نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

3 گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

10.22059/jap.2025.391217.623837

چکیده

هدف: مرغ‌های تخم‌گذار جوان تخم‌مرغ‌هایی با کیفیت پوسته پایین‌تر تولید می‌کنند که معمولاً در مزارع تولیدی به عنوان مشکل گزارش می‌شود، زیرا عمر تولیدی مرغ‌ها را محدود و کیفیت تخم‌مرغ را کاهش می‌دهد و تأثیر منفی زیادی بر صنعت طیور دارد. در سال‌های اخیر، تحقیقات طیور اغلب بر اثرات قوی آرژنین جیره بر عملکرد طیور متمرکز شده است. همچنین استفاده از مکمل‌های اسیدآمینه‌ای با یک عنصر کمیاب ضروری (سولفات مس) در جیره مرغ‌های تخمگذار به دلیل عدم دسترسی آنها به خوراک تازه، نگهداری در قفس و فرآوری خوراک ضروری شده است.

روش پژوهش: اثر مکمل مس و ال-آرژنین در جیره بر عملکرد تولیدی، پارامترهای کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های بیوشیمایی سرم خون در سنین 22 تا 30 هفتگی با استفاده از تعداد 288 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه های‌لاین W-80 در قالب طرح کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 شامل دو سطح عنصر مس (شامل هشت و 16 میلی‌گرم در کیلوگرم خوراک) و سه سطح اسیدآمینه ال-آرژنین (شامل سطح توصیه شده توسط راهنمای سویه، 20 درصد و 40 درصد بالاتر از سطح توصیه شده)، شش تکرار حاوی هشت قطعه پرنده به مدت هشت هفته درون قفس پرورش داده شدند. تخم‌مرغ‌های تولید شده روزانه جمع‌آوری و پس از توزین، درصد تخمگذاری، مصرف خوراک، ضریب تبدیل، میانگین وزن تخم‌مرغ و شاخص شکل تخم‌مرغ به طور هفتگی محاسبه شد. در دو روز انتهای هر هفته، تخم‌مرغ‌های تولیدی هر واحد آزمایشی جمع‌آوری شدند و از نظر صفاتی کیفی نظیر واحد هاو، ضخامت پوسته و غیره مورد آزمایش قرار گرفتند. مصرف خوراک واحدهای آزمایشی از کسر خوراک مصرف‌شده در انتهای دوره از خوراک اختصاص داده‌شده در شروع دوره، بر مبنای روز جوجه محاسبه شد. در پایان 30 هفتگی، از هر تکرار دو پرنده با وزن نزدیک به میانگین انتخاب و از آن‌ها به مقدار پنج میلی‌لیتر خون با سرنگ از طرق ورید بال اخذ گردید و توسط لوله خون‌‌های معمولی (غیرهپارینه) جهت اندازه‌گیری پارامتر‌های بیوشیمیایی سرم (LDL، HDL، گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول) و هورمون استرادیول به آزمایشگاه منتقل شدند.

یافته‌ها: تولید تخم‌مرغ پرندگانی که جیره‌ حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح توصیه شده و 20 درصد بالاتر ال-آرژنین دریافت کردند نسبت به جیره حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح توصیه شده ال-آرژنین افزایش یافت (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک پرندگانی که جیره‌ حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس همراه با سطح توصیه شده ال-آرژنین دریافت کردند نسبت به جیره حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح 40 درصد بالاتر ال-آرژنین کاهش یافت (05/0>P). شاخص شکل تخم‌مرغ پرندگانی که جیره‌ حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح 20 درصد بالاتر ال-آرژنین دریافت کردند نسبت به جیره حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطوح توصیه شده و 20 درصد ال-آرژنین و جیره حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح توصیه شده ال-آرژنین افزایش یافت (05/0>P). میزان کلسترول سرم خون پرندگان تغذیه شده با جیره سطح 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح 40 درصد بالاتر ال-آرژنین نسبت به جیره حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح توصیه شده ال-آرژنین و جیره حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح 20 درصد بالاتر ال-آرژنین کاهش یافت (05/0>P). سطح آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در سرم خون پرندگان تغذیه شده با جیره سطح 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با سطح 40 درصد بالاتر ال-آرژنین نسبت به تیمار حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات مس با 20 درصد بالاتر ال-آرژنین افزایش یافت (05/0>P).

نتیجه‌گیری: افزودن 16 میلی‌گرم مس بر کیلوگرم به همراه سطوح 20 و 40 درصد بالاتر ال-آرژنین می‌تواند باعث بهبود پارامترهای عملکردی، شاخص‌های کیفی و پارامترهای بیوشیمایی سرم خون مرغ‌های تخم‌گذار در این محدوده سنی شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effects of dietary Copper and L-Arginine supplementation on production performance, egg quality parameters, and blood serum metabolites in laying hens during 22 to 30 weeks of age

نویسندگان [English]

  • Hasan Rouhanipour 1
  • Omid Ashayerizadeh 2
  • Seyed Davood Sharifi 3
  • Behrouz Dastar 1

1 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran

2 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran

3 Department of Animal and Poultry Sciences, Faculty of Agricultural Technology, University of Tehran, Pakdasht, Iran.

چکیده [English]

Objective: Young laying hens produce eggs with inferior eggshell quality, which is a commonly reported problem in laying hens farms as it limits the productive life of hens and decreases table egg quality, which has a great negative impact on the poultry industry. In recent years, poultry research has often focused attention on the potent effects of dietary arginine (Arg) on poultry performance. Also, the use of amino acid supplements with an essential trace element (Copper sulfate; CuSO4) in the diets of laying hens has become essential as a result of their lack of access to fresh feed, storage in cages, and processing of feed.

Materials and Methods: Effect of dietary Copper and L-Arginine supplementation on production performance, egg quality parameters, and blood serum metabolites during 22 to 30 weeks of age with a total of 288 Hy-Line W-80 white laying hens were used in 2 × 3 factorial arrangements with two levels of supplemental Cu (8 and 16 mg/kg in the layer diet denoted as Cu8, Cu16) and three levels of LA [include the recommended level according to Hy-line (RHL), as well as 20% higher (LA20) and 40% higher (LA40) than the recommended level] in the diet, 6 replicates with 8 birds per cage, for 8 weeks. The eggs produced were collected daily and after weighing, the percentage of laying, feed consumption, conversion factor, average egg weight and egg shape index were calculated weekly. On the last two days of each week, the eggs produced by each experimental unit were collected and tested for qualitative traits such as shell thickness, haugh unit, and etc. Feed intake of experimental units was calculated from the fraction of feed consumed at the end of the period from the feed allocated at the beginning of the period, based on hen days. At the end of 30 weeks, two birds with close to average weight were selected from each replicate and 5 ml of blood was collected from them with a syringe through the wing vein and transported to the laboratory using regular (non-heparin) blood tubes to measure serum biochemical parameters (LDL, HDL, glucose, triglycerides, cholesterol) and estradiol hormone.

Results: Egg production of birds in response to Cu16+LA20 and Cu16+RHL diets increased, compared to birds fed with Cu8+RHL (P<0.05). Feed conversion ratio (FCR) of birds in response to Cu16+RHL diet decreased, compared to birds fed with Cu8+LA40 (P<0.05). The egg Shape index in birds fed Cu16+LA20 increased, compared to Cu8+RHL, Cu8+LA20, and Cu16+RHL diets (P<0.05). Cholesterol was decreased in the groups supplemented with Cu16+LA40, compared to those fed with Cu16+RHL and Cu8+LA20 treatments (P<0.05). The superoxide dismutase (SOD) level in bird's blood serum fed Cu16+LA40 increased, compared to birds fed Cu8+LA20 group (P<0.05).

Conclusion: Adding 16 mg copper/kg with 20% and 40% higher of L-arginine than the recommended level can improve production, egg quality and serum biochemical parameters of laying hens in this age range.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood Serum Metabolites
  • Copper
  • L-arginine
  • Laying Hen
  • Production Performance