نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، واحد گلپایگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گلپایگان، ایران

2 استادیار بخش پژوهش های بیوتکنولوژی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج ، ایران

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

10.22059/jap.2025.396557.623850

چکیده

هدف: نژاد براون سوئیس اولین نژاد اصیل گاو بوده که برای اصلاح نژاد گاوهای بومی وارد کشور گردید. این نژاد مقاومت زیادی در مقابل تغییرات آب و هوایی دارد، بدون اینکه در مقدار تولید شیر آن تغییر زیادی ایجاد شود. این نژاد به داشتن شیر با کیفیت بالاتر نسبت به نژاد هلشتاین معروف می باشد. تاکنون تحقیقات اندکی در رابطه با بررسی خصوصیات تولیدی و تولیدمثلی نژاد براون سویس و جایگاه های ژنتیکی آن صورت گرفته است. نتایج مطالعات جدید نشان می دهد که علاوه بر اطلاعات فنوتیپی و شجره ای می توان از اطلاعات نشانگرهای مولکولی به عنوان ابزار کمکی در انتخاب حیوانات اهلی استفاده نمود. کازئین های شیر از مهمترین پروتئین های شیر می باشند که نقش طبیعی آن ها دخالت در تشکیل میسل ها و دلمه کردن پنیر است. کاپاکازئین یکی از مهم ترین کازئین ها است که در کیفیت پنیر تولید شده و راندمان تبدیل شیر به پنیر اهمیت به‏سزایی دارد. گزارشات متعددی ارتباط چند شکلی جایگاه ژن کاپاکازئین با صفات تولید شیر را نشان داده است. در این مطالعه ارتباط چند شکلی این ژن با ارزشهای اصلاحی صفات تولید شیر در گاوهای بران سوئیس گلپایگان بررسی شد.

روش پژوهش: به منظور بررسی عملکرد و برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات تولیدی از اطلاعات مزرعه ای در گلپایگان استفاده شد. این اطلاعات شامل 914 رکورد از 338 راس گاو ماده در دوره های شیردهی مختلف بود.DNA ژنومی از 150 نمونه به روش استخراج نمکی استحصال گردید. قطعات مورد نظر به وسیله واکنش PCR تکثیر و از آنزیم HinfI برای هضم آنزیمی ژن کاپاکازئین استفاده گردید. برای تخمین فراوانی آللی و ژنوتیپی در این جامعه و همچنین محاسبه تعادل هاردی وینبرگ، از آزمون مربع کای(XT2) و آزمون نسبت درست نمایی(Gr 2) استفاده شد.

یافته ها: نتایج هضم آنزیمی قطعهbp 350 ژن کاپاکازئین نشان داد که فراوانی ژنوتیپ های AA،AB و BB برای این ژن به ترتیب 20/0 ، 61/0 و 19/0 و فراوانی آللی 495/0 و 505/0 به ترتیب برای آلل A و B می باشد. این فراوانی ها در تعادل هاردی واینبرگ نبودند. میانگین تولیدشیر، طول روزهای شیردهی، وزن تولد و سن درهنگام اولین زایش به ترتیب 2438±7302 کیلوگرم 89/76± 346 روز، 7/4±89/41 کیلوگرم و 74± 832 روز بدست آمد. برآورد پارامترهای ژنتیکی بوسیله مدل حیوانی با روش حداکثر درست نمایی محدود شده و با استفاده از نرم افزار wombat صورت گرفت. ضریب وراثت پذیری و تکرار پذیری برای صفات تولید شیر به ترتیب 154/0 و 309/0 برآورد گردید.

نتیجه‌گیری: تجزیه آماریGLM هیچ اثر معنی داری از ژنوتیپ های کاپاکازئین برروی ارزش های اصلاحی تولید شیر نشان نداد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Study of association candidate gene (kappa casein) with milk yield in Brown Swiss cows in Golpayegan

نویسندگان [English]

  • Soheil mirhabibi 1
  • Hossein Emrani 2
  • Hamed Asadolahi 3
  • Mojtaba Haghighat 1

1 Department of animal science, Golpayegan Branch, Islamic Azad University, Golpayegan, Iran

2 Assistant professor, Biotechnology Research Department , Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.

3 Department of animal science, Faculty of agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran

چکیده [English]

Purpose: The Brown Swiss breed was the first foreign breed of cattle introduced to the country to improve the native cattle. This breed is highly resistant to climate change, without causing much change in the amount of milk produced. This breed is known for having higher quality milk than the Holstein breed. So far, little research has been conducted on the production and reproductive characteristics of the Brown Swiss breed and its genetic loci. The results of recent studies show that in addition to phenotypic and pedigree information, molecular marker information can be used as an auxiliary tool in the selection of domestic animals. Milk caseins are one of the most important proteins in milk, whose natural role is to interfere in the formation of micelles and curdling of cheese. Capacasein is one of the most important caseins, which is very important in the quality of the produced cheese and the efficiency of turning milk into cheese. Several reports have shown the polymorphism of the capacasein gene locus with milk production traits. The kappa casein gene is the most important major gene that influence the milk productin related traits. The aim of this study was investigate the association of this gene with production related traits breeding value in Brown Swiss cattle in Iran.

Research method: The present investigation was undertaken on the data of Brown Swiss cattle of Golpayegan dairy farm. Genomic DNA was extracted from 150 blood sample by modified salting out method. The PCR- RFLP method was carried out to amplify and digests the interested sequence. The HinfI restriction enzyme was used to digest of 350 bp of kappa casein gene. To estimate allelic and genotypic frequencies in this population and also calculate Hardy-Weinberg equilibrium, the chi-square test (XT2) and the likelihood ratio test (Gr 2) were used.

Findings: The results of enzymatic digestion of the 350 bp fragment of capacasein gene showed that the frequencies of genotypes AA, AB and BB for this gene are 0.20, 0.61 and 0.19 respectively and the allele frequencies are 0.495 and 0.505 for allele A and B respectively. Genotypes were not distributed according to the Hardy-Weinberg equilibrium. The average milk production, length of lactation days, birth weight and age at first calving were 7302±2438 kg, 346±76.89 days, 41.89±4.7 kg and 832±74 days, respectively. Genetic parameters were estimated by REML method and WOMBAT software. Heritability and repeatability for milk yield were estimated 0.154 and 0.309 respectively.

Conclusion: The association of the breeding value of milk yield traits, with detected genotype of each animal, was used in statistical analysis based on the General Linar Models and no significant effect was observed for this gene.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Brown Swiss Cattle
  • candidate gene
  • kappa casein
  • Milk yield