نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
2 هیات علمی، گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
هدف: این مطالعه با هدف ارزیابی و مقایسه جیره غذایی فرموله شده بر اساس انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری، اسیدهای آمینه کل و اسیدهای آمینه قابل هضم استاندارد شده ایلئومی بر نتایج عملکرد تولیدی، خصوصیات لاشه و بازده اقتصادی مرغهای گوشتی اجرا شد.
روش پژوهش: در این آزمایش 252 قطعه جوجه گوشتی یک روزه جنس ماده از نوع سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار، شش تکرار و شش پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارها شامل: 1. جداول NRC 1994 بر اساس اسیدهای آمینه کل، 2 و 3. معادلات تابعیت پیشبینی جداول NRC 1994 با داده های NIR و نتایج تجزیه تقریبی آزمایشگاه تغذیه براساس اسیدهای آمینه کل ، 4 و 5. دادههای NIR براساس اسید های آمینه کل و قابل هضم استاندارد شده ایلئومی، 6 و 7. معادلات تابعیت پیشبینی مقالات داخلی با دادههای تجزیه تقریبی آزمایشگاه تغذیه براساس اسیدهای آمینه کل و قابل هضم استاندارد شده ایلئومی بود. پرندهها از سن یک تا 45 روزگی جیره های آزمایشی را دریافت کردند. صفات عملکرد تولیدی، خصوصیات لاشه و بازده اقتصادی پرندگان تیمارهای آزمایش مختلف محاسبه شد.
یافتهها: بین تیمارهای آزمایشی براساس اسیدهای آمینه کل و اسیدهای آمینه قابل هضم استاندارد شده ایلئومی در کل دوره پرورش، بیشترین میانگین افزایش وزن (به ترتیب 2789، 2774 و 2695 گرم) مربوط به تیمارهای 6 ، 7 و 3 بود و کمترین میانگین افزایش وزن (به ترتیب 2535 و 2472 گرم) مربوط به تیمارهای 1 و 4 بود (05/0 P<). کمترین ضریب تبدیل خوراک (به ترتیب 66/1، 67/1 و 68/1) در تیمارهای 7 ، 6 و 5 مشاهده شد (05/0 P<) اما بین سایر تیمارها اختلاف معنیدار نبود. همچنین در مقایسه تیمارهای آزمایشی براساس اسیدهای آمینه کل و قابل هضم استاندارد شده ایلئومی بیشترین وزن نسبی عضله سینه (به ترتیب 0/37، 71/36 و53/36 درصد) مربوط به تیمارهای آزمایشی 3 ، 7 و 6 بود (05/0 P<) و کمترین وزن نسبی عضله سینه (65/32 درصد) مربوط به تیمار آزمایشی 4 بود (05/0 P<). مقایسه جیرههای تنظیم شده براساس اسیدهای آمینه قابل هضم استاندارد شده ایلئومی و اسیدهای آمینه کل نشان داد که استفاده از اسیدهای آمینه استاندارد شده ایلئومی در تنظیم جیرهها، منجربه سودآوری و بازده اقتصادی بیشتر در مرغ گوشتی شد. بهطوریکه تیمار آزمایشی 7 نسبت به تیمار 6 باعث افزایش 101 تومان سود به ازای هرقطعه مرغ گوشتی گردید. همچنین بین جیرههای تنظیم شده براساس اسیدهای آمینه کل و قابل هضم استاندارد شده ایلئومی، تیمار آزمایشی 7 دارای بیشترین درصد سود و تیمار آزمایشی 4 دارای کمترین درصد سود بود.
نتیجه گیری: باتوجه به دادههای بدست آمده از این پژوهش به نظر میرسد استفاده از معادلات تابعیت پیشبینی حاصل از تحقیقات داخلی علاوه بر بهبود عملکرد پرنده در کل دوره و افزایش خصوصیات لاشه، منجربه مصرف بهینه اقلام خوراکی و افزایش بازده اقتصادی در واحدهای تولیدی می شود و استفاده از آنها در تنظیم جیره غذایی نسبت به جداول و دادههای دستگاه NIR قابل توصیه می باشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Evaluation of formulated diets based on predictive regression equations, NIR data, and NRC tables in broiler feeding with respect to production performance, carcass characteristics, and economic efficiency
نویسندگان [English]
- ali Heydari Shad 1
- hossein Moravej 2
- mohammad Latifi 1
- zeinab boroumandnia 1
1 Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Department of animal science, Faculty of agriculture and natural sources, university of Tehran
چکیده [English]
Objective: The aim of this study was evaluation and comparison of diet formulated based on apparent metabolizable energy, total amino acids and standardized ileal digestible amino acids on productive performance, carcass characteristics and economic efficiency of broiler chickens.
Method: In this experiment 252 pieces one-day-old female broiler chicks of Ross 308 strain in the form of completely randomized design with 7 treatments with 6 replicates and 6 birds in each replicate was performed. The treatments included: 1. NRC 1994 tables based on total amino acids, 2 and 3. Prediction regression equations of NRC 1994 tables with NIR data and proximate analysis of nutrition laboratory based on total amino acids, 4 and 5. NIR data based on total amino acids and standardized ileal digestible amino acids, 6 and 7. Prediction regression equations of internal articles with proximate analysis data of nutrition laboratory based on total amino acids and standardized ileal digestible amino acids. The birds from age 1 to 45 days received the experimental diets. Production performance traits, carcass characteristics and economic efficiency of birds of different experimental treatments was calculated.
Results: Between the experimental treatments based on total amino acids and standardized ileal digestible amino acids in the whole rearing period, the highest mean weight gain (respectively 2789, 2774 and 2695 grams) belonged to treatments 6, 7 and 3 and the lowest mean weight gain (respectively 2535 and 2472 grams) belonged to treatments 1 and 4 (P<0.05). The lowest feed conversion ratio (respectively 1.66, 1.67 and 1.68) in treatments 7, 6 and 5 was observed (P<0.05) but between other treatments difference was not significant. Also in comparison of experimental treatments based on total amino acids and standardized ileal digestible amino acids the highest relative breast muscle weight (respectively 37.0, 36.71 and 36.53 percent) significantly belonged to experimental treatments 3, 7 and 6 (P<0.05) and the lowest relative breast muscle weight (32.65 percent) belonged to experimental treatment 4 (P<0.05). Comparison of diets adjusted based on standardized ileal digestible amino acids and total amino acids showed that the use of standardized ileal digestible amino acids in diet formulation led to profitability and more economic efficiency in broiler chickens. In such a way that experimental treatment 7 compared to treatment 6 caused increase of 101 Tomans profit per broiler. Also, between diets adjusted based on total amino acids and standardized ileal digestible amino acids, experimental treatment 7 had the highest percentage of profit and experimental treatment 4 had the lowest percentage of profit.
Conclusion: With regard to the data obtained from this research it seems the use of prediction regression equations obtained from national researches in addition to improvement of bird performance in the whole period and increase of carcass characteristics, leads to optimal consumption of feedstuffs and increase of economic efficiency in production units and the use of them in diet formulation compared to tables and data of NIR device is recommended.
کلیدواژهها [English]
- Economic efficiency
- Metabolizable energy
- Prediction equations
- Rapeseed meal
- Soybean meal