نویسندگان

1 دانشجوی کارشناس ارشد گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

2 دانشیار بخش تغذیه و فیزیولوژی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج - ایران

3 استادیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت - ایران

4 استادیار مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان هرمزگان، بندرعباس - ایران

5 کارشناس ارشد مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان هرمزگان، بندرعباس - ایران

چکیده

این آزمایش به منظور تعیین ارزش غذایی جلبک گراسیلاریوپسیز پرسیکا و بررسی امکان استفاده از آن در تغذیه مرغان تخم گذار انجام شد. در مرحله اول، انرژی قابل متابولیسم و ترکیبات شیمیایی جلبک اندازه گیری شد. در مرحله دوم، اثر سطوح مختلف جلبک در جیره مرغ های تخم گذار با استفاده از 100 قطعه مرغ سویه های لاین w-36، در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار (جیره های حاوی سطوح صفر، پنج، 10، 15 و 20 درصد جلبک) و پنج تکرار، به مدت 12 هفته بررسی شد. درصد تخم گذاری، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل، وزن تخم مرغ، توده تخم مرغ به طور هفتگی اندازه گیری شد. مقدار پروتئین خام، فیبر خام، چربی خام، کلسیم و فسفر در جلبک گراسیلاریوپسیز پرسیکا به ترتیب 05/23، 2/7، 1/0، 9/0 و 34/0 درصد و مقدار انرژی قابل متابولیسم ظاهری و ظاهری تصحیح شده برای ازت ترتیب 04/2185 و 72/2195 کیلوکالری در کیلوگرم بود. در تیمارهای حاوی بیش از پنج درصد جلبک میزان تخم گذاری کاهش و ضریب تبدیل افزایش یافت (05/0P<). توده تخم مرغ در تیمارهای حاوی بیش از 10 درصد جلبک کاهش یافت (05/0P<). نتایج نشان داد که می توان تا سطح پنج درصد از جلبک گراسیلاریوپسیز پرسیکا در جیره غذایی مرغان تخم گذار بدون اثر منفی بر عملکرد استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Study on the possibility of Gracilariopsis persica utilization in layer diets

نویسندگان [English]

  • Omid Vosough SHarifi 1
  • Akbar Yaghoubfar 2
  • seyed davood sharifi 3
  • Ghodratollah Mirzadeh 4
  • Firouz Askari 5

1

2

3

4

5

چکیده [English]

This study was conducted to determine the nutritional value of seaweed Gracilariopsis persica and to evaluate its utilization in layer nutrition. Metabolizable Energy and chemical composition of seaweed were measured. 100 Hy-line W-36 hens were allocated to five dietary groups with five treatment group (experimental diets containing zero, five, 10, 15 and 20 percent seaweed) and it lasted for 12 weeks. Egg production, feed intake, feed conversion ratio, egg weight and egg mass were measured weekly. The results showed that the CP, CF, EE, Ca and P of the seaweed were 23.05, 7.2, 0.1, 0.9 and 0.34 percent, respectively. Apparent Metabolizable Energy and Apparent Metabolizable energy corrected for nitrogen were 2185.04 and 2195.72 Kcal/Kg, respectively. The treatments contain more than five percent seaweed, decreased egg production and increased feed conversion ratio (P< 0.05). There was significant decrease in egg mass for more than 10 percent seaweed treatments (P< 0.05). These results showed that usage of five percent seaweed Gracilariopsis persica in the layer hens' diet doesn't have negative effect on production performances.

کلیدواژه‌ها [English]

  • chemical composition
  • Gracilariopsis persica
  • layer hens
  • Metabolisable energy
  • performance
  • seaweed
1 . دفتر امور میگو و آبزیان دریایی شیلات (1389) دستورالعمل کشت، مراقبت و برداشت جلبک گراسیلاریوپسیز.
 
2 . Aguilera MM, Casas-Valdez M, Carrillo S, Gonzalez B  and Pérez-Gil F (2005) Chemical composition and microbiological assay of marine algae Enteromorpha spp. as potential food source. Food Composition and Analysis, 18: 79-88.
3 . AOAC (1990) Association of official analytical chemists. Official methods of analysis (15th edtion). Washington, DC, USA.
4 . Arasaki S and Arasaki T (1983) Vegetables from the Sea. Japan Publ. Inc., Tokyo.
5 . Baardseth E (1970) Synopsis of biological data on knobbed wrack Ascophyllum nodosum (Linnaeus) Le Jolis. FAO Fisheries Synopsis. 38: 1-38.
6 . Bellorin, AM, Buriyo A, Sohrabipour J, Oliveira MC and Oliveira EC (2008) Gracilariopsis mclachlanii sp. nov. and Gracilariopsis persica sp. Nov. of the Gracilariceae (Gracilariales, rhodophyceae) from the indian ocean. Phycology, 44: 1022-1032.
 7 . Black WAP (1954) Seaweed as a poultry food. Institute of Seaweed Research, Inveresk, Midlothian, Scotland.
8 . El-Deek AA and Brikaa MA (2009a) Nutritional and biological evaluation of marine seaweed as a feedstuff and as a pellet binder in poultry diet. International Journal of Poultry Science, 8(9): 875-881.
9 . Gayral P and Cosson J (1973) Exposé synoptique des données biologiques sur la laminaire digitée Laminaria digitata. FAO Fisheries Synopsis, 89 (v + 45).
10 . Haug A and Jensen A (1954) Seasonal Variations on the Checmical Copmosition of Alaria esculenta, Laminaria saccharina, Laminaria hyperborea and Laminaria digitata from Northern Norway. Reports of the Norwegian Institute of Seaweed Research, No. 4.
11 . Herber-Mcneill SM and Van Elswyk ME (1998) Dietary marine algae maintain egg consumer acceptability while enhancing yolk color. Poultry Science. 77: 493-496.
12 . Jensen A (1956) Preliminary investigations of the carbohydrates of Laminaria digitata and Fucus serratus. Reports of the Norwegian Institute of Seaweed Research, No. 10.
13 . Jimenez EA and Goni IC (1999) Evaluación nutricional yefectos fisiológicos de macroalgas marinas comestibles. Archivo Latinoamericano de Nutrition, 49: 114-120.
14 . Kumar NJI, Kumar RN, Patel K, Viyol S and Bhoi R (2009) Nutrient Composition and Calorific Value of Some Seaweeds from Bet Dwarka, West Coast of Gujarat, India. K. Patel, S. Viryol and R. Bhoi / Our. Nature. 7: 18-25.
15 . Levring T, Hoppe HA and Schmid DJ (1969) Marine Algae: In A Survey of Research and Utilization. Hamburg; Cram de Gruyter & Co.
16 . Macintyre TA and Jenkins MH (1952) Kelp meal in the ration of growing chickens and laying hens. Scientific Agriculture. 32: 559- 563.  
17 . Miller MW and Bearse GE (1936) The vitamin d content and haemoglobin building properties of dehydrated kelp for chicks. Poultry Science, 15: 19-24.
18 . Morgan KC, Wright JLC and Simpson FJ (1980) Review of chemical constituents of the red alga Palmaria palmata (dulse). Economic Botany. 34: 27-50.
19 . Nisizawa K, Noda H, Kikuchi R and Watanabe T (1987) The main seaweed foods in Japan. Proceeding of International Seaweed Symposium.12: 5-29.
20 . Norziah MH and Yen-Ching C (2000) Nutritional composition of edible seaweed Gracilaria changgi. Food Chemistry, 68: 69-76.
21 . Ortiz J, Uquiche E, Robert P, Romero N, Quitral V and Llanten C (2008) Functional and nutritional value of the Chilean seaweeds Codium fragile, Gracilaria chilensis and Macrocystis pyrifera. Europian Journal Lipid Science and Technology. 110: 1256-1264.
22 . Padua M, Sérgio P, Fontoura G and Mathias AL (2004) Chemical Composition of Ulvaria oxysperma (Kützing) Bliding, Ulva lactuca (Linnaeus) and Ulva fascita (Delile). Brazilian Archives of Biology and Technology, 47(1): 49-55.
23 . SAS Institute (1997) SAS/STAT® User’s Guide: Statistics, Version 6.12, SAS Institute Inc., Cary, NC.
24 . Ventura MR and Castananon JIR (1998) The nutritive value of seaweed - Ulvaa lactuca/ for goats. Small Ruminant Research. 29: 325-327.
25 . Ventura MR, Castananon JIR and McNab JM (1994) Nutritional value of seaweed (Ulva rigida) for poultry. Animal Feed Science and Technology. 49: 87-92.