نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 گروه تغذیه دام‌و‌طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، گرگان، ایران

3 گروه تغذیه دام‌و‌طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

10.22059/jap.2025.389479.623834

چکیده

هدف: هدف از این تحقیق، بررسی اثرات جایگزینی سیلاژ ذرت با سیلاژ سورگوم بر قابلیت هضم، عملکرد تولیدی، فراسنجه‌های خونی و رفتار‌های تغذیه‌ای گاو‌های هلشتاین شیری بود که ارقام سورگوم علوفه‌ای استفاده شده، در بهترین شرایط از نظر تولید محصول با ذرت برابری نموده است.

روش پژوهش: به این منظور سیلاژ سورگوم رقم اسپیدفید با نسبت‌های صفر (شاهد)، 33، 66 و 100 درصد جایگزین سیلاژ ذرت علوفه ای رقم سینگل کراس 704 انجام گردید. تعداد 8 راس گاو شیرده با میانگین تولید شیر 5/34 کیلوگرم در روز در قالب طرح آزمایشی مربع لاتین با 4 تیمار و 8 تکرار (تکرار شده در 4 دوره 21 روزه ) اختصاص داده شدند که در استان سمنان، شهرستان شاهرود در روستای میقان در مجتمع گاوداری کوهپایه انجام گرفت.

یافته ها: در این مطالعه نتایج نشان داد که مصرف ماده خشک بین تیمارها تفاوت معنی‌ داری نداشت؛ ولی همه سطوح جایگزینی آزمایش به جز در پروتئین که قابلیت هضم برابری با سیلاژ ذرت داشت، در ماده خشک مصرفی، ماده آلی، چربی و NDF باعث کاهش قابلیت هضم شد (05/0>P). با وجود اینکه تولید شیر در تیمار شاهد (حاوی 100 درصد سیلاژ ذرت) به‌طور معنی‌داری بالاتر از تیمار‌های دیگر بود (05/0>P) اما از نظر بازده تولید شیر (کیلوگرم شیر تصحیح شده تولیدی به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی) تفاوت معنی‌داری بین گروه‌های دریافت کننده جیره‌های آزمایشی مشاهده نشد. درصد چربی شیر و نسبت چربی به پروتئین در تیمار حاوی 100 درصد سیلاژ سورگوم به‌طور معنی‌داری بیشتر از سایر تیمار‌ها بود (05/0>P). در این پژوهش، استفاده از سیلاژ سورگوم اسپید فید، باعث افزایش در سطح معنی‌داری (05/0>P) در میزان اسیدهای چرب غیراشباع مفید شد همچنین، بیشترین زمان خوردن و نشخوار کردن مربوط به تیمار شاهد (حاوی 100 درصد سیلاژ ذرت) بود و کمترین زمان مربوط به تیمار 100 درصد سیلاژ سورگوم بود (05/0>P) و از آنجایی که هرچه فعالیت جویدن و نشخوار بیشتر باشد، زمان استراحت کمتری برای دام باقی می‌ماند، به نظر می‌رسد سطح آسایش در تیمار‌های مصرف کننده سیلاژ سورگوم بیشتر بوده است.

نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان داد که سیلاژ سورگوم را می توان به گاوهای هلشتاین شیرده به عنوان یک جایگزین کامل برای سیلاژ ذرت بدون اثرات نامطلوب بر عملکرد حیوان، اما با اثرات مثبت بر اسیدهای چرب غیراشباع شیر تغذیه کرد. این علوفه می‌تواند یک انتخاب عالی برای مزارع گاو‌های شیری در مناطق خشک و کویری می‌باشد که کشت ذرت به دلیل کمبود آب مشکل است، از طرفی هزینه تولید سورگوم به طور چشم گیری کمتر از ذرت می باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effects of replacing forage corn silage with sorghum silage on production performance, digestibility, feeding behavior and some blood parameters in dairy cows

نویسندگان [English]

  • Hamed Gholami 1
  • Taghi Ghoorchi 2
  • Abdolhakim Toghdory 3

1 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran

2 Dept. of Animal and Poultry nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan,Iran

3 Dept. of Animal and Poultry nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan,Iran

چکیده [English]

Objective: The aim of this study was to investigate the effects of replacing corn silage with sorghum silage on digestibility, production performance, blood parameters and feeding behaviors of Holstein dairy cows, which the forage sorghum varieties used were equivalent to corn in terms of yield under the best conditions.

Research method: For this purpose, sorghum silage of the Speedfeed variety was replaced with corn silage of the Single Cross 704 variety at ratios of zero (control), 33, 66 and 100%. Eight lactating cows with an average milk production of 34.5 kg per day were assigned in a Latin square experimental design with 4 treatments and 8 replications (repeated in 4 21-day periods) which was carried out in Semnan province, Shahrood county, Meighan village in the Koohpayeh dairy complex.

Findings: In this study, the results showed that there was no significant difference in dry matter intake between the treatments; However, all levels of substitution except for protein, which had digestibility equal to corn silage, decreased digestibility in dry matter intake, organic matter, fat, and NDF (P<0.05). Although milk production in the control treatment (containing 100% corn silage) was significantly higher than in the other treatments (P<0.05), there was no significant difference in milk production efficiency (kg of corrected milk produced per kg of dry matter intake) between the groups receiving the experimental diets. Milk fat percentage and fat to protein ratio were significantly higher in the treatment containing 100% sorghum silage than in the other treatments (P<0.05). In this study, the use of speed-feed sorghum silage significantly increased the amount of beneficial unsaturated fatty acids (P<0.05). Also, the highest eating and rumination time was related to the control treatment (containing 100% corn silage) and the lowest time was related to the 100% sorghum silage treatment (P<0.05). Since the more chewing and rumination activity, the less rest time is left for the animal, it seems that the level of comfort was higher in the treatments consuming sorghum silage.

Conclusion: The results of the study showed that sorghum silage can be fed to lactating Holstein cows as a complete alternative to corn silage without adverse effects on animal performance, but with positive effects on milk unsaturated fatty acids. This forage can be an excellent choice for dairy farms in arid and desert areas where corn cultivation is difficult due to water shortages. On the other hand, the cost of producing sorghum is significantly lower than corn.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Corn silage
  • sorghum silage
  • digestibility
  • blood parameters
  • dairy cattle