تأثیر تغذیه کنجاله پنبه دانه تخمیر شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پروفایل چربی سرم خون جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان - ایران

2 استاد گروه تغذیه دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان - ایران

3 استادیار گروه فیزیولوژی دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان - ایران

4 دانشجوی دکتری گروه تغذیه دام، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان - ایران

چکیده

تأثیر تغذیه کنجاله پنبه­دانه تخمیر شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پروفایل چربی سرم خون با استفاده از 300 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار، پنج تکرار و با 12 پرنده در هر تکرار بررسی شد. کنجاله پنبه­دانه با کشت مخلوط مایع حاوی باسیلوس سابتیلیس، آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس اوریزا به نسبت یک به 2/1 تخمیر شد. پس از هفت روز تخمیر، مقدار گوسیپول آزاد از 33/584 به 68 میلی­گرم در کیلوگرم کنجاله کاهش یافت. تیمارهای آزمایش شامل جایگزینی صفر، 10 و 20 درصد کنجاله پنبه­دانه خام و یا تخمیری با کنجاله سویا در جیره غذایی بود.استفاده از کنجاله پنبه­دانه تخمیری در مقایسه با کنجاله پنبه­دانه خام در جیره سبب بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در جوجه­های گوشتی شد (05/0>P). در 21 و 42 روزگی، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در پرنده­های تغذیه شده با جیره­های حاوی 10 و 20 درصد کنجاله پنبه­دانه تخمیری اختلاف معنی­داری با پرنده­های تغذیه شده جیره شاهد نداشت. چربی محوطه بطنی در جوجه­هایی که با جیره حاوی کنجاله پنبه­دانه تخمیری تغذیه شدند، از سایر پرندگان کمتر بود (05/0>P). غلظت کلسترول و تری­گلیسرید سرم خون در گروه­های تغذیه شده با جیره­های حاوی کنجاله پنبه­دانه تخمیری به طور معنی­داری کمتر از سایر گروه­ها بود (05/0>P). براساس نتایج حاصل، استفاده از کنجاله پنبه­دانه تخمیری در مقایسه با کنجاله پنبه­دانه خام عملکرد و سلامت جوجه­های گوشتی را بهبود می­بخشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of feeding fermented cottonseed meal on growth performance, carcass characteristics and blood serum lipid profile of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • vahid Jazi 1
  • Fathollah Boldaji 2
  • Behrouz Dastar 2
  • Seyed Reza Hashemi 3
  • Amin Ashayerizadeh 4
1 M.Sc. Student, Department of Animal nutrition, Faculty of Animal Sciences, Agricultural Science and Natural Resources University of Gorgan, Iran
2 Professor, Department of Animal Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Agricultural Science and Natural Resources University of Gorgan, Iran
3 Assistant Professor, Department of Animal Physiology, Faculty of Animal Sciences, Agricultural Science and Natural Resources University of Gorgan, Iran
4 Ph.D. Student, Department of Animal Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Agricultural Science and Natural Resources University of Gorgan, Iran
چکیده [English]

The effect of feeding fermented cottonseed meal on performance, carcass characteristics and blood serum lipid profile was studied in a completely randomized design with five treatments, five replicates and 12 birds per replication using 300 male Ross 308 broiler chicks. Raw cottonseed meal was fermented with a liquid mixed culture containing Bacillus subtilis, Aspergillus niger and Aspergillus oryzae with a ratio of 1:1.2. After seven days of fermentation, free gossypol was reduced from 584.33 to 68 mg/kg. The experimental treatments included replacing 0, 10, and 20 percent of the raw or fermented cottonseed meal by the soybean meal in the diet. The use of fermented cottonseed meal in the diet improved weight gain and feed conversion ratio of broilers compared to the raw cottonseed meal (P<0.05). At 21 and 42 d, weight gain and feed conversion ratio of the birds fed diets containing 10 and 20 percent of fermented cottonseed meal did not have a significant difference with the birds fed by the control diet. Abdominal fat was lower in birds fed diets containing fermented cottonseed meal compared with the others (P<0.05). Serum concentrations of cholesterol and triglyceride were significantly lower for the birds fed by diets containing fermented cottonseed meal, compared with the other groups (P<0.05). Based on the results, the use of fermented cottonseed meal improves the performance and health of broiler chickens compared to the raw cottonseed meal.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bacillus subtilis
  • broiler
  • Cottonseed meal
  • Free gossypol
  • Performance
1. فرشی م و طهماسبی ع (1388) بررسی اثرات کنجاله پنبه دانه غنی شده با لیزین و فروس سولفات بر عملکرد جوجه­های گوشتی. پژوهش های علوم دامی. 19(1): 29-19.
2. مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1376) روش تعیین مقدار گوسیپول آزاد و کل خوراک دام و طیور. چاپ دوم. شماره استاندارد 3022. تهران.
 
3 . Ashayerizadeh A, Dabiri N, Ashayerizadeh O, Mirzade, KH, Roshanfekr H and Mamooee M (2009) Effect of dietary antibiotic, probiotic and prebiotic as growth promoters, on growth performance, carcass characteristics and hematological indices of broiler chickens. Pakistan Journal of Biological Sciences. 12: 52-57.
4 . Banser JT, Fomunyam RT, Pone DK and Fai EN (2000) Effect of meals of sweet potato and varieties formulated with Soya meal or cottonseed meal on broiler production. Journal of Food Technology in Africa. 5: 115-119.
5 . Chen W, Zhu XZ, Wang JP, Wang ZX and Huang YQ (2013) Effects of Bacillus subtilis Var. natto and Saccharomyces cerevisiae fermented liquid feed on growth performance, relative organ weight, intestinal microflora, and organ antioxidant status in landes geese. Journal of Animal Science. 91: 978-985.
6 . Dei HK, Rose SP, Mackenzie AM and Amarowicz R (2008) Growth performance of broiler chickens fed diets containing shea nut (Vitellaria paradoxa, Gaertn.) meal fermented with Aspergillus niger. Poultry Science. 87: 1773-1778.
7 . Fernandez SR and Parsons CM (1996) Bioavailablity of the digestible lysine and valine in cottonseed meal and soybean meal for chicks. Poultry Science. 75: 216-223.
8 . Fukushima M and Nakano M (1995) The effect of a probiotic on faecal and liver lipid classes in rats. British Journal of Nutrition. 73: 701-710.
9 . Henry MH, Pesti CM, Bakalli R, Lee J, Toledo RT, Eitnmiler RR and Philips RD (2001) The performance of broiler chicks fed diets containing extruded cottonseed meal supplemented with lysine. Poultry Science. 80: 762-768.
10 . Jason LE, Michele WD, Stephanie DB, Carl MP and David HB (1999) Bioavailability of lysine from liquid lysine source in chicks. Poultry Science. 78: 383-386.
11 . Khalaf MA and Meleigy SA (2008) Reduction of free gossypol levels in cottonseed meal by microbial treatment. International Journal of Agriculture and Biology. 10: 185-190.
12 . Laudadio V and Tufarelli V (2010) Growth performance and carcass and meat quality of broiler chickens fed diets containing micronized-dehulled peas (Pisum sativum cv. Spirale) as a substitute of soybean meal. Poultry Science. 89: 1537-1543.
13 . Lynn A, Jones A and Jarrod Kersey H (2003) Cottonseed. National cottonseed products association (USA). NCPA Press.
14 . Mathivanan R, Selvaraj P and Nanjappan K (2006) Feeding of fermented soybean meal on broiler performance. International Journal of Poultry Science. 5: 868-872.
15 . Nagalakshmi D, Rao SVR, Panda AK and Sastry VRB (2007) Cottonseed meal in poultry diets: A review. Poultry Science. 44: 119-134.
16 . National Research Council (1994) Nutrient Requirement for Poultry. 9th Ed. National Academy press, Washington, DC, USA.
17 . Niba AT, Beal JD, Kudi AC and Brooks PH (2009) Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. African Journal of Biotechnology. 8: 1758-1767.
18 . Nie C, Zhang W, Ge W, Wang Y, Liu Y and Liu J (2015) Effects of fermented cottonseed meal on the growth performance, apparent digestibility, carcass traits, and meat composition in yellow-feathered broilers. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 39: 350-356.
19 . Risco CA, Holmberg CA and Kutches A (1992) Effect of graded concentration of gossypol on calf performance: toxicological and pathological considerations. Journal of Dairy Science. 75: 2787-2798.
20 . Ros E (2000) Intestinal absorption of triglyceride and cholesterol. Dietary and pharmacological inhibition to reduce cardiovascular risk. Atherosclerosis 51: 357-379.
21 . SAS Institute inc. (2003) SAS/STAT Users Guide: Version 9.1 edition. SAS Institute Inc., Cary, North Carolina.
22 . Santose U, Tanaka K and Othani S (1995) Effect of dried Bacillus subtilis culture on growth, body composition and hepatic lipogenic enzyme activity in female broiler chicks. British Journal of Nutrition. 74: 523-529.
23 . Singhania RR, Patel AK, Soccol CR and Pandey A (2009) Recent advances in solid-state fermentation. Biochemical Engineering. 44: 13-18.
24 . Sharma NK, Lodhi GN and Ichhponani JS (1978) Comparative feeding value of expeller processed undecorticated and decorticated cottonseed cakes for growing chicks. The Journal of Agricultural Science. 91: 531-541.
25 . Sun H, Tang JW, Yao XH, Wu YF, Wang X and Feng J (2012) Effects of dietary inclusion of fermented cottonseed meal on growth, cecal microbial population, small intestinal morphology, and digestive enzyme activity of broilers. Tropical Animal Health and Production. 45: 987-993.
26 . Tang JW, Sun H, Yao XH, Wu YF, Wang X and Feng J (2012) Effects of replacement of soybean meal by fermented cottonseed meal on growth performance, serum biochemical parameters and immune function of yellow-feathered broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 25: 393-400.
27 . Wang W, Tang JW, Yao XH, Wu YF, Sun H and Xu YX (2012) Effect of Bacillus cereus Br on bacterial community and gossypol content during fermentation in cottonseed meal. African Journal of Microbiology Research. 6: 6537-6544.
28 . Willard ST, Neuendorff DA, Lewis AW and Randel RD (1995) Effect of FG in the diet of pregnant and postpartum Brahman cows on calf development and cow performance. Journal of Animal Science. 73: 496-507.
29 . Zhang WJ, Xu ZR, Zhao SH, Sun JY and Yang X (2007) Development of a microbial fermentation process for detoxification of gossypol in cottonseed meal. Animal Feed Science and Technology. 135: 176-186.