرد آنها در تغذیه دام و طیور. چاپ دوم. انتشارات نوربخش، تهران.
2 . عبداللهی زاوه ز (1391) اثر افزودن ریشه گیاه باریجه به جیره غذایی بر عملکرد، جمعیت میکروبی روده و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجه‌های گوشتی. پایان‌نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
 
3. Adams C (1999) ‌Poultry and dietary acids. ‌Feed International. 20: 14-19.
4. Adil S, Banday T, Bhat G‌‌A, Saleem Mir M and Rehman M ‌(2010) ‌Effect of dietary supplementation of organic acids on performance, intestinal histomorphology and serum biochemistry of broiler chicken. ‌Veterinary Medicine International. 7: 1-7. ‌‌
5. Antongiovanni M, Buccioni A‌, Petacchi F, Leeson S, Minieri S, Martini A and Cecchi R ‌(2007) ‌Butyric acid glycerides in the diet of broiler chickens: effects on gut histology and carcass composition. ‌Italian Journal of Animal Science. ‌6: 19-25.
6. Bolton W and Dewar W‌A ‌(1965) ‌The digestibility of acetic, propionic and butyric acids by the fowl. ‌British Poultry Science. ‌6: 103-105.
7. Denli M, Okan F and Celik K ‌(2003) Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. ‌‌Pakistan ‌Journal of ‌Nutrition‌. 2: 89-91.
8. Dibner J‌‌J ‌and ‌Buttin P ‌(2002) ‌Use of organic acids as a model to study the impact of gut microflora on nutrition and metabolism. ‌Journal of ‌Applied ‌Poultry Research. ‌11: 453-463.
9. Friedman A‌ and ‌Bar-Shira E (‌2005) ‌Effect of nutrition on development of immune competence in chickens gut associated lymphoid system. ‌In: Proceeding of 15th European Symposium on Poultry Nutrition. ‌Balatonfured, Hungary. Pp. 247-255.
10. Gunal M‌, Yayli G, Kaya O, Karahan N and Sulak O (‌2006) ‌The effects of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. ‌International Journal of Poultry Science. ‌5: 149-155.
11. Iba AM and Berchieri AJr (1995) Studies on the use of formic acid-propionic acid mixture (Bio-add) to control experimental salmonella infection in broiler chickens. Avian Pathology. 24: 303-311.
12. Iji PA, Saki AA and Tivey DR (2001) Intestinal structure and function of broiler chickens on diets supplemented with a mannanoligosaccharide. Journal of the Science of Food and Agriculture. 81: 1186-1192.
13. Jozefiak D, Rutkowski A and Martin SA (2004) Carbohydrate fermentation in the avian ceca: A review. Animal Feed Science and Technology. 113: 1-15.
14. Leeson S‌, Namkung H, Antongiovanni M‌ and Lee E‌H (‌2005) ‌Effect of butyric acid on the performance and carcass yield of broiler chickens. ‌Poultry Science. 84: 1418-1422.
15. Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Frehner M, Losa R and Beynen AC (2003) Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science. 44: 450-457.
16. Pryde SE‌, ‌Duncan S‌H, ‌Hold G‌L, ‌Stewart CS and ‌Flint HJ (‌2002) ‌The microbiology of butyrate formation in the human colon. ‌FEMS Microbiology Letters. ‌217: 133-139.
17. Rafacz-Livingston KA, Parsons CM and Jungk RA (2005) The effects of various organic acids on phytate phosphorus utilization in chicks. Poultry Science. 84: 1356-1362.
18. Rodrigues KL, Carvalho JC and Schneedorf‌ JM (2005) Anti-inflammatory properties of kefir and its polysaccharide extract. Inflammopharmacology. 13: 485-492.
19. Roy RD, Edens FW, Parkhurst CR, Qureshi MA and Havenstein GB (2002) Influence of a proprionic acid feed additive on performance of turkey poults with experimentally induced poult enteritis and mortality syndrome. Poultry Science. 81: 951-957.
20. Rynsburger JM (2009) Physiological and nutritional factors affecting protein digestion in broiler chickens. ‌Journal of Poultry Science. University of Saskatchewan, Master Thesis.
21. Smulikowska S, Czerwinski J‌‌, Mieczkowska A and Jankowiak J (‌2009) ‌The effect of fat-coated organic acid salts and a feed enzyme on growth performance, nutrient utilization, microflora activity, and morphology of the small intestine in broiler chickens. ‌Journal of Animal and Feed Sciences. ‌18: 478-489.
22. Thompson JL and Hinton M (1997) Antibacterial activity of formic acid and propionic acid in the diet of hens on Salmonellae in the crop. British Poultry Science. 38: 59-65.
23. Traber PG‌‌, Gumucio DL ‌and Wang W (‌1991) ‌Isolation of intestinal epithelial cells for the study of differential gene expression along the crypt-villus axis. ‌American ‌Journal of ‌Physiology. ‌260: 895-903.
24. Uni Z, Noy Y and Sklan D (1996) Development of the small intestine in heavy and light strain chicks before and after hatching. British Poultry Science. 37: 63-71.
25. van der Wielen PW‌‌, ‌Biesterveld S, ‌Notermans S, ‌Hofstra H, ‌Urlings B‌A and ‌van Knapen F (2000) ‌Role of volatile fatty acids in development of the cecal microflora in broiler chickens during growth. ‌Applied and Environmental Microbiology. ‌66: 2536-2540. ‌‌
26. van Immerseel F, Fievez V, de Buck J, Pasmans F, Martel A, Haesebrouck F and Ducatelle R (2004) Microencapsulated short-chain fatty acids in fee modify colonization and invasion early after infection with Salmonella enteritis in young chickens. Poultry Science. 83: 69-74.
27. Yeo J and Kim KI (1997) Effect of feeding diets containing an antibiotic, a probiotic, or yucca extract on growth and intestinal urease activity in broiler chicks. Poultry Science. 76: 381-385.