نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر، ایران

10.22059/jap.2025.393910.623843

چکیده

هدف: استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های محرک رشد به‌علت ایجاد مقاومت باکتریایی، وجود باقی‌مانده مواد شیمیایی در گوشت مرغ و اثرات جانبی آنها در انسان از ابتدای ژانویه 2006 در کشورهای اتحادیه اروپا به کلی ممنوع اعلام شد. امروزه با آگاهی بیشتر مصرف‌کنندگان و پی‌بردن به خواص مضر باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک‌ها در خوراک، تمایل به استفاده از گوشت سالم و عاری از آنتی‌بیوتیک بسیار بیشتر شده است. دارچین با نام علمیCinnamonum zeylanicum یک گیاه دارویی دارای خصوصیات ضدنفخ، ضدقارچ، آنتی‌اکسیدانی، ضدویروسـی و کمک‌کننده هضم خوراک می‌باشد. دارچین به علت داشتن مواد موثره‌ شامل سینامالدئید و پس از آن اوژنول و کارواکرول دارای خواص ضدباکتریایی است. آویشن باغی با نام علمی Thymus vulgaris L حاوی مواد موثره شامل کارواکرول و تیمول می‌باشد و به‌دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی مورد توجه قرار گرفته است. میخک با نام علمی Caryophillium aromaticus و از خانواده میرتاسیه (Myrtaceae) می‌باشد که ماده فعال آن اوژنول است، که حدود 90 درصد از روغن میخک را تشــکیل مــی‌دهد. زردچوبه مشتق شـده از ریـزوم گیـاه Curcuma Longa اسـت که بیشترین کورکومینوئید موجود در آن، یک ترکیب طبیعی پلی‌فنولیک است که خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی دارد. با توجه به تنوع آب و هوایی ایران که سبب رویش گیـاهان دارویی متنـوع در کشـور شده است و نیز سهولت استفاده از آنها در تغذیه طیور، اهمیت استفاده از این افزودنی‌های طبیعی مفید در جیره جوجه‌های گوشتی برای بهبود عملکرد و سیستم ایمنی قابل توجیه است.

روش پژوهش: مطالعه حاضر به‌منظور بررسی اثرات مخلوط عصاره‌های هیدروالکلی گیاهی بر عملکرد، صفات کمی و کیفی لاشه، برخی از فراسنجه‌های خونی و آنتی‌اکسیدانی و تیترآنتی‌بادی در جوجه‌های گوشتی با استفاده از 240 قطعه جوجه یکروزه (جنس نر) سویه راس 308 با میانگین وزن یکسان (2±44 گرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، شش تکرار و 10 جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1-گروه شاهد (فاقد عصاره هیدروالکی مخلوط در آب آشامیدنی)، 2-تیمار حاوی یک ‌لیتر عصاره هیدروالکلی در 1000 لیتر آب آشامیدنی، 3- تیمار حاوی دو لیتر عصاره هیدروالکلی در 1000 لیتر آب آشامیدنی و 4- تیمار حاوی سه ‌لیتر عصاره هیدروالکلی در 1000 لیتر آب آشامیدنی بودند.

یافته‌ها: نتایج عملکرد نشان داد که در دوره آغازین، پایانی و کل دوره تیمار مخلوط عصاره هیدروالکلی گیاهی در سطح یک لیتر در 1000 لیتر آب آشامیدنی و تیمار مخلوط عصاره هیدروالکلی گیاهی در سطح دو لیتر در 1000 لیتر آب آشامیدنی نسبت به سایر تیمارها دارای بیشترین مقدار مصرف خوراک بودند (05/0>p). در دوره رشد تیمار مخلوط عصاره هیدروالکلی گیاهی در سطح یک لیتر در 1000 لیتر آب آشامیدنی نسبت به سایر تیمارها دارای کمترین ضریب تبدیل خوراک بود. در صفات درصد لاشه، درصد سینه، درصد ران‌ها، pH گوشت، غلظت مالون‌دی‌آلدهید و افت پخت تفاوت معنی‌داری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>p). نتایج برخی فراسنجه‌های خونی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی سرم خون نشان داد که در غلظت گلوکز، کلسترول، تری‌گلیسرید، اسید اوریک، پروتئین کل، آلبومین، ALT، ALP و کاتالاز تفاوت معنی‌داری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>p). در نتایج وضعیت تیتر آنتی‌بادی، تیمار مخلوط عصاره هیدروالکلی گیاهی در سطح یک لیتر در 1000 لیتر آب آشامیدنی و تیمار مخلوط عصاره هیدروالکلی گیاهی در سطح دو لیتر در 1000 لیتر آب آشامیدنی نسبت به سایر تیمارها دارای بیشترین سطح تیتر آنتی‌بادی علیه برونشیت عفونی بودند.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج حاضر، استفاده از سطح یک لیتر عصاره هیدروالکلی در بهبود وزن بدن و افزایش سطح تیتر آنتی‌بادی و نیز استفاده از سطح دو لیتر عصاره هیدروالکلی در 1000 لیتر آب آشامیدنی در بهبود مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی و صفات کمی لاشه جوجه‌های گوشتی در شرایط این آزمایش قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of hydroalcoholic plant extracts on performance, quantitative and qualitative carcass traits, some blood and antioxidant parameters, and antibody titer in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • mehran beheshti 1
  • Mohsen Hajipour 2
  • Vahid Rezaeipour 1

1 1. Department of Animal Sciences, Islamic Azad University, Qaemshahr

2 3. Department of Animal Sciences, Qaemshahr Branch, Islamic Azad University, Qaemshahr, Iran

چکیده [English]

Objective: The use of growth-promoting antibiotics has been completely banned in European Union countries since January 2006 due to the development of bacterial resistance, the presence of chemical residues in chicken meat, and their side effects on humans. TCinnamon, scientifically known as Cinnamonum zeylanicum, is a medicinal plant with anti-flatulent, antifungal, antioxidant, antiviral properties, and aids in digestion. Cinnamon has antibacterial properties due to its active ingredients, including cinnamaldehyde, and then eugenol and carvacrol. Thyme, scientifically known as Thymus vulgaris L, contains active ingredients including carvacrol and thymol, and has attracted attention due to its antioxidant and antibacterial properties. Clove, scientifically known as Caryophillium aromaticus and belonging to the Myrtaceae family, has eugenol as its active ingredient, which makes up about 90 percent of clove oil. Turmeric, derived from the rhizome of the plant Curcuma Longa, contains the highest amount of curcuminoids, a natural polyphenolic compound with antioxidant and anti-inflammatory properties. There is abundant evidence and scientific studies showing that plant extracts stimulate the secretion of digestive enzymes, maintain the microbial ecosystem balance in the gut, and thereby improve performance in broiler chicks.

Method: The present study aimed to investigate the effects of a mixture of hydroalcoholic plant extracts on the performance, quantitative and qualitative traits of carcass, some blood parameters, antioxidant activity, and antibody titers in broiler chicks using 240 one-day-old male chicks of Ross 308 strain with an average weight of 44±2 grams in a completely randomized design with four treatments, six replications, and 10 chicks per replication over 42 days. The experimental treatments included 1- control group (no hydroalcoholic extract mixed in drinking water), 2-treatment containing one liter of hydroalcoholic extract in 1000 liters of drinking water, 3-treatment containing two liters of hydroalcoholic extract in 1000 liters of drinking water, and 4-treatment containing three liters of hydroalcoholic extract in 1000 liters of drinking water.

Results: The performance results showed that in the starter, finisher, and total periods, the treatment with a mixture of herbal hydroalcoholic extract at a level of one liter in 1000 liters of drinking water and the treatment with a mixture of herbal hydroalcoholic extract at a level of two liters in 1000 liters of drinking water had the highest feed consumption compared to other treatments (p<0.05). In the grower period, the treatment with a mixture of herbal hydroalcoholic extract at a level of one liter in 1000 liters of drinking water had the lowest feed conversion ratio compared to other treatments. There were significant differences in traits such as dressing percentage, breast percentage, thigh percentage, meat pH, malondialdehyde concentration, and cooking loss between the experimental treatments (p<0.05). The results of some blood parameters and serum antioxidant status showed that there were significant differences in glucose, cholesterol, triglycerides, uric acid, total protein, albumin, ALT, ALP, and catalase concentrations between the experimental treatments (p<0.05). In the results of antibody titer status, the treatment with a mixture of herbal hydroalcoholic extract at a level of one liter in 1000 liters of drinking water and the treatment with a mixture of herbal hydroalcoholic extract at a level of two liters in 1000 liters of drinking water had the highest antibody titer against infectious bronchitis compared to other treatments.

Conclusion: Based on the current results, the use of one liter of hydroalcoholic extract improves body weight and increases antibody titer levels, and the use of two liters of hydroalcoholic extract in 1000 liters of drinking water is recommended for improving feed consumption, feed conversion ratio, and quantitative traits of broiler chickens under the conditions of this experiment.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler chicken
  • Blood parameters
  • Carcass traits
  • Hydroalcoholic extract
  • Performance