نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد - ایران
3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده مهندسی علوم دامی و زراعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
چکیده
اثر طول دوره شیردهی بر منحنی های شیردهی و درصد چربی شیر گاوهای هلشتاین ایران مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 964606 و 885342 رکورد روزآزمون به ترتیب برای میزان تولید شیر و درصد چربی شیر استفاده شد. داده ها در چهار گروه (گروه یک: با طول دوره شیردهی 241 تا 300 روز، گروه دو: 301 تا 400 روز، گروه سه: 401 تا 500 روز و گروه چهار: 501 تا 600 روز) طبقه بندی شدند. تعداد نه تابع غیرخطی برای برازش منحنی ها در هر چهار گروه مورد استفاده قرار گرفت. تابع ناراشین تاکمای 1 که در قبل برای برازش منحنی تولید تخم مرغ مورد استفاده قرار می گرفت، در این تحقیق استفاده شد و در برازش منحنی شیردهی و درصد چربی شیر از صحت کافی برخوردار بود و در بعضی از مواقع، بهتر از توابع دیگر عمل میکرد. توابع وود، دیجسترا و رووک دارای بالاترین مقدار ضریب تبیین تصحیح شده بودند و تابع لژاندر در هر چهار گروه دارای پایین ترین مقدار بود. گاوهای با طول دوره شیردهی بالا نسبت به گروه های دیگر تداوم تولید بالا و در کل دوره شیردهی، تولید بالاتری داشتند. تولید شیر و تولید چربی در 305 روز در گاوهای گروه چهارم به طور قابل ملاحظه ای بالاتر از سایر گروه ها بود. در مقابل، با کاهش طول دوره شیردهی، تولید شیر به طور معنی داری کاهش نشان داد و شیب مرحله کاهشی در گاوهای گروه اول زیادتر بود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Study of milk production and milk fat percentage curves in different lactation periods in Holstein cows of Iran
نویسندگان [English]
- karim hasanpur 1
- Ali Asghar Aslaminejad 2
- Mohammad Moradi Shahrbabak 3
1
2
3
چکیده [English]
The effects of days in milk (DIM) on the curves of milk yield and milk fat percentage in Holstein cows of Iran were studied. A total of 964,606 and 885,346 test day records were used for milk yield and milk fat percentage, respectively. The data were grouped in four classes including: 1) 240 < DIM < 301, 2) 300 < DIM < 401, 3) 400 < DIM < 501 and 4) 500 < DIM < 601 days. To fit the curves, nine non-linear models for every one of the classes were applied. The Narushin & Takma 1 function which previously has been used for fitting the production and growth characteristics of chickens was used in this study. It showed a relatively high goodness of fit in fitting milk yield and milk fat percentage curves compared to other functions. Wood, Dijkstra and Rook functions showed higher Adjusted R2 whereas the third order Legendre polynomial function showed the lowest value in all the classes. The cows had longer lactation period, showed higher persistency and yielded higher daily milk at peak and post peak stages of lactation period. The forth class of cows yielded considerably higher milk and fat (based on 305 day production) compared to other groups. On the contrary, the rate of reduction of milk yield was significantly high for cows located in the lowest lactation length class and the slope of declining stage of milk yield curve was sharper.
کلیدواژهها [English]
- Fat percentage curve
- Holstein
- lactation curve
- Narushin & Takma
- Persistency