تحلیل لجستیک برخی متغیرهای مؤثر بر احتمال بروز اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر در اوایل دوره شیردهی گاوهای هلشتاین ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجندـ‌ایران

2 استاد گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجندـ‌ایران

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجندـ‌ایران

4 کارشناس ارشد مرکز اصلاح نژاد دام و بهبودی تولیدات دامی کشور، بیرجندـ‌‌ایران

چکیده

در این تحقیق، از 80381 رکورد روز‌آزمون (صفات شیر، چربی، و پروتئین) سه بار دوشش 80254 رأس گاو شیری زایش اول در 427 گله که در سال‏های 1374 تا 1388 زایش داشتند، استفاده شد. براساس نسبت درصد چربی به درصد پروتئین برای ماه اول شیردهی گاوها و در‌نظر‌گرفتن نقطۀ آستانه‏ای 12/0-، متغیر وابسته به‌صورت دوتایی (کد صفر برای عدم بروز و کد یک برای بروز اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر) تعریف گردید. مدل مختلط خطی تعمیم‌یافتۀ لجستیک با رویۀ GLIMMIX نرم‏افزار آماری SAS بر داده‏ها برازش شد. در مدل آماری، تأثیرات ثابت نوع اسپرم (داخلی یا خارجی) استفاده‌شده برای تلقیح گاوهای ماده، فصل تولید، سن زایش اول، نژاد گاو (زینه یا اصیل)، و اثر تصادفی پدر قرار داده شد. نژاد گاو بر احتمال بروز کاهش چربی شیر اثر معنی‏دار نداشت. نسبت احتمالات مقایسۀ دو سن زایش 112/1 برآورد شد که نشان می‏دهد گاوهایی که در سن کمتر از 25 ماه زایش می‏کنند 2/11 درصد احتمال بروز کاهش چربی شیر در آنها بیشتر است. برآورد نسبت احتمالات مقایسۀ فصل بهار نسبت به تابستان، پاییز، و زمستان به‏ترتیب 730/0، 722/0، و 182/1، فصل تابستان به پاییز و زمستان به‏ترتیب 987/0 و 615/1 و پاییز به زمستان 636/1 بود. احتمال بروز کاهش چربی شیر در دختران گاوهای نر داخلی در مقایسه با دختران گاوهای نر خارجی، به مقدار 8/10 درصد بیشتر بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Logistic analysis of some factors affecting on incidence probability of milk fat depression in early lactation of Iranian Holstein cows

نویسندگان [English]

  • Maryam Moghadam Mousaabadi 1
  • Homayoun Farhangfar 2
  • Moslem Bashtani 3
  • AliReza Eghbal 4
1 M.Sc., Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran
2 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran
3 Associate Professor, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, University of Birjand, Birjand, Iran
4 M.Sc., Animal Breeding Center, Birjand, Iran
چکیده [English]

The objective of the present research was to apply logistic analysis for investigating some factors
affecting incidence probability of milk fat depression (MFD) in early lactation of Iranian Holstein cows.
The data set was comprised 80381 test day records (milk, fat and protein traits) belonging to 80254 first
parity cows in 427 herds with calving year between 1995 and 2009. Based on fat to protein percentages
for the first month of the lactation and also with respect to threshold point of -0.12, dependent variable
was defined as a dichotomous (zero code for lack of MFD and unit code for MFD) variable. A logistic
mixed generalized linear model was fitted on the data using GLIMMIX procedure of SAS software. In
the model, fixed effects of sperm type (local or exotic), production season, first calving age, cow type
(grade or pure Holstein) and random effect of animal’s sire were included. Cow type had no significant
affect on MFD. Estimation of odds ratio for comparing different ages was found to be 1.112 indicating
that cows calving at lower age of 25 months are expected to show MFD by 11.2 percent smore than the
cows calving at the greater ages. The estimate of odds ratio for comparing of spring with summer, autumn
and winter seasons were 0.73, 0.722 and 1.182, respectively. The corresponding figures for summer as
compared to autumn and winter seasons were 0.987 and 1.615, respectively, and autumn as compared to
winter was found to be 1.636. Daughters of the local bulls are expected to show MFD by 10.8 percent
more than that of the daughters of the foreign bulls.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Early lactation
  • genelarised linear model
  • Iranian Holstein cow
  • Logistic analysis
  • milk fat depression
1 . مقدم، م، فرهنگ فر ه، باشتنی، م. و اقبال، ع. ر. (1392) بررسی اثر فصل تولید بر وقوع اختلال متاتبولیکی کاهش چربی شیر گاوهای هلشتاین ایران با کمک تحلیل لجستیک. پژوهش­های علوم دامی تبریز. 23(2): 110-101.
2 . مقدم موسی­آبادی م.، فرهنگ فر، ه.، باشتنی، م. و اقبال، ع. ر. (1390) کاربرد تحلیل لجستیک در بررسی بروز اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر در گامه دوم شیردهی نتاج گاوهای نر هلشتاین ایرانی و خارجی. نخستین کنگره ملی گاو شیری، لبنیات و صنایع وابسته. 594 ص.
 
3 . Bahri Binabaj F, Farhangfar H, Shamshirgaran Y and Taheri A (2010) Analysis the probability of pregnancy after the first insemination in Iranian Holstein cow using a logistic statistical approach. In Proceedings of the 61th Annual Meeting of the European Association for Animal Production (EAAP), Heraklion, Greece, p. 177.
4 . Calus MPL, Carrick MJ, Veerkamp RF and Goddard ME (2005) Estimation of genetic parameters for milk fat depression in dairy cattle. Dairy Science. 88: 1166-1177.
5 . Casati MR, Cappa V, Calamari L, Calegari F and Folli G (1998) Effects of the season on milk yield and on some milk characteristics in cows. Scienza Tecnica Lattiero-casearia. 49: 7-25.
6 . Fang JQ (2005) Medical Statistics and Computer Experiments. World Scientific Publishing Co. LTD, Singapore.
7 . Farhangfar H, Abedini A, Naeemipour H, Asghari MR and Fathi Nasri MH (2008) Using logistic regression model to analyse some environmental factors affecting mastitis incidence of primiparous Iranian Holsteins. Animal Science Vol. 86, Supplement. p. 6 (Abstract).
8 . Kilic A and Kilic S (1994) Feeding and milk. Bilgehan Press. Izmir.
9 . Macciotta NPP, Dimauro C, Catillo G, Coletta A and Cappio-Borlino A (2006) Factors affecting individual lactation curve shape in Italian river buffaloes. Livestock Science. 104: 33-37.
10 . Mendia C, Ibanez FC, Torre P and Barcina Y (2000) Influence of the season on proteolysis and sensory characteristics of Idiazabal cheese. Dairy Science. 83: 1899-1904.
11 . Ozrenk E and Selcuk Inci S (2008) The effects of seasonal variation on the composition of cow milk in Van province. Nutrition. 7(1): 161-164.
12 . Parodi PW (1997) Cows milk fat components as potential anti carcinogenic agents. Nutrition. 127:1055-1060.
13 . Sargeant JM, Shoukri MM, Martin SW, Leslie KE and Lissemore KD (1998) Investigating potential risk factors for seasonal variation: an example using graphical and spectral analysis methods based on the production of milk components in dairy cattle. Preventive Veterinary Medicine. 36: 167-178.
14 . Sevi A, Albenzio M, Marino R, Santillo A and Muscio A (2004) Effects of lambing season and stage of lactation on ewe milk quality. Small Ruminant Research. 51: 251-259.
15 . Sekerden O (1999) Effects of calving season and lactation order on milk yield and milk components in Simmental cows. Veterinary and Animal Science. 23: 79-86.
16 . Stoop WM, Bovenhuis H, Heck JML and van Arendonk JAM (2009) Effect of lactation stage and energy status on milk fat composition of Holstein-Friesian cows. Dairy Science. 92: 1469-1478.
17 . Toni F, Vincent L, Grigoletto L, Ricci A and Schukken YH (2011) Early lactation ratio of fat and protein percentage in milk is associated with health, milk production, and survival. Dairy Science. 94: 1772-1783.
18 . Tucker HA (1989) Photoperiod affects intake, growth, and milk production of cattle. Feedstuffs. 61: 15-16.
19 . Van Dorp TE, Dekkers JCM, Martin SW and Noordhuizen JPTM (1998) Genetic parameters of health disorders, and relationships with 305-day milk yield and conformation traits of registered Holstein cows. Dairy Science. 81: 2264-2270.
20 . Waldner DN, Stokes SR, Jordan ER and Looper ML (2005) Managing milk composition: normal sources of variation. http://www.osuextra.com                                            
21 . Wiggans GR and Gengler N (2002) Genetic selection: evaluation and methods. Encyclopedia of Dairy Science. P. Fox and J. Fuquay (Eds.). Elsevier Science Ltd., Academic Press, London, 2: 1207-1212. 
22 . Yetismeyen A (2000) Milk technology. Ankara, Ankara University Agriculture Faculty Press No. 1511.