نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفتـایران
2 استادیار، گروه پرورش حیوانات اهلی در مناطق گرمسیر، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفتـایران
چکیده
اثر سطوح پروبیوتیک بر عملکرد و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی در آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از 144 قطعه جوجۀ نر یکروزه سویۀ راس بررسی شد. جوجهها تا 25روزگی با جیرۀ تجاری مطابق با راهنمای راس تغذیه و سپس بهطور تصادفی به چهار تیمار شامل چهار سطح پروبیوتیک (صفر، 05/0، 1/0، و 2/0درصد جیره) با چهار تکرار حاوی نه پرنده اختصاص یافتند. از 25روزگی پرندهها بهمدت هشت ساعت در روز در معرض دمای 2±34 درجۀ سانتیگراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر سطوح متفاوت پروبیوتیک بر مصرف خوراک معنیدار نبود. پرندگانی که جیرۀ حاوی 05/0 و 1/0درصد پروبیوتیک دریافت کردند، افزایش وزن بیشتری در مقایسه با پرندگان شاهد داشتند (05/0>P). ضریب تبدیل در پرندگانی که با جیرۀ حاوی 1/0درصد پروبیوتیک تغذیه شدند، بهتر از پرندگان شاهد بود (05/0>P). با افزایش مصرف پروبیوتیک وزن نسبی لاشه و سینه افزایش یافت (05/0P<). اثر سطوح گوناگون پروبیوتیک بر وزن نسبی اندامهای داخلی معنیدار نبود، اما پرندگانی که با جیرۀ حاوی 2/0درصد پروبیوتیک تغذیه شدند، کبد بزرگتری داشتند (05/0P<). با افزایش سطح پروبیوتیک در جیره کلسترول خون کاهش یافت (05/0P<). مصرف سطوح گوناگون پروبیوتیک، فراوانی هتروفیلها، و همچنین نسبت هتروفیل به لنفوسیت را کاهش و میزان آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز را افزایش داد (05/0P<). بنابراین در شرایط تنش گرمایی افزودن پروبیوتیک کلوستات به میزان 1/0درصد جیره عملکرد رشد و پاسخ ایمنی پرنده را بهبود میدهد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of different levels of probiotic (Clostat) on performance and immunity of heat stressed broilers in finisher phase
نویسندگان [English]
- Mahdiyeh Soltani 1
- Mozhgan Mazhari 2
- Omidali Esmaeilipour 2
1 M.Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
2 Assistant Professors, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft, Iran
چکیده [English]
Effect of probiotic (Clostat) levels on the performance and immune response of heat stressed broilers, was evaluated in a completely randomized design on 144 day-old male Ross broiler chicks with four treatments and four replicates (nine birds each). Experimental diets were consisted in four levels of probiotic (0, 0.05, 0.1 and 0.2). Birds were raised under normal condition till 25 days of age and then were exposed to heat stress (34±2°C for eight hours/day) till the end of trial. The results showed that the effect of probiotic on feed intake was not significant, while birds receiving 0.05 and 0.1 percent probiotic had more body weight gain (P<0.05) compared with control birds. Feed conversion ratio (FCR) was better with 0.1 percent probiotic. Increasing probiotic levels, increased relative weight of carcass, breast meat and liver (P<0.05). Blood cholesterol concentration was decreased by probiotic levels (P<0.01). Heterophil and heterophil to lymphocyte ratio was decreased and glutathione peroxidase increased by probiotic addition. It is concluded that dietary supplementation of 0.1 percent probiotic may improve broiler growth performance and immunity under heat stress condition.
کلیدواژهها [English]
- Glutathione peroxidase
- heat stress
- heterophil
- lymphocyte
- Probiotic