نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

4 گروه علوم دامی دانشگاه تربیت مدرس تهران، تهران، ایران

5 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

10.22059/jap.2025.394982.623845

چکیده

هدف: دسترسی خوراک برای جوجه‌های تازه هچ شده جهت توسعه مطلوب و مناسب دستگاه گوارش، افزایش جمعیت باکتری‌های مفید، بهبود هضم و جذب مواد مغذی و توسعه یک سیستم ایمنی مناسب بخصوص در دستگاه گوارش امری حیاتی و تعیین کننده است و تغذیه زود هنگام از طریق تعدیل میکروفلور روده به سلامت و عملکرد دستگاه گوارش اثر می‌گذارد. بنابراین به نظر می‌رسد استفاده از افزودنی‌های مفیدی مانند پروبیوتیک‌ها، پری‌بیوتیک‌ها و سین‌بیوتیک‌ها که اثرات مفید ثابت شده بر ریخت سنجی دستگاه گوارش و عملکرد جوجه‌های گوشتی دارند، گزینه مناسبی باشد.

روش پژوهش: در این آزمایش تأثیر سطوح پروبیوتیک بر عملکرد و خصوصیات لاشه، شمار جمعیت میکروبی و ریخت سنجی روده جوجه‌های گوشتی تحت چالش تغذیه دیرهنگام با تخصیص 450 قطعه جوجه گوشتی راس-308 (یک روزه، مخلوط دو جنس) به صورت فاکتوریل 3×3 با سه سطح پروبیوتیک (صفر یا بدون پروبیوتیک، 200 و 400 گرم در تن) و سه زمان تغذیه یا دسترسی به خوراک (صفر، 12 و 24 ساعت پس از ورود به سالن) مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: در دوره آغازین، جوجه‌های دریافت‌کننده سطح بیشتر پروبیوتیک و تغذیه بدون تأخیر بیشترین وزن بدن و افزایش وزن بدن را داشتند درحالیکه جوجه‌های دریافت‌کننده سطح بالاتر پروبیوتیک و 24 ساعت تأخیر در دسترسی به خوراک کمترین وزن بدن را داشتند و در کل دوره پرورش جوجه‌های دریافت کننده 2/0 گرم در کیلوگرم پروبیوتیک با 24 ساعت تأخیر در تغذیه و گروه دریافت کننده 4/0 گرم در کیلوگرم بدون تأخیر در تغذیه کمترین خوراک مصرفی، وزن بدن و افزایش وزن بدن را داشتند (05/0P<). سطح 4/0 گرم در کیلوگرم پروبیوتیک در گروه‌های 12 و 24 ساعت تأخیر در تغذیه به ترتیب کمترین غلظت تری‌گلیسرید، و گلوکز سرم را داشتند و در همین سطح پروبیوتیک بدون تاخیر در تغذیه، جمعیت باکتری‌های اشریشیاکلی کاهش یافت ولی اعمال 12 و 24 ساعت تأخیر در دسترسی به خوراک شمار باکتری بیفیدوباکتر را کاهش داد و در جوجه‌های تغذیه شده با جیره‌های دارای صفر و 2/0 گرم در کیلوگرم پروبیوتیک، با افزایش زمان تأخیر در دسترسی به خوراک، طول پرز افزایش یافت (05/0P<). جوجه‌های تغذیه شده با جیره دارای 2/0 گرم در کیلوگرم پروبیوتیک با 12 ساعت تأخیر در تغذیه، سطح مقطع پرز بالاتری نسبت به سایر گروه‌ها داشتند (05/0P<).

نتیجه‌گیری: به طور کلی، 12 و 24 ساعت تأخیر در تغذیه منجر به کاهش عملکرد و تضعیف ریخت سنجی روده شدند و افزودن پروبیوتیک حتی در سطح دو برابر میزان توصیه شده نتوانست اثرات منفی تغذیه دیرهنگام را کاملاً جبران کند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of probiotic levels on growth performance, microbial population and intestinal morphology of broiler chickens under late feeding challenge

نویسندگان [English]

  • Hadis Heydari 1
  • Ali Khatibjoo 2
  • Hassan Shirzadi 3
  • Mohammad-Amir Karimi-Torshizi 4
  • Jabbar Jamali 5

1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam- Iran

2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran

3 Associate Prof., Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam-Iran

4 Associate Prof., Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modarres University, Tehran- Iran

5 Assistant Prof., Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam- Iran

چکیده [English]

Objective: Body weight is increased 2- to 3-fold during the first week, and considerable changes in gut and muscle weight and morphology are observed. Gastrointestinal development plays an essential role in the early stages of chick growth. Delayed feeding in the first few days of life reduces final BW and probably affects gut health and immune function. Probiotics, classified as live microbial feed additives, constitute a functional nutritional approach, whereby establishing a healthy microbial environment and improved intestinal function in young chicks are pursued through administering adequate quantities of live beneficial microorganisms. In this sense, the use of dietary probiotics has been shown to stimulate mucosal immunity, pathogen inhibition, performance, and modulation of intestinal microflora of young or stressed broilers. It seems that probiotic affects broiler growth performance and intestinal growth under late feeding challenge.

Method: In this experiment, the effect of probiotic levels on performance, blood metabolites and small intestine morphology of broiler chickens exposed to late feeding challenge (LFD) were considered. In a completely randomized design, a 3×3 factorial arrangement with 3 levels of probiotic (0, 0.2 and 0.4 g/kg feed) and 3 LFD time (0-, 12- and 24-h), 450 Ross-308 broiler chickens (one-d-old, mixed sexes) were allocated to 9 treatments, 5 replicates and 10 birds in each replicate.

Results: At the end of starter period, broiler chickens fed greater level of probiotics and immediately access to feed had the greatest BW and BWG while those with 24h LFC and greater level of probiotic had the lowest BW; and at the end of experiment, broiler chickens fed 0.2 g/kg probiotics with 12h LFC and those fed greater level of probiotics and immediately access to feed had the lowest FI, BW and BWG (P < 0.05). 24h LFC had no significant effect on chickens’ distribution parameters at 10d age and carcass parameters at 42d age. Broiler chickens fed 0.4 g/kg probiotics at 12- and 24h LFC had the lowest triglyceride and glucose concentration respectively and at this level of probiotic with 0- LFC the lowest count of E.Coli was observed while 12 and 24h LFC decreased bifidobacteria count (P < 0.05). Thoese broiler chickens fed diets contatning 0 or 0.2 g/kg probiotic showed an increase in villous height as LFC time increased. Broiler chickens fed 0.2 g/kg probiotic diet with 12h LFC, had the greatest villous surface area (P < 0.05).

Conclusions: In conclusion, in this experiment, 12- and 24h DP decreased broiler chickens’ performance and intestinal morphometry and double recommended probiotic supplementation could not completely ameliorate the negative effects of LFC.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler Chicken
  • Delayed placement
  • Intestinal morphology
  • Performance
  • Probiotic