نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانش آموختۀ کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
چکیده
اثر افزودن عصارۀ آبی بادرنجبویه در آب آشامیدنی بر پاسخ ایمنی و عملکرد با استفاده از 200 قطعه جوجۀ گوشتی سویۀ راس 308، در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. مقادیر صفر (شاهد)، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلیلیتر در لیتر، عصارۀ آبی بادرنجبویه به آب آشامیدنی اضافه شد و بهمدت 42 روز در اختیار گروه های آزمایشی قرار گرفت. پاسخ ایمنی هومورال در جوجه ها، با تزریق 1/0 میلیلیتر محلول 25درصد گلبول قرمز گوسفند (SRBC) در روزهای 8 و 22 دورۀ پرورش و اندازه گیری آنتی بادی بر علیه آن در روزهای 21، 28، 35 و 42 بررسی شد. در روز 16 پرورش ایمنی سلولی با تزریق فیتوهماگلوتینین به داخل پوست بال، ارزیابی شد. میانگین مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن روزانه تحت تأثیر سطوح گوناگون عصارۀ آبی بادرنجبویه قرار نگرفت. پرندگانی که مقادیر 5/1 و 2 میلیلیتر عصاره در در هر لیتر آب آشامیدنی دریافت کردند، ضریب تبدیل کمتری در دورۀ رشد و کل دوره داشتند (05/0P<). عیار آنتی بادی تام علیه SRBC، در روزهای 28، 35 و 42 پرورش، در پرندگانی که در آب آشامیدنی خود عصارۀ بادرنجوبه دریافت کردند، بالاتر از پرندگان شاهد بود (05/0P<). در روز 28 پرورش، عیار IgG در پرندگانی که عصارۀ بادرنجبوبه دریافت کردند، بالاتر از پرندگان شاهد بود (05/0P<). در روزهای 28 و 35 پرورش، عیار IgM در پرندگانی که مقادیر 1، 5/1 و 2 میلیلیتر عصارۀ بادرنجبویه دریافت کردند، بیشتر بود (05/0P<). نتایج حاصل نشان داد که افزودن عصارۀ آبی بادرنجبویه به میزان 5/1 میلیلیتر در لیتر آب آشامیدنی جوجه های گوشتی، ضمن کاهش ضریب تبدیل، موجب بهبود فعالیت سیستم ایمنی هومورال میشود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of Lemon balm (Melissa officinalis) aqueous extract on immune response and performance of broilers
نویسندگان [English]
- Faezeh Abdinezhad 1
- Mehrdad Mohammadi 2
1 Former Graduate Student, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Iran
2 Associated Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Iran
چکیده [English]
Effect of adding Melissa officinalis aqueous extract was studied on immune response and performance in 200 Ross 308 broiler chicks in a completely randomized design with five treatments and four replicates and 10 observations per replicate. The amounts of 0 (control), 0.5, 1, 1.5 and 2 ml/L Lemon balm extract were added in drinking water for 42 days. Humoral immunity was evaluated by injection of 0.1 ml sheep red blood cell (SRBC) 25 percent on days eight and 22 of age and measurement of serum antibody levels produced in response to SRBC on days 21, 28, 35 and 42. Cellular immunity was assessed by injection of phytohemagglutinin intradermally on day 16. The consumption of Lemon balm extract had no effect on daily feed intake and daily body weight gain (P>0.05). The birds that received 1.5 and 2 ml Lemon balm extract in drinking water had lower feed conversion ratio in grower and whole period (P<0.05). The birds that received Lemon balm aqueous extract in drinking water had higher total Anti-SRBC titer than control birds on days 28, 35 and 42 (P<0.05). IgG titer of birds that received Lemon balm extract was higher than control group on day 28 (P<0.05). IgM titer of birds that received 1, 1.5 and 2 ml of Lemon balm extract was higher on days 28 and 35 (P<0.05). It is concluded that inclusion of 1.5 ml Lemon balm extract in drinking water decreased feed conversion ratio and improved humoral immunity in broilers.
کلیدواژهها [English]
- Broilers
- immune responses
- Lamiaceae
- Lemon balm
- performance