نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر ایزوفلاونهای سویا بر عملکرد رشد، فراسنجههای خونی، و محتوی کلسیم و فسفر استخوان درشتنی جوجههای گوشتی اجرا شد. تعداد 240 قطعه جوجۀ یکروزه سویۀ راس 308 در قالب طرحی کاملاً تصادفی به چهار تیمار (شامل سطوح صفر (شاهد)، 25، 50، و 100 میلیگرم در کیلوگرم ایزوفلاون) و سه تکرار (20 قطعه در هر تکرار) طی یک دورۀ 42روزه اختصاص یافتند. استفاده از ایزوفلاون در همۀ سطوح، بدون تأثیر معنیدار بر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی جوجهها را در دورۀ پرورش بهبود بخشید (05/0>P). مصرف سطوح 50 و 100 میلیگرم ایزوفلاون در کیلوگرم جیره بدون تأثیر بر درصد خاکستر استخوان درشتنی، موجب افزایش درصد کلسیم و فسفر این استخوان شد (05/0>P). pH شیرابۀ گوارشی سنگدان و سکوم در اثر مصرف ایزوفلاون کاهش یافت (05/0>P). با افزودن ایزوفلاون به جیرۀ غلظت کلسترول کل، تریگلیسرید، کلسترول LDL، و VLDL سرم خون جوجهها کاهش (05/0>P) ولی غلظت کلسترول HDL افزایش یافت (05/0>P). استفاده از 100 میلیگرم ایزوفلاون موجب افزایش قیمت جیرۀ مصرفی (05/0>P) و مصرف 50 میلیگرم آن افزایش سود ناخالص را بهازای هر قطعه جوجه موجب شد (05/0>P). باتوجه به یافتههای پژوهش حاضر، استفاده از سطح 50 میلیگرم در کیلوگرم ایزوفلاون سویا در جیرۀ جوجههای گوشتی توصیه میشود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of soybean isoflavones on growth performance, blood parameters and mineralization of tibia bone in broiler chickens
نویسندگان [English]
- Akbar Shiralinezhad 1
- Mir Daryoush Shakouri 2
- Seyedeh Azam Khatami 1
1 M.Sc., Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
چکیده [English]
This study was conducted to investigate the effect of dietary soy isoflavones (ISFs) on growth performance, blood parameters and tibia Ca and P content of broiler chickens. A total of 240 as-hatched day-old Ross 308 chicks were used in a completely randomize design with four treatments (0 (control), 25, 50 and 100 mg/kg of ISF), three replicates and 20 birds per each replicate for a period of 42 days. Using ISF in the diet without any effect on feed intake improved the chicken’s weight gain and feed conversion ratio (P<0.05). Diet containing 50 and 100 mg ISF/kg had no effect on tibia ash content, but increased tibia Ca and P contents (P<0.05). pH value of gizzard and cecal digesta were decreased by adding ISF to diet (P<0.05). The sera concentrations of total cholesterol, triglyceride, LDL- and VLDL-cholesterol decreased in birds fed on diets containing ISF (P<0.05), whereas the concentration of HDL-cholesterol increased (P<0.05). Addition 50 and 100 mg/kg of ISF to diet increased the gross profit per chicken and cost of diet, respectively (P<0.05). According to the findings, supplementation of 50 mg ISF/kg of broiler diet is recommended.
کلیدواژهها [English]
- bone calcium
- digesta pH
- economic efficiency
- Genistein
- serum cholesterol