نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، گروه فیزیولوژی دام، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشیار، گروه فیزیولوژی دام، دانشکدۀ علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 کارشناس ارشد، گروه باغبانی، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر پودر برگ کنگرفرنگی و ویتامین E بر عملکرد، وزن نسبی اندام‏های داخلی، و برخی فراسنجه‏های خون، از 240 قطعه بلدرچین یک‌روزه در چهار تیمار شامل جیرۀ پایه (شاهد)، جیرۀ پایۀ مکمل‌شده با سطوح 5/1 و سه درصد پودر برگ کنگرفرنگی، و جیرۀ پایۀ مکمل‌شده با 300 میلی‌‌گرم در کیلوگرم ویتامین E با چهار تکرار و 15 پرنده در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. افزایش وزن پرندگانی که در جیره ویتامین E دریافت کردند، از سایر تیمارها بیشتر بود (05/0P<). در کل دورۀ پرورش، تفاوت افزایش وزن پرندگانی که با جیره‏های حاوی کنگرفرنگی تغذیه شدند، با پرندگان شاهد معنی‏دار نبود. پرندگانی که جیرۀ حاوی سه درصد پودر برگ کنگرفرنگی دریافت کردند، ضریب تبدیل خوراک بالاتری داشتند (05/0P<). غلظت‏های آلبومین و HDL سرم خون پرندگانی که با جیرۀ حاوی 5/1 درصد پودر برگ کنگرفرنگی تغذیه شدند، از سایر تیمارها بیشتر بود (05/0P<). باتوجه به نتایج این تحقیق، استفاده از پودر برگ کنگرفرنگی تا سه درصد جیرۀ بلدرچین، تأثیر منفی بر میزان مصرف خوراک و افزایش وزن در کل دورۀ پرورش (1-42روزگی) ندارد. استفاده از 300 میلی‌‌گرم در کیلوگرم ویتامینE  در جیرۀ بلدرچین ژاپنی سبب بهبود عملکرد رشد در سه هفته اول دورۀ پرورش می‏شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Artichoke (Cynara scolymus L.) leaf powder and vitamin E on performance and some blood parameters of meat type Japanese quail

نویسندگان [English]

  • Morteza Alemi 1
  • Firooz Samadi 2
  • Saba Samadi 3

1 Graduate M.Sc., Department of Animal Physiology, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Golestan, Iran

2 Associate Professor, Department of Animal Physiology, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Golestan, Iran

3 Graduate M.Sc., Department of Horticulture, Faculty of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Golestan, Iran

چکیده [English]

In order to investigate the effects of Artichoke leaf powder and vitamin Eon performance, internal organs relative weight and some blood parameters, 240 day-old quails were assigned to four treatments including, basal diet (control), basal diet supplemented with levels of 1.5 and 3 percent of Artichoke leaf powder and basal diet supplemented with 300 mg/Kg diet vitamin E with four replicates and 15 birds in each in a completely randomized design. Birds receiving diet supplemented with vitamin E showed greater body weight gain than other treatments (P<0.05). No significant different was observed in body weight gain between birds receiving diets supplemented with Artichoke leaf powder and those birds received control diet, throughout the experiment. Birds treated with diet containing three percent Artichoke leaf powder had higher feed conversion rate (P<0.05). The concentrations of albumin and HDL were greater in blood serum of birds fed diet containing 1.5 percent Artichoke leaf powder compare to other treatments (P<0.05). According to the results of this study, using Artichoke leaf powder till three percent has no negative effect on feed intake and weight gain throughout the study (1-42 d). Inclusion of 300 mg/kg vitamin E in the diet of Japanese quail improves growth performance during the first three weeks of study.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Artichoke
  • Blood parameters
  • Japanese quail
  • performance
  • vitamin E
1. سمیعی ح، صمدی ف، شمس شرق م و جعفری آهنگری ی، (1390)، مقایسۀ اثر آنتی‌‌اکسیدانی کنگرفرنگی و ویتامین E بر عملکرد و وزن اندام‏های داخلی در جوجه‏های گوشتی، اولین کنگرۀ ملی علوم و فناوری‌های نوین کشاورزی دانشگاه زنجان.
 
2 . Abdo ZMA, Radwan NL and Selim NA )2007( The effect of Artichocke leaves meal on the utilization of dietary energy for broiler chicks. Poultry Science 6: 973-982.
3 . Biswas A, Mohan J, Sastry KVH and Tyagi JS (2008) Effect of higher levels of dietary vitamin E on performance and immune response in growing Japanese quail. Applied Animal Reseasrh (Abstract).
4 . Bonos EM, Christaki EV and Florou-Paneri PC (2010) Performance and carcass characteristics of Japanese quail as affected by sex or mannan oligosaccharides and calcium propionate. South African Journal of Animal Science 40: 173-184.
5 . Fallah R, Kiani A and Azarfar A (2013) Effect of artichoke leaves meal and mentha extract (Mentha piperita) on immune cells and blood biochemical parameters of broilers. Global Veterinaria. 10: 99-102.
6 . Greathead H (2003) Plants and plant extracts for improving animal productivity. Proceeding of Nutrition Society 62: 279-290.
7 . Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J and Megias MD (2004) Influence of two plant extracts on broiler performance digestibilities and digestive organ size. Poultry Science. 83: 169-174.
8 . Jurani M, Lamasova D, Macajova M, Kostal L, Joubert E and Gerksak M (2008) Effect of rooibos tea (Aspalathus linearis) on Japanese quail growth, egg production and plasma metabolites. British Poultry Science. 49: 55-64.
9 . Kalmendal R, Elwinger K, Holm L and Tauson R (2011) High fibre sunflower cake affects small intestinal digestion and health in broiler chickens. British Poultry Science. 52: 86-96.
10 . Klaver FAM and Van der Meer R (1993) The assumed assimilation of cholesterol by lactobacilli and Bifidobacterium bifidum is due to their bills salt-deconjugating activity. Applied and Environmental Microbiology. 59: 1120-1124.
11 . Kleessen B, Elsayed NA, Loehren U, Schroedl W and Krueger M (2003) Jerusalem artichokes stimulate growth of broiler chickens and protect them against endotoxins and potential cecal pathogens. Food Protection. 66: 2171-2175.
12 . Kraft K (1997) Artichoke leaf extract - Recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomed. 4: 369-378.
13 . Lavina S, Dumitrescu G, Drinceanu D and Stef D (2009) The effect of medicinal plants and plant extracted oils on broiler duodenum morphology and immunological profile of broiler. Romanian Biotechnological Letters. 14: 4606-4614.
14 . Melilli MG, Tringali S, Riggi E and Raccuia SA (2007) Screening of genetic variability for some phenolic constituents of globe artichoke. Acta Horticulturae. 730: 85-91.
15 . Meydani SN and Blumberg JB (1993) Vitamin E supplementation and enhancement of immune responses in the elderly. In “micronutrients in health and disease prevention”. Marcel Dekker Inc. New York. P: 289-306.
16 . Patterson TA and Barkholder KM (2003) Application of prebiotics and probiotics in poultry production. Poultry Science. 82: 627-637.
17 . Qureshi AA, Abuirmeileh N, Din ZZ, Elson CE and Burger WC (1983) Inhibition of cholesterol and fatty acid biosynthesis in liver enzymes and chicken hepatocytes by polar fractions of garlic. Lipids. 18: 343-348.
18 . Raberfroid M (2005) Inulin- Type Fructans: Functional Food Ingerdiets. CRC Press, New York.
19 . Rajput AB, Kolte BR, Shisodiya JM, Chandankhede JM and Chahande JM (2009) Effect of vitamin A, vitamin C, vitamin E and levamisole on performance of broilers. Veterinary World. 6: 225-227.
20 . Ryu YC, Rhee KS, Lee KM and Kim BC (2005) Effect of different levels of dietary supplemental selenium on performance, lipid oxidation, and color stability of broiler chicks. Poultry Science. 84: 809-815.
21 . Sahin K, Onderci M, Sahin N, Gulcu F, Yildiz N and Avci M (2006) Responses of quail to dietary vitamin E and zinc picolinate at different environmental temperature. Animal Feed Science and Technology. 129: 39-48.
22 . SAS Institute (2003) SAS User’s Guide. Version 9.1 Ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
23 . Scott’s nutrition of the chicken, 4th Edition. 2001, pp: 3-50.
24 . Wider B, Pittler MH, Thompson CJ and Ernst E )2009( Artichoke leaf extract for treating hyper cholesterolaemia. The Cochrane Library, Issue 2. The Cochrane Collaboration. Published by John Wiley and Sons, Ltd.