ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم و تجزیه پذیری تفاله گل محمدی و تأثیر آن بر تعادل ازت در نشخوارکنندگان

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

2 دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

3 استادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

چکیده

در این تحقیق، در فصل گلاب گیری حدود یک تن تفاله تر گل محمدی از قمصر کاشان تهیه و به مدت 10 روز در مقابل آفتاب خشک شد. در آزمایشگاه ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر خام، چربی خام، ترکیب فنلی قابل استخراج، تانن کل، کلسیم و فسفر آن به ترتیب 0/96، 5/12، 5/6، 8/1، 7/2، 3/1، 1/1 و 1/0 درصد تعیین شد. قابلیت هضم، خوراک مصرفی و تعادل ازت چهار جیره آزمایشی حاوی تفاله گل محمدی، یونجه به نسبت های 100:0 (شاهد)، 15:85، 30:70 و 45:55 با استفاده از چهار راس گوسفند نژاد شال بالغ در قالب طرح چرخشی در زمان تعیین گردید. تفاوت قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و ماده خشک مصرفی معنی دار نبود. در سطوح بیشتر از 30 درصد تفاله گل محمدی قابلیت هضم پروتئین کمتر بود (05/0 >P). تعادل ازت در جیره های شاهد و حاوی 15، 30 و 45 درصد تفاله گل محمدی، به ترتیب 1/3، 6/2، 4/1 و 1/1 گرم در روز برآورد شد که تفاوت آنها معنی دار بود (05/0 >P). تجزیه پذیری مؤثر ماده خشک و پروتئین خام با سرعت عبور دو درصد به ترتیب 5/68 و 8/67 درصد بود. با توجه به این نتایج به نظر می رسد بتوان از تفاله گل محمدی به عنوان بخشی از علوفه جیره نشخوارکنندگان استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Chemical composition, digestibility and degradability of Rose flower extraction pulp and its effect on nitrogen balance in ruminants

نویسندگان [English]

  • Behzad Khorrami 1
  • Ali Akbar Khadem 2
  • Ahmad Afzalzadeh 2
  • Mohammad Ali Norouzian 3
چکیده [English]

In this study, about 1000 kg of wet Rose Flower pulp were obtained from Ghamsar – Kashan in Iran and dried in air for 10 days. The DM, CP, Ash, EE, total extractable phenols, total tannin, Ca and P of Rose flower extraction pulp (RFEP) were 96.0, 12.5, 6.5, 1.8, 2.7, 1.3, 1.1 and 0.1 percent, respectively. Four adult Chaal sheep in a changeover design used for determination of digestibility, dry matter intake and nitrogen balance. The sheep fed by four diets with different ratio of RFEP: alfalfa (0.0:100, 15:85, 30:70 and 45:55). Digestibility of DM and OM were not affected by experimental diets. Inclusion of 30 percent or more RFEP, decreased CP digestibility (P< 0.05). Dry matter intake was not affected by inclusion of different levels of RFEP in diets. The nitrogen balance of diets including zero, 15, 30 and 45 precent RFEP were 3.1, 2.6, 1.4 and 1.1 gram per day, respectively (P< 0.05). The DM and CP effective degradability of RFEP were 68.5 and 67.8, respectively. It seems that Rose flower extraction pulp can be used as a part of roughage in the ruminant’s diet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Degradability
  • digestibility
  • Nitrogen balance
  • Rose flower extraction pulp
  • Ruminants
1 . اکبری ه (1381) قمصر. پایتخت گل ملی ایران. نشر جمال.
2 . دیانی ا. و ثابت­پی م. ر (1387) تعیین ارزش غذایی بقایای گلاب­گیری در تغذیه دام. سومین کنگره علوم دامی کشور. 57 ص.
3 . خرمی ب.، فضائلی ح. و بیدگلی س. م. س (1387) اثر استفاده از بقایای گلاب­گیری در جیره غذایی گوساله­های پرواری. سومین کنگره علوم دامی کشور. 31 ص.
4 . فضائلی ح.، زاهدی­فر م.، نوروزیان ح. و علوی س. م (1385)
 ارزش غذایی بقایای گلاب­گیری و امکان سیلو کردن آن با  استفاده از مواد افزودنی. پژوهش و سازندگی. 72 ص.
5 . فضائلی ح. و زاهدی­فر م (1384) ارزش غذایی بقایای
گلاب­گیری با نسبت­های مختلف یونجه خشک در تغذیه گوسفند. دومین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور. مؤسسه تحقیقات علوم دامی. صص. 7-1.
6 . غفار ا. ح (1381) بررسی صنعت گلاب­گیری در شهرستان کاشان و اثرات اقتصادی آن. پایان­نامه کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه­ریزی روستایی. دانشکده ادبیات. دانشگاه تهران.
8 . AOAC (1990) Official Method of Analysis. 15th Ed. Assos. Off. Anal. Chem., Washington, D.C.
9 . Ferretti M, Brambilla G, Fornasier F, Mazzali C, Giordani P and Nimis PL (2004) Reliability of different sampling densities for estimating and mapping lichen diversity in biomonitoring studies. Envirmental Polluiont 127(2): 249-258.
10 . Hufstedler GD and LW Greene (1995) Mineral and nitrogen balance in lambs implanted with zeranol. Animal Science 73: 3785-3788.
11 . INRA (1989) Ruminant Nutrition: Recommended Allowances and Feed Tables. John Libbey Eurotext, Paris.
12 . Jarrige R, Demarquilly C, Dulphy JP, Hoden A, Robelin J, Beranger C, Geay Y, Journet M, Malterre C, Micol D and Petit M (1986) The INRA "Fill Unit" System for Predicting the Voluntary Intake of Forage-Based Diets in Ruminants: A Review. Animal Science 63: 1737-1758.
13 . Julkunen-Tiitto R (1985) Phenolic constituents in the leaves of northern willows: methods for the analysis of certain phenolics. Agricultural and Food Chemistry 33(2): 213- 217.
14 . Makkar HPS, Borrowy NK and Becker K (1992) Quantitution of polyphenols in animal feedstuffs. In: proceeding of the XVIth International conference of Groupe polyphenol, Lisboa, Portugal (13-17th July).
15 . Mehrez AZ and Orskov ER (1977) A study of artificial fibre bag technique for determining the digestibility of feeds in the rumen. Agricultural Science 88: 645-650.
16 . Orskov ER and McDonald I (1979) The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage.  Agricultural Science (Comb.) 92: 499.
17 . Orskow ER Reid GW and Kary M (1988) Predictaion of intake by cattle from degradation characteristics of roughage. Animal Production 6: 29-34.
18 . Phillips WA and Rao SC (2001) Digestibility and nitrogen balance of diets containing cottonseed meal, alfalfa, or pigeon pea as the protein source. Livestock Research for Rural Development. 13: 225-233.
19 . Reed JD, Krueger C, Rodriguez G and Hanson J (2000) Secondary plant compounds and forage evaluation. In: Givens, D.I., E. Owne., R.F.E. Axford and H.M. Omed (Editors), Forage evaluation in ruminant nutrition. CABI, New York. Pp. 433-448.  
20 . Stern MD, Bach A and Calsamiglia S (1997) Alternative techniques for measuring nutrient digestion in ruminants. Animal Science 75(8): 2256-2275.
21 . Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA (1991) Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Dairy Science 74: 3583-3597.