نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، خوزستان، ایران
2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، خوزستان، ایران
3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
4 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، خوزستان، ایران
چکیده
برگ خرما در یک آزمایش فاکتوریل (3 × 3) با دماهای 40، 80 و 100 درجه سانتیگراد و زمانهای 80، 160 و 240 دقیقه در قالب طرح کاملاً تصادفی در رآکتور فرآوریکننده با استفاده از آهک فرآوری شد. فراسنجههای تخمیر با استفاده از روش تولید گاز بررسی شد. فرآوری سبب کاهش میزان لیگنین از 0/13 درصد در برگ خام به 6 درصد در تیمار 100 درجه سانتیگراد برای 240 دقیقه گردید (01/0P<). افزایش دما و زمان فرآوری، سبب کاهش درصد خاکستر شد (01/0P<). میزان درصد کلسیم برگ از 58/0 قبل از فرآوری به 94/0 درصد در برگ فرآوری شده در دمای 40 درجه سانتیگراد برای 80 دقیقه افزایش یافت (01/0P<). اثر متقابل دما و زمان بر دیواره سلولی، اتلاف ماده خشک، قابلیت تولید گاز از بخش قابل تخمیر و تولید گاز معنیدار بود (01/0P<). تولید گاز در پایان 72 ساعت انکوباسیون برگ خام 2/76 میلیلیتر به ازای گرم ماده خشک بود و با فرآوری در 100 درجه سانتیگراد به مدت 240 دقیقه به 8/189 میلیلیتر به ازای گرم ماده خشک افزایش یافت. با افزایش شدت فرآوری قابلیت هضم ماده آلی از 5/26 درصد در تیمار 40 درجه سانتیگراد برای 80 دقیقه به 4/36 درصد در تیمار 100 درجه سانتیگراد برای 240 دقیقه افزایش یافت (01/0P<). آزمایش با میکروسکوپ الکترونی نشان داد که حفرات در برگ فرآوری شده نسبت به برگ خام افزایش یافته است. نتایج نشان داد که با فرآوری مرطوب با آهک همراه با حرارت، میزان لیگنین کاهش یافته و قابلیت هضم آزمایشگاهی برگ خرما افزایش مییابد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Investigating the effects of lime pretreatment on nutritive value of date palm leaves evaluated with gas production technique and scanning electron microscopy
نویسندگان [English]
- Abbas Rajaei Rad 1
- Mohsen Sari 2
- Mohammad javad Zamiri 3
- Morteza Chaji 4
- Somayeh Salari 2
1 M.Sc. Graduated Student, Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan, Khouzestan, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan, Khouzestan, Iran
3 Professor, Department of Animal Science,Faculty of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
4 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan, Khouzestan, Iran
چکیده [English]
Palm date leaves were processed with lime in a processing reactor in a factorial arrangement of treatments (3 × 3) with 3 levels of temperatures (40, 80 and 100°C) and time periods (80, 160, and 240 minutes) in a completely randomized design. Fermentation parameters measured using gas production technique. With increasing pretreatment time and temperature lignin content reduced from 13.0 percent in untreated leaves to 6.0 percent in leaves treated in 100°C for 240 min. Increasing time and temperature of the processing decreased ash content (P<0.01). Calcium concentration was increased from 0.58 percent in untreated leaves to 0.94 in the processed biomass at a temperature of 40°C for 80 min (P<0.01). Interaction was significant among pretreatment time and temperature on cell wall, dry matter loss, gas production from fermentable fraction and gas production (P<0.01). Gas production at the end of 72 h incubation increased from 76.2 ml per gram of dry matter in untreated samples to 189.8 ml per gram of dry matter in the treatment of 100°C for 240 min. Organic matter digestibility increased with increasing severity of pretreatment from 26.5 percent in the treatment of 40°C for 80 min to 36.4 percent in the treatment of 100°C for 240 min. The images of scanning electron microscopy showed more pores and holes in pretreated samples with increasing temperature and processing time compared to untreated sample. Results indicated that lime pretreatment with heat can remove lignin and improve in vitro digestibility of date leaves.
کلیدواژهها [English]
- Date palm leaves
- lignin-Lime
- nutritional value
- processing