تأثیر مقدار یونجه خشک و جایگزینی دانه ذرت با سایر غلات در خوراک آغازین بر عملکرد گوساله‌های هلشتاین قبل و پس از شیرگیری - فراتحلیل

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان

4 استاد گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان

5 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان کرمان

چکیده

این تحقیق با هدف بررسی تأثیر سطح یونجه خشک و جایگزینی دانه ذرت با سایر غلات در خوراک آغازین بر مصرف خوراک روزانه، افزایش وزن و بازده خوراک در گوساله‌های قبل و پس از شیرگیری انجام گرفت. به‌این منظور از نتایج پنج مطالعه به‌روش فرآتحلیل مبتنی بر داده‌‌های انفرادی استفاده شد. سطح تغذیه یونجه خشک تأثیری بر مصرف خوراک آغازین و میانگین افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری نداشت. مصرف خوراک آغازین در دوره بعد شیرگیری و کل دوره با تغذیه یونجه خشک تمایل به افزایش داشت (به‌ترتیب، 07/0P= و 09/0P=). همچنین تغذیه یونجه خشک میانگین افزایش وزن روزانه در دوره بعد شیرگیری و کل دوره را در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد. مصرف خوراک آغازین و میانگین افزایش وزن روزانه به‌صورت منحنی درجه دوم تحت تأثیر سطح علوفه قرار گرفتند. با تغذیه یونجه خشک در دوره قبل از شیرگیری، بازده خوراک تمایل به کاهش داشت (06/0P=) اما در دوره بعد از شیرگیری و کل دوره اختلافی با گروه کنترل نداشت. با جایگزینی بخشی از ذرت خوراک آغازین با دیگر غلات، مصرف خوراک آغازین افزایش (01/0P

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of amount alfalfa hay and replacing corn grain by other grains in starter on performance of pre and post-weaning Holstein calves- A meta-analysis

نویسندگان [English]

  • Mehdi Mirzaei 1
  • Ali Sadeghi Sefid Mazaki 2
  • Mohammad Khorvash 3
  • Gholam Reza Ghorbani 4
  • Pirouz Shakeri 5
1 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
3 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
4 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
5 Assistant Professor, Department of Animal Sciences Research, Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Kerman, Iran
چکیده [English]

This study was carried out to assess the effects of alfalfa hay level and replacing corn grain by other grains in starter on daily feed intake, average daily gain (ADG) and feed efficiency (FE) of pre and post-weaning dairy calves during the pre and post-weaning periods. For this purpose, a database Meta-analysis used in the present study. Statistical analyses were performed using PROC MIXED in SAS software. Starter intake and ADG were not affected by alfalfa hay feeding level during the pre-weaning period. However, alfalfa hay feeding tended to increase starter intake during the post-weaning and entire periods (P = 0.07 and P = 0.09, respectively). Further, ADG increased during the post-weaning and entire periods with alfalfa hay supplementation. Starter intake and ADG quadratically affected by the level of alfalfa hay supplementation. At pre-weaning period, feed efficiency tended to decrease (P = 0.06) with alfalfa hay supplementation, but was not different with control group during the post-weaning and entire periods. In addition, partial replacement of corn with other grains increased (P < 0.01) starter intake of dairy calves, but feed efficiency decreased (P < 0.01). Based upon the findings of the present research, alfalfa hay supplementation up to 7.5 % of the total diet could improve starter intake and ADG in dairy calves at post-weaning period. Further, it is possible to replace corn with other grains, up to 50 %, without any negative effect on neonatal dairy calves performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • starter
  • Corn grain
  • Calves performance
  • Meta-analysis
  • alfalfa hay
1 . بیرانوند ح (1391) اثر سطوح مختلف علوفه یونجه (به‌عنوان فاکتور فیزیکی) و سدیم پروپیونات (به‌عنوان فاکتور شیمیایی) بر عملکرد و توسعه شکمبه در گوساله‌های شیری. پایان‌نامه کارشناسی ارشد علوم دامی. دانشگاه صنعتی اصفهان.
2 . پژوه ن (1391) تأثیر جایگزینی اشکال مختلف فیزیکی دانه گندم در جیره‌های آغازین بر پایه ذرت بر عملکرد گوساله‌های تازه متولد شده شیری هلشتاین. پایان‌نامه کارشناسی ارشد علوم دامی. دانشگاه صنعتی اصفهان.
3 . حسینی س ‌م (1392) تعیین سن مناسب مصرف علوفه یونجه و ارزیابی شکل فیزیکی خوراک آغازین بر عملکرد گوساله‌های شیری هلشتاین. پایان‌نامه کارشناسی ارشد علوم دامی. دانشگاه صنعتی اصفهان.
4 . معین‌الدینی ح ر (1392) تأثیر جایگزینی تریتیکاله و یا جو با ذرت جیره آغازین بر عملکرد و از شیرگیری گوساله‌های شیری هلشتاین. پایان‌نامه کارشناسی ارشد علوم دامی. دانشگاه صنعتی اصفهان.
5 . میرزایی م (1393) اهمیت علوفه در جیره گوساله‌های شیری. پایان‌نامه دکتری علوم دامی. دانشگاه صنعتی اصفهان.
 
6 . Anderson KL, Nagaraja TG, Morrill JL, Avery TB, Galitzer SJ and Boyer JE (1987) Ruminal microbial development in conventionally or early-weaned calves. Journal of Animal Science. 64: 1215-1226.
7 . Castells L, Bach A, Araujo G, Montoro C and Terré M (2012) Effect of different forage sources on performance and feeding behavior of Holstein calves. Journal of Dairy Science. 95: 286-293.
8 . Coverdale JA, Tyler HD, Quigley JD and Brumm JA (2004) Effect of various levels of forage and form of diet on rumen development and growth in calves. Journal of Dairy Science. 87: 2554-2562.
9 . Debray TPA, Moons KGM, Abdallah AZ, Koffijberg H and Riley RD (2013) Individual participant data meta-analysis for a binary outcome: one-stage or two-stage? PLOS ONE. 8(4): 60650.
10 . Drackley JK (2008) Calf nutrition from birth to breeding. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice. 24: 55-86.
11 . Greenwood RH, Morril JL, Titgemeyer EC and Kennedy GA (1997) A new method of measuring diet abrasion and its effect on the development of the fore stomach. Journal of Dairy Science. 80: 2534-2541.
12 . Kaps M and Lamberson WR (2004) Biostatistics for Animal Science. CABI publishing. 459 p.
13 . Khan MA, Lee HJ, Lee WS, Kim HS, Kim SB, Ki KS, Park SJ, Ha JK and Choi YJ (2007) Starch source evaluation in calf starter: I. feed consumption, body weight gain, structural growth, and blood metabolites in holstein calves. Journal of Dairy Science. 90: 5259-5268.
14 . Lesmeister KE and Heinrichs AJ )2004( Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development and rumen parameters in neonatal dairy calves. Journal of Dairy Science. 87: 3439-3450.
15 . McGavin MD and Morrill JL (1976) Scanning electron microscopy of ruminal papillae in calves fed various amounts and forms of roughage. American Journal of Veterinary Research. 37: 497-508.
16 . Nocek JE, Herbein JH and Polan CE (1980) Influence of ration physical form, ruminal degradable nitrogen and age on rumen epithelial propionate and acetate transport and some enzymatic activities. The Journal of Nutrition. 110: 2355-2364.
17 . Porter JC, Warner RG and Kertz AF (2007) Effect of fiber level and physical form of starter on growth and development of dairy calves fed no forage. The Professional Animal Scientist. 23: 395-400.
18 . SAS Institute (2005) SAS User’s Guide: Statistics. Version 9.2 ed. SAS Institute Inc., Cary, NC.
19 . St-Pierre NR (2001) Invited review: Integrating quantitative findings from multiple studies using mixed model methodology. Journal of Dairy Science. 84: 741-755.