نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. رایانامه: m.nasrabadi@agr.basu.ac.ir
2 کارشناس شرکت کشاورزی و دامپروری چالتاسیان، ورامین، تهران، ایران. رایانامه: zahra.ghanbarian95@alum.semnan.ac.ir
چکیده
هدف: محدودیت دسترسی به علوفههای با کیفیت نظیر یونجه، چالشی اساسی در راستای ارتقای بهرهوری تولید در صنعت دامپروری ایران محسوب میگردد. باوجود تلاشهای صورتگرفته در سالهای اخیر بهمنظور شناسایی و جایگزینی گونههای گیاهی مقرونبهصرفه، تاکنون گیاه جایگزین مناسب و قابلاتکایی معرفی نشده است. این پژوهش با هدف ارزیابی پتانسیل استفاده از برگ مورینگا (گونه Moringa oleifera) بهعنوان یک منبع علوفهای جایگزین طراحی و اجرا گردید. بدین منظور، ترکیب شیمیایی برگ مورینگا تعیین شده و تأثیر گنجاندن سطوح مختلف گیاه مذکور در جیره بر گوارشپذیری و فراسنجههای تخمیر در شرایط برونتنی موردبررسی قرار گرفت.
روش پژوهش: ابتدا ترکیب شیمیایی برگ مورینگا و یونجه با استفاده از روشهای استاندارد تعیین شد. سپس جیرههای آزمایشی با چهار سطح برگ مورینگا (صفر، 15، 30 و 45 درصد ماده خشک) در حد نیاز گوسفندان در حال رشد و با نسبت علوفه به کنسانتره 55 به 45 متوازن گردید. در این آزمایش، گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی بهروش دو مرحلهای تلیوتری، و فراسنجههای دیگری مانند تولید گاز، تولید توده میکروبی، غلظت نیتروژن آمونیاکی، اسیدهای چرب فرّار، ظرفیت آنتیاکسیدانتی و جمعیت پروتوزوآیی شکمبه با استفاده از آزمون تولید گاز اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که برگ مورینگا پروتئین خام، خاکستر، عصاره اتری، کلسیم و فسفر بیشتر و اجزای دیواره سلولی (NDF، ADF و لیگنین) کمتری نسبت به یونجه خشک داشتند (05/0>P)، به گونهای پروتئین خام، خاکستر و عصاره اتری برگ مورینگا بهترتیب 3/48، 8/25 و 3/33 درصد بیشتر از یونجه بود. مقادیر کربوهیدراتهای غیرفیبری و انرژی قابل متابولیسم دو گیاه متفاوت نبود. در جیرههای حاوی برگ مورینگا، گوارشپذیری، انرژی قابل متابولیسم، حجم گاز تولیدی، سوبسترای تجزیهشده حقیقی و تولید توده میکروبی بهطور خطی افزایش یافت (05/0>P) و شاخص تفکیک و بازده تولید توده میکروبی تغییری نکرد. همچنین استفاده از برگ مورینگا در جیره غلظت اسیدهای چرب فرّار و ظرفیت آنتیاکسیدانتی شکمبه را به میزان قابلتوجهی افزایش و غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه را کاهش داد (05/0>P)، درحالیکه گنجاندن گیاه مذکور در جیره تأثیری بر میزان pH و نسبت اسیدهای چرب فرّار نداشت. از سوی دیگر، گنجاندن برگ مورینگا در جیره سبب کاهش معنیداری در تعداد کل و و زیرخانوادههای پروتوزوآیی شد (05/0>P).
نتیجهگیری: با نتایج بهدستآمده روی ترکیب شیمیایی و آزمایشهای برونتنی، برگ مورینگا را میتوان جایگزین بالقوهای برای بخش علوفهای جیره در نظر گرفت و تا 45 درصد جیره با هدف تأمین نیاز دام، بهبود تخمیر و وضعیت آنتیاکسیدانتی شکمبه قابل توصیه است. هرچند، تأیید نتایج این مطالعه مستلزم اجرای پژوهشهای درونتنی است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of replacing alfalfa hay and wheat straw with Moringa oleifera leaves on in vitro digestibility, ruminal fermentation parameters and antioxidant capacity
نویسندگان [English]
- Mahdi Nasrabadi 1
- Zahra Ghanbarian 2
1 Corresponding Author, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Bu-Ali Sina, Hamedan, Iran E-mail: m.nasrabadi@agr.basu.ac.ir
2 Expert of Chaltasian Agri.-Animal Production Complex, Varamin, Tehran, Iran. E-mail: zahra.ghanbarian95@alum.semnan.ac.ir
چکیده [English]
Objective: Limited access to high-quality forages such as alfalfa is a major challenge in improving production effeciency in Iran's livestock industry. Despite efforts in recent years to identify and replace cost-effective plant species, no suitable and reliable alternative plant has been introduced so far. This study was designed and conducted to evaluate the potential of Moringa oleifera leaves (MOL) as an alternative forage source. For this purpose, the chemical composition of MOL was determined, and the effect of including different levels of this plant in the diet on in vitro digestibility and fermentation parameters was investigated.
Methods: The chemical composition of MOL and alfalfa hay (Medicago sativa) was determined using standard methods. Subsequently, the experimental diets were formulated with four levels of MOL inclusion (0, 15, 30, and 45% of dietary DM) to meet the requirements of growing sheep, balanced with a 55:45 forage to concentrate ratio. Dry matter and organic matter digestibility were measured using the two-stage procedure of Tilley and Terry method, and other parameters such as gas production, microbial biomass production, ammonia-N and volatile fatty acids (VFA) concentrations, antioxidant capacity, and protozoa population were evaluated using the gas production technique.
Results: The results indicated that MOL had higher crude protein (CP), ash, ether extract (EE), calcium, and phosphorus, and lower cell NDF, ADF, and lignin compared to alfalfa hay (P<0.05), so that the CP, ash, and EE of MOL were 48.3%, 25.8%, and 33.3% higher than those of alfalfa, respectively. The amounts of non-fibrous carbohydrates and metabolizable energy (ME) of the two plants did not differ. In diets containing MOL, digestibility, ME, gas production volume, truly degraded substrate, and microbial biomass production increased linearly (P<0.05), while partitioning factor and microbial biomass production efficiency did not change. Also, the use of MOL in the diet significantly increased the concentration of ruminal VFA and antioxidant capacity and reduced the concentration of rumen ammonia-N (P<0.05), while the mentioned plant had no effect on pH and the ratio of VFA. On the other hand, the inclusion of MOL in the diet caused a significant reduction in the total population and subfamilies of protozoa (P<0.05).
Conclusions: Based on the obtained results, Moringa oleifera leaves can be considered as a potential alternative for the forage part of the diet and can be recommended up to 45% of the diet, with the aim of meeting livestock nutritional requirements, improve ruminal fermentation and antioxidant status. However, in vivo studies are needed to further explore the performance effects of Moringa oleifera leaves.
کلیدواژهها [English]
- Antioxidant capacity
- Digestibility
- Gas production
- Moringa oleifera leaves
- Protozoa