نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک
2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان
4 استاد گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان
5 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان کرمان
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر سطح یونجه خشک و جایگزینی دانه ذرت با سایر غلات در خوراک آغازین بر مصرف خوراک روزانه، افزایش وزن و بازده خوراک در گوسالههای قبل و پس از شیرگیری انجام گرفت. بهاین منظور از نتایج پنج مطالعه بهروش فرآتحلیل مبتنی بر دادههای انفرادی استفاده شد. سطح تغذیه یونجه خشک تأثیری بر مصرف خوراک آغازین و میانگین افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری نداشت. مصرف خوراک آغازین در دوره بعد شیرگیری و کل دوره با تغذیه یونجه خشک تمایل به افزایش داشت (بهترتیب، 07/0P= و 09/0P=). همچنین تغذیه یونجه خشک میانگین افزایش وزن روزانه در دوره بعد شیرگیری و کل دوره را در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد. مصرف خوراک آغازین و میانگین افزایش وزن روزانه بهصورت منحنی درجه دوم تحت تأثیر سطح علوفه قرار گرفتند. با تغذیه یونجه خشک در دوره قبل از شیرگیری، بازده خوراک تمایل به کاهش داشت (06/0P=) اما در دوره بعد از شیرگیری و کل دوره اختلافی با گروه کنترل نداشت. با جایگزینی بخشی از ذرت خوراک آغازین با دیگر غلات، مصرف خوراک آغازین افزایش (01/0P
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of amount alfalfa hay and replacing corn grain by other grains in starter on performance of pre and post-weaning Holstein calves- A meta-analysis
نویسندگان [English]
- Mehdi Mirzaei 1
- Ali Sadeghi Sefid Mazaki 2
- Mohammad Khorvash 3
- Gholam Reza Ghorbani 4
- Pirouz Shakeri 5
1 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
3 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
4 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
5 Assistant Professor, Department of Animal Sciences Research, Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Kerman, Iran
چکیده [English]
This study was carried out to assess the effects of alfalfa hay level and replacing corn grain by other grains in starter on daily feed intake, average daily gain (ADG) and feed efficiency (FE) of pre and post-weaning dairy calves during the pre and post-weaning periods. For this purpose, a database Meta-analysis used in the present study. Statistical analyses were performed using PROC MIXED in SAS software. Starter intake and ADG were not affected by alfalfa hay feeding level during the pre-weaning period. However, alfalfa hay feeding tended to increase starter intake during the post-weaning and entire periods (P = 0.07 and P = 0.09, respectively). Further, ADG increased during the post-weaning and entire periods with alfalfa hay supplementation. Starter intake and ADG quadratically affected by the level of alfalfa hay supplementation. At pre-weaning period, feed efficiency tended to decrease (P = 0.06) with alfalfa hay supplementation, but was not different with control group during the post-weaning and entire periods. In addition, partial replacement of corn with other grains increased (P < 0.01) starter intake of dairy calves, but feed efficiency decreased (P < 0.01). Based upon the findings of the present research, alfalfa hay supplementation up to 7.5 % of the total diet could improve starter intake and ADG in dairy calves at post-weaning period. Further, it is possible to replace corn with other grains, up to 50 %, without any negative effect on neonatal dairy calves performance.
کلیدواژهها [English]
- starter
- Corn grain
- Calves performance
- Meta-analysis
- alfalfa hay