اثر پودر برگ مریم‌گلی (Salvia mirzayanii) بر عملکرد و جمعیت میکروبی روده‌های کور جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

3 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

چکیده

به منظور بررسی تأثیر افزودن پودر برگ مریم‌گلی (Salvia mirzayanii) به جیره در عملکرد، خصوصیات لاشه، وزن نسبی اندام‌های داخلی و جمعیت میکروبی روده‌های کور جوجه‌های گوشتی آزمایش انجام شد. تعداد 200 قطعه جوجة گوشتی یک‌روزه با پنج سطح مریم‌گلی (صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد) در دامنة سنی یک تا 42روزگی تغذیه شدند. در دورة سنی یک تا 21روزگی، پرندگانی که 1 درصد پودر برگ مریم‌گلی در جیرة خود دریافت کردند، مصرف خوراک و افزایش وزن کمتر و ضریب تبدیل بالاتری داشتند (05/0>P). در دورة سنی 22 تا 42روزگی و کل دورة پرورش (یک تا 42روزگی) ضریب تبدیل غذایی در پرندگان تغذیه‌شده با جیرة حاوی 5/0 درصد پودر برگ مریم‌گلی، در مقایسه با گروه شاهد به‌طور معناداری کاهش یافت (05/0>P). بازده لاشه و وزن نسبی عضلة سینه در پرندگان تغذیه شده با جیرة حاوی 1 درصد برگ مریم‌گلی کمتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). جمعیت باکتری‌های اسید لاکتیک در روده‌های کور پرندگانی که جیرة حاوی 25/0 و 5/0 درصد مریم‌گلی مصرف کردند، در مقایسه با پرندگان شاهد افزایش یافت (05/0>P). تغذیة جیره‌های حاوی سطوح بالاتر از 5/0 درصد مریم‌گلی، جمعیت کلی‌فرم‌ها را در روده‌های کور نسبت به پرندگان شاهد کاهش داد (05/0>P). براساس نتایج تحقیق حاضر، افزودن 5/0 درصد پودر برگ مریم‌گلی به جیرة جوجه‌های گوشتی، ضمن بهبود ترکیب فلور میکروبی روده‌های کور، عملکرد رشد را بهبود می‌بخشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Salvia mirzayanii leaf powder on performance and cecal microbial population of broilers

نویسندگان [English]

  • Farzad Bagherzadeh Kasmani 1
  • Samira Omidikia 2
  • Hamid Reza Mirzaie 3
  • Mehran Mehri 1
1 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran
2 Former M.Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran
3 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran
چکیده [English]

This experiment was conducted to evaluate the effects of dietary Salvia mirzayanii supplementation on performance, carcass characteristics, internal organs and cecal microbial population in broilers. A total of 200, one-day-old broiler chicks (Ross 308) were fed five experimental diets containing different levels of S. mirzayanii (zero, 0.25, 0.50, 0.75 and one percent of diet) until 42 days of age. From 1-21 days of age, birds fed one percent S. mirzayanii) had lower body weight gain and feed intake and higher feed conversion ratio (P<0.05). Regarding 22-42 days of age and whole of experiment (1-42), feed conversion ratio in birds fed diet containing 0.5 percent S. mirzayanii significantly (P<0.05) decreased compared with control group. Relative carcass and breast muscle weights of birds fed one percent S. mirzayanii were lower than other groups (P<0.05). Using S. mirzayanii at the levels of 0.25 and 0.5 percent significantly increased cecal lactic acid bacterial population (P<0.05). Feeding with the levels higher than 0.5 percent S. mirzayanii decreased cecal coliforms compared with control group (P<0.05). Based on results of this experiment, using 0.5 percent S. mirzayanii leaf powder in diet of broilers would improve cecal microbial population as well as growth performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • broiler
  • Microbial population
  • performance
  • Salvia mirzayanii
1. رسولی ا و رضایی م ب (1379) بررسی فعالیت ضدمیکروبی و ترکیبات شیمیایی اسانس گل‌های اسطوخدوس و مریم ‌گلی. دانشگاه علوم پزشکی کرمان. 7(4): 181-173.
2. زمان س (1392) گیاهان دارویی. انتشارات ققنوس. تهران، ص 37.
3. مصدق ر، سالاری س، ساری م، محمدآبادی ط و تقی­زاده م (1392) مقایسة اثر افزودن اسانس گیاه دارویی بومی مرو‌تلخ با آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین بر عملکرد، متابولیت‌های خون و برخی از فراسنجه‌های ایمنی جوجه‌های گوشتی. پژوهش‌های علوم دامی ایران. 5(1): 20-28.
4. میرزا م ، باهرنیک ز وجمزاد ز (1382) استخراج و شناسایی ترکیب‌های اسانس گیاه مریم‌گلی کارواندری. تحقیقات گیاهان دارویی و معطرایران .19(2): 124-117.
 
5. AL-Kassie GAM (2009) Influence of two plant extracts derived from thyme and common sage on broiler performance. Pakistan Veterinary. 29(4): 169-173.
6. Alçiçek A, Bozkürt M and Çabuk M (2004) The effects of a mixture of herbal essential oil, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Journal of Animal Science. 34: 217-222.
7. Basset R (2000) Oregano’s positive impact on poultry production. World’s Poultry Science. 6: 31-34.
8. Çabuk M, Alçiçek A, Bozkürt M and Imer N (2003) Antimicrobial properties of the essential oils isolated from aromatic plants and using possibility as alternative feed additives. National Animal Nutrition Congress. Castanon, 18-20 September, Pp. 184-187.
9. Çabuk M, Bozkürt M, Alçiçek A, Akbaş Y and Küçükyılmaz K (2006) Effect of a herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flocks. South African Journal of Animal Science. 36: 35-41.
10. Chaves AV, Stanford K, Dugan MER, Gibson LL, McAllister TA, Van Herk F and Benchaar C (2008) Effects of cinnamaldehyde, garlic and juniper berry essential oils on rumen fermentation, blood metabolites, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Livestock Science. 117: 215-224.
11. Ciftci M, Goler T, Dalkilic B and Ertas ON (2005) The effect of anise oil (Pimpinella anisum L.) on broiler performance.  Poultry Science. 4(11): 851-855.
12. Díaz-Maroto MC, Pérez-Coello MS, Gonzalez Vinas M and Cabezudo MD (2003) Influence of drying on the flavor quality of spearmint (Mentha  spicata L.). Agricultural and Food Chemistry. 51: 1265-1269.
13. Ertas ON, Goler T, Ciftic M, Dalkilic B and Simsek UG (2005) The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. Poultry Science. 4(11): 879-884.
14. Guler T, Ertas ON, Ciftci M and Dalkilic B (2005) The effect of coriander seed (Coriandrum sativum L.) as a diet ingredient on the performance of Japanese quail. South African Journal of Animal Science. 35: 260-266.
15. Helander IM, Alakomi HL, Latva-Kala K, Mattila Sandholm T, Pol M, Smid EJ, Gorris LG and Von Wright A (1998) Characterization of the action of selected essential oil components on gram negative bacteria. Agricultural Food Chemistry. 46: 3590-3595.
16. Isabel B and Santos Y (2009) Effects of dietary organic acids and essential oils on growth performance and carcass characteristics of broiler chickens. Applied Poultry Research. 18: 472-476.
17. Jamroz D, Wiliczkiewicz A, Wertelecki T, Orda J and Skorupinska J (2005) Use of active substances of plant origin in chicken diets based on maize and locally grown cereals. British Poultry Science. 46: 485-493.
18. Javidnia K, Miri R, Kamalinejad M and Nasiri A (2002) Composition of essential oil of Salvia mirzayanii from Iran. Flavour and Fragrance. 17: 465-467.
19. Kırkpınar F, Bora Ünlü H and Özdemir G (2012) Effects of oregano and garlic essential oils on performance, carcass, organ and blood characteristics and intestinal micro flora of broilers. Livestock Science. 137: 219-225.
20. Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Yeom KH and Beynen AC (2003) Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Applied Poultry Research. 12: 394-399.
21. Li SY, Ru YJ, Liu M, Xu B, Péron A and Shi XG (2012) The effect of essential oils on performance, immunity and gut microbial population in weaned pigs. Livestock Science. 145: 119-123.
22. Muller Riebau F, Beger B and Yegen O (1995) Chemical composition and fungitoxic properties to phytopatogenic fungi of essential oils selected aromatic plants growing wild in Turkey. Agricultural and Food Chemistry. 43: 2262-2266.
23. NRC (1994) Nutrient Requirements of Poultry. National Academy Press, Washington, DC.
24. Rahimi S, Kamran Azad S and Karimi Torshizi MA (2011) Omega-3 enrichment of broiler meat by using two oil seeds. Agricultural Science and Technology. 13: 353-365.
25. Rechinger KH (1982) Flora Iranica. Labiatae, Akademische Druke-u. Velagsansalt. Graz. Austria, 150: 479.
26. Samy J, Sugumaran M, Lee KLW and Wong KM (2005) Herbs of Malaysia: An Introduction to the medicinal, culinary, aromatic and cosmetic use of herbs. Selangor: Federal Publications, 244 P.
27. SAS Institute (2001) SAS Users Guide Statics. Version 8.2. ed. SAS Institute Inc., Cary, NC. USA.
28. Sivropoulou A, Nikolaou C, Papanikolaou E, Kokkini S, Lanaras T and Arsenakis M (1997) Antimicrobial, cytotoxic, and antiviral activities of Salvia fructicosa essential oil. Agricultural and Food Chemistry. 45(8): 3197-3201.
29. Toghyani M, Gheisari A, Ghalamkari G and Eghbalsaied S (2011) Evaluation of cinnamon and garlic as antibiotic growth promoter substitutions on performance, immune responses, serum biochemical and haematological parameters in broiler chicks. Livestock Science. 138: 167-173.
30. Tschirch H (2000) Use of natural plant extracts as productive enhancers in modern animal rearing practices. Zootechnika. 376: 25-39.