نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 دانشیار، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
به منطور بررسی تأثیر افزودن اسید کلریدریک و اسید بوتیریک به جیره بر عملکرد، شاخصهای لاشه، جمعیت میکروبی و بافت شناسی روده کوچک، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار 10 قطعهای انجام شد. در این آزمایش، از 280 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس ٣٠٨ (ماده) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههای حاوی دو سطح اسید کلریدریک (5/1 و سه درصد)، دو سطح اسید بوتیریک (2/0 و 4/0 درصد) و دو سطح مخلوطی از آنها (5/1 + 4/0 و 3 + 2/0 درصد به ترتیب اسید کلریدریک + اسید بوتیریک) و یک تیمار شاهد (بدون افزودنی) بود. افزودن اسید کلریدریک و اسید بوتیریک به جیره بر میانگین وزن بدن در دوره رشد کاهش معنیداری را در مقایسه با گروه شاهد نشان داد (05/0P<). اسیدهای افزوده شده بهطور معنیداری باعث کاهش مصرف خوراک و افزایش ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد نسبت به تیمار شاهد شدند (05/0P<). اثر تیمارها بر شاخصهای لاشه، جمعیت میکروبی و بافتشناسی روده جوجههای گوشتی در مقایسه با گروه شاهد معنیدار نبود. نتایج حاصل نشان داد که استفاده از اسید کلریدریک و اسید بوتیریک در جیرههای غذایی در کل دوره پرورش تأثیر مثبتی بر عملکرد رشد، شاخصهای لاشه و مورفولوژی روده کوچک جوجههای گوشتی ندارند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of diet acidified with hydrochloric and butyric acids on performance of female broiler chickens
نویسندگان [English]
- Ali Akbar Salari 1
- Ahmad Hassanabadi 2
- Hassan Nassiri Moghaddam 2
- Gholamali Kalidari 3
1 1M.Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 3Associate Professor, Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]
The aim of this experiment was to study the effects of hydrochloric and butyric acids addition to broiler diets on performance, carcass characteristics, intestinal microbial population and intestinal histology. Two hundred eighty Ross 308 one-day old female broiler chicks were assigned to 7 dietary treatments and 4 replicates of 10 chicks in a completely randomized design. Experimental treatments consisted of dietary addition of 2 levels of hydrochloric acid (1.5 and 3 percent), 2 levels of butyric acid (0.2 and 0.4 percent) and 2 levels of the acids mixture (1.5 + 0.4 and 3 + 0.2 percent) and a treatment with no acid supplementation as control group. Dietary hydrochloric and butyric acids during grower period decreased average body weight, significantly (P<0.05) in compare to control group. Supplemented acids, decreased feed intake and increased feed conversion ratio in the grower period in compare to control group, significantly (P<0.05). Acid treatments had no significant effect on carcass characteristics, microbial count of ileum and histology of the small intestine of broiler chickens in compare to control group. It could be concluded that using of hydrochloric and butyric acids in broiler diets have no positive effect on growth performance, carcass characteristics and morphology of the small intestine of broiler chickens.
کلیدواژهها [English]
- broiler
- butyric acid
- Carcass characteristic
- Histology
- hydrochloric acid
- performance