نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
2 دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
3 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم زراعی و دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
4 استادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
چکیده
تأثیر جایگزینی یونجه با علوفۀ کنگرفرنگی بر گوارشپذیری، فراسنجههای تولید گاز جیرههای آزمایشی، عملکرد، و خصوصیات لاشۀ برههای مادۀ لریـبختیاری در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار و هفت تکرار بررسی شد. برههای گروه شاهد، جیرهای حاوی 30 درصد یونجه، 15 درصد کاه جو، و 55 درصد مواد متراکم دریافت کردند و در جیرۀ برههای تیمار آزمایشی، علوفۀ کنگر بهطور کامل جایگزین یونجه شد. مصرف خوراک جیرۀ حاوی علوفۀ کنگر بیشتر بود (05/0>P) ولی اختلاف در میزان افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذا بین تیمارها معنیدار نبود. نرخ تولید گاز بین تیمارهای آزمایشی معنیدار نبود، اما تولید گاز از بخش دیرتخمیر در جیرۀ حاوی کنگر بیشتر بود (05/0P<). گوارشپذیری مادۀ خشک و مادۀ آلی جیرۀ حاوی علوفۀ کنگر از جیرۀ حاوی یونجه بیشتر بود (05/0P<)، در حالیکه گوارشپذیری پروتئین و فیبر نامحلول در شویندۀ خنثی در جیرۀ حاوی یونجه بیشتر از جیرۀ حاوی کنگر به دست آمد (05/0P<). اثر جیرههای آزمایشی بر فراسنجههای لاشه و وزن نسبی اندامهای داخلی معنیدار نبود. براساس نتایج این تحقیق میتوان از علوفۀ کنگر در جیرۀ برههای پرواری استفاده کرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of replacing of alfalfa by artichoke hay on nutrient digestibility, performance and carcass characteristics of Lori-Bakhtiari lambs
نویسندگان [English]
- Mehdi Dehghani Sanij 1
- Ahmad Afzalzadeh 2
- Kamran Reza Yazdi 3
- Mohammad Ali Norouzian 4
1 M.Sc. Student, Department of Animal and Poultry Science, College of Abouraihan, University of Tehran
2 Associate Professor, Department of Animal and Poultry Science, College of Abouraihan, University of Tehran
3 Associate Professor, Department of Animal Science, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
4 Assistant Professor, Department of Animal and Poultry Science, College of Abouraihan, University of Tehran
چکیده [English]
The effect of replacing alfalfa by artichoke hay on nutrient digestibility, gas production parameters, performance and carcass characteristics of Lori-Bakhtiari lambs was studied. The lambs in control group received diet containing 30 percent alfalfa, 15 percent barley straw and 55 percent concentrate and in test group alfalfa hay was replaced with artichoke hay, completely. Dry matter intake was higher for test group lambs (P<0.05), but average daily gain and feed conversion ratio were not differed between experimental groups. Gas production rate was not differed between groups, but b fraction was higher for test group (P<0.05). Replacing alfalfa by artichoke caused to increasing digestibility of dry matter and organic matter (P<0.05). However, control diet had higher digestibility of crude protein and NDF (P<0.05). After slaughter, there were no significant differences between groups in carcass characteristics and percentage of internal organs. Results of this study showed that artichoke hay could be replaced with alfalfa hay in finishing lambs diet.
کلیدواژهها [English]
- Artichoke hay
- carcass characteristics
- digestibility
- Lori-Bakhtiari lambs
- performance