اثر عصاره آبی بادرنجبویه (Melissa officinalis) بر پاسخ ایمنی و عملکرد جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموختۀ کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

اثر افزودن عصارۀ آبی بادرنجبویه در آب آشامیدنی بر پاسخ ایمنی و عملکرد با استفاده از 200 قطعه جوجۀ گوشتی سویۀ راس 308، در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. مقادیر صفر (شاهد)، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی‏لیتر در لیتر، عصارۀ آبی بادرنجبویه به آب آشامیدنی اضافه شد و به‌مدت 42 روز در اختیار گروه های آزمایشی قرار گرفت. پاسخ ایمنی هومورال در جوجه‏ ها، با تزریق 1/0 میلی‏لیتر محلول 25درصد گلبول قرمز گوسفند (SRBC) در روزهای 8 و 22 دورۀ پرورش و اندازه ‏گیری آنتی ‏بادی بر علیه آن در روزهای 21، 28، 35 و 42 بررسی شد. در روز 16 پرورش ایمنی سلولی با تزریق فیتوهماگلوتینین به‏ داخل پوست بال، ارزیابی شد. میانگین مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن روزانه تحت تأثیر سطوح گوناگون عصارۀ آبی بادرنجبویه قرار نگرفت. پرندگانی که مقادیر 5/1 و 2 میلی‏لیتر عصاره در در هر لیتر آب آشامیدنی دریافت کردند، ضریب تبدیل کمتری در دورۀ رشد و کل دوره داشتند (05/0P<). عیار آنتی‏ بادی تام علیه SRBC، در روزهای 28، 35 و 42 پرورش، در پرندگانی که در آب آشامیدنی خود عصارۀ بادرنجوبه دریافت کردند، بالاتر از پرندگان شاهد بود (05/0P<). در روز 28 پرورش، عیار IgG در پرندگانی که عصارۀ بادرنجبوبه دریافت کردند، بالاتر از پرندگان شاهد بود (05/0P<). در روزهای 28 و 35 پرورش، عیار IgM در پرندگانی که مقادیر 1، 5/1 و 2 میلی‏لیتر عصارۀ بادرنجبویه دریافت کردند، بیشتر بود (05/0P<). نتایج حاصل نشان داد که افزودن عصارۀ آبی بادرنجبویه به میزان 5/1 میلی‏لیتر در لیتر آب آشامیدنی جوجه ‏های گوشتی، ضمن کاهش ضریب تبدیل، موجب بهبود فعالیت سیستم ایمنی هومورال می‏شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Lemon balm (Melissa officinalis) aqueous extract on immune response and performance of broilers

نویسندگان [English]

  • Faezeh Abdinezhad 1
  • Mehrdad Mohammadi 2
1 Former Graduate Student, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Iran
2 Associated Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Iran
چکیده [English]

Effect of adding Melissa officinalis aqueous extract was studied on immune response and performance in 200 Ross 308 broiler chicks in a completely randomized design with five treatments and four replicates and 10 observations per replicate. The amounts of 0 (control), 0.5, 1, 1.5 and 2 ml/L Lemon balm extract were added in drinking water for 42 days. Humoral immunity was evaluated by injection of 0.1 ml sheep red blood cell (SRBC) 25 percent on days eight and 22 of age and measurement of serum antibody levels produced in response to SRBC on days 21, 28, 35 and 42. Cellular immunity was assessed by injection of phytohemagglutinin intradermally on day 16. The consumption of Lemon balm extract had no effect on daily feed intake and daily body weight gain (P>0.05). The birds that received 1.5 and 2 ml Lemon balm extract in drinking water had lower feed conversion ratio in grower and whole period (P<0.05). The birds that received Lemon balm aqueous extract in drinking water had  higher  total Anti-SRBC titer than control birds on days 28, 35 and 42 (P<0.05). IgG titer of birds that received Lemon balm extract was higher than control group on day 28 (P<0.05). IgM titer of birds that received 1, 1.5 and 2 ml of Lemon balm extract was higher on days 28 and 35 (P<0.05). It is concluded that inclusion of 1.5 ml Lemon balm extract in drinking water decreased feed conversion ratio and improved humoral immunity in broilers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • immune responses
  • Lamiaceae
  • Lemon balm
  • performance
1 . حیدری م‏ ر و دربان م (1378) ارزیابی اثر ضددردی عصارۀ متانولی گیاه بادرنجبویه با آزمایش Tail-flick در موش سوری‎. فیزیولوژی و فارماکولوژی. 3(1): 81-87.
2. رستمی س، موضعی ز، بهنام‏رسولی م  و غیور ن (1389) مقایسه اثر آنتی‏اکسیدانی برگ گیاه بادرنجبویه Melissa Officinalis با ویتامین "ث" بر اختلالات یادگیری ناشی از استات سرب در رت. دانشور پزشکی. 86(1): 1-9.
3. محیطی اصلی م، حسینی س ع، میمندی‏پور ا و مهدوی ع (1389) گیاهان دارویی در تغذیه دام و طیور (ترجمه). چاپ اول، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، 317 ص.
 
4 . Amakye-Anim J, Lin TL, Hester PY, Thiagarajan D, Watkins BA and Wu CC (2000) Ascorbic acid supplementation improved antibody response to infectious bursal disease vaccination in chickens. Poultry Science. 79: 680-688.
5 . Barbour EK, Sagherian VK, Talhouk RS, Harakeh S and Talhouk SN (2004) Cell-immunomodulation against salmonella enteritidis in herbal extract- treated broilers. Applied Research in Veterinary Medicine. 2(1): 67-73.
6 . Bendich A (1993) Physiological role of antioxidants in the immune system. Dairy Science. 76(9): 2789-2794.
7 . Cross DE, McDevitt RM, Hillman K and Acamovic T (2007) The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science. 48(4): 496-506.
8 . Drozd J and AnuszewskaL E (2003) The effect of the Melissa officinalis extract on immune response in mice. Acta Poloniae Pharmaceutica. 60(6): 467-470.
9 . Eleroglu H, Yildirim A, Sekeroglu A and Duman M (2014) Comparison of the growth performance and carcass characteristics of two slow-growing broiler genotypes fed diets supplemented with dry oregano (Origanum vulgare L.) or Lemon balm (Melissa officinalis L.) leaves under the organic system. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi. 20(1): 49-58.
10 . Gardiner P )2000( Lemon balm (Melissa officinalis) [Online]. Available at http://longwoodherbal.org/Lemonbalm/Lemonbalm.pdf.
11 . Ganguly S (2013) Biological potency of various plant derived feed supplements and additives in poultry feed-A Review. Asian Journal of Chemical and Pharmaceutical Research. 1(1): 56-57.
12 . Gholamrezaie Sani L, Mohammadi M, Jalali Sendi J, Abolghsemi SA and Roostaie-Ali Mehr M (2013) Extract and leaf powder effect of Artemisia annua on performance, cellular and humoral immunity in broilers. Iranian Journal of Veterinary Research. 14(1): 15-20.
13 . Guginski G, Luiz AP, Silva MD, Massaro M, Martins DF, Chaves J, Mattos RW, Silveira D, Ferreira VMM, Calixto JB and Santos AR )2009( Mechanisms involved in the antinociception caused by ethanolic extract obtained from the leaves of Melissa officinalis (Lemon balm) in mice. Pharmacology Biochemistry and Behavior. 93(1): 10-16.
14 . Kasapidou E, Giannenas I, Mitlianga P, Sinapis E, Bouloumpasi E, Petrotos K, Manouras A and Kyriazakis I (2014) Effect of Melissa officinalis supplementation on growth performance and meat quality characteristics in organically produced broilers. British Poultry Science. 55(6): 774-784.
15 . Marcincak S, Popelka P, Zdolec N, Martonova M, Simkova J and Marcincakova D (2011) Effect of supplementation of phytogenic feed additives on performance parameters and meat quality of broiler chickens. Slovenian Veterinary Research. 48(1): 27-34.
16 . Miroliaei M, Khazaei S, Moshkelgosha S and Shirvani M (2011) Inhibitory effects of Lemon balm (Melissa officinalis L.) extract on the formation of advanced glycation end products. Food Chemistry. 129(2): 267-271.
17 . Nanekarani S, Goodarzi M and Heidari M (2012) The effect of different levels of Spearmint (Mentha Spicata) extract on immune system and blood parameters of broiler chickens. APCBEE Procedia 4: 135-139.
18 . Nobakht A, Hosseini Mansoub N and Mohammad Nezhady MA (2012) Effect of Melissa officinalis L., Tanacetum Balsamita L. and Ziziphora clinopodioides L. on performance, blood biochemical and immunity parameters of  laying hens. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 7(1): 74-79.
19 . Ocak N, Erener G, Burak Ak F, Sungu M, Altop A and Ozmen A (2008) Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymus vulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science. 53(4): 169-175.
20 . Ondrejovic M, Kraic F, Benkovicova H and Silhar S (2012) Optimisation of antioxidant extraction from Lemon balm (Melissa Officinalis). Czech Journal of Food Science. 30(4): 385-393.
21 . Quanzhen W and Jian C (2011) Perspectives and utilization technologies of chicory (Cichorium intybus L.): A review. African Journal of Biotechnology. 10: 1966-1977.
22 . Singh D, Aggarwal A, Mathias A and Naik S (1984) Immunomodulatory activity of Semecarpus anacardium extract in mononuclear cells of normal individuals and rheumatoid arthritis patients. Ethnophamacology. 10(3): 398-406.
23 . Sturkie PD (1995) Avian physiologhy. 4th ed. Springer Verlag, New York, pp. 115- 270.
24 . Tilwari A, Shukla N and Umadevi P (2013) Comparative study of alcoholic and aqueous exteracts of Terrestris on specific and non specific immune responses in wistra rats: an in vivo study. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 5(3): 83-87.
25 . Weitzel C and Petersen M (2011) Cloning and characterisation of rosmarinic acid synthase from Melissa officinalis L. Phytochemistry. 72(7): 572-578.
26 . Zentek J and Mader A (2006) The impact of plant extracts on the immune system. Proceeding Biomin - World Nutrition Forum - the future of animal nutrition, Wien. Pp. 75-84.