نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 نویسنده مسئول، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: hassan.rouhanipour_s99@gau.ac.ir

2 گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: o.ashayeri@gau.ac.ir

3 گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: sdsharifi@ut.ac.ir

4 گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: dastar@gau.ac.ir

10.22059/jap.2025.391217.623837

چکیده

هدف: مرغ‌های تخم‌گذار جوان تخم‌مرغ‌هایی با کیفیت پوسته پایین‌تر تولید می‌کنند که معمولاً در مزارع تولیدی به‌عنوان مشکل گزارش می‌شود، زیرا عمر تولیدی مرغ‌ها را محدود و کیفیت تخم‌مرغ را کاهش می‌دهد و تأثیر منفی زیادی بر صنعت طیور دارد. در سال‌های اخیر، پژوهش‌های طیور اغلب بر اثرات قوی آرژنین جیره بر عملکرد طیور متمرکز شده است. هم‌چنین استفاده از مکمل‌های اسیدآمینه‌ای با یک عنصر کمیاب ضروری (سولفات‌مس) در جیره مرغ‌های تخم‌گذار به‌دلیل عدم دسترسی آن‌ها به خوراک تازه، نگهداری در قفس و فرآوری خوراک ضروری شده است.
روش پژوهش: اثر مکمل مس و ال-آرژنین در جیره بر عملکرد تولیدی، پارامترهای کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های بیوشیمیایی سرم خون در سنین 22 تا 30 هفتگی با استفاده از تعداد 288 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه های‌لاین W-80 در قالب طرح کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 شامل دو سطح عنصر مس (شامل هشت و 16 میلی‌گرم در کیلوگرم خوراک) و سه سطح اسیدآمینه ال-آرژنین (شامل سطح توصیه‌شده توسط راهنمای سویه، 20 درصد و 40 درصد بالاتر از سطح توصیه‌شده)، شش تکرار حاوی هشت قطعه پرنده به‌مدت هشت هفته درون قفس پرورش داده شدند. تخم‌مرغ‌های تولیدشده روزانه جمع‌آوری و پس از توزین، درصد تخم‌گذاری، مصرف خوراک، ضریب تبدیل، میانگین وزن تخم‌مرغ و شاخص شکل تخم‌مرغ به‌طور هفتگی محاسبه شد. در دو روز انتهای هر هفته، تخم‌مرغ‌های تولیدی هر واحد آزمایشی جمع‌آوری شدند و از نظر صفاتی کیفی نظیر واحد هاو، ضخامت پوسته و غیره مورد آزمایش قرار گرفتند. مصرف خوراک واحدهای آزمایشی از کسر خوراک مصرف‌شده در انتهای دوره از خوراک اختصاص داده‌شده در شروع دوره، بر مبنای روز جوجه محاسبه شد. در پایان 30 هفتگی، از هر تکرار دو پرنده با وزن نزدیک به میانگین انتخاب و از آن‌ها به مقدار پنج میلی‌لیتر خون با سرنگ از طرق ورید بال اخذ گردید و توسط لوله خون‌‌های معمولی (غیرهپارینه) جهت اندازه‌گیری پارامتر‌های بیوشیمیایی سرم (LDL، HDL، گلوکز، تری‌گلیسیرید، کلسترول) و هورمون استرادیول به آزمایشگاه منتقل شدند.
یافته‌ها: تولید تخم‌مرغ پرندگانی که جیره‌ حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطح توصیه‌شده و 20 درصد بالاتر ال-آرژنین دریافت کردند نسبت به جیره حاوی هشت میلی‌گرم در کیلوگرم سولفات‌مس با سطح توصیه‌شده ال-آرژنین افزایش یافت (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک پرندگانی که جیره‌ حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس همراه با سطح توصیه‌شده ال-آرژنین دریافت کردند نسبت به جیره حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطح 40 درصد بالاتر ال-آرژنین کاهش یافت (05/0>P). شاخص شکل تخم‌مرغ پرندگانی که جیره‌ حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطح 20 درصد بالاتر ال-آرژنین دریافت کردند نسبت به جیره حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطوح توصیه‌شده و 20 درصد ال-آرژنین و جیره حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطح توصیه‌شده ال-آرژنین افزایش یافت (05/0>P). میزان کلسترول سرم خون پرندگان تغذیه شده با جیره سطح 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطح 40 درصد بالاتر ال-آرژنین نسبت به جیره حاوی 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطح توصیه‌شده ال-آرژنین و جیره حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطح 20 درصد بالاتر ال-آرژنین کاهش یافت (05/0>P). سطح آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در سرم خون پرندگان تغذیه‌شده با جیره سطح 16 میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با سطح 40 درصد بالاتر ال-آرژنین نسبت به تیمار حاوی هشت میلی‌گرم درکیلوگرم سولفات‌مس با 20 درصد بالاتر ال-آرژنین افزایش یافت (05/0>P).
نتیجه‌گیری: افزودن 16 میلی‌گرم مس بر کیلوگرم به‌همراه سطوح 20 و 40 درصد بالاتر ال-آرژنین می‌تواند باعث بهبود پارامترهای عملکردی، شاخص‌های کیفی و پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون مرغ‌های تخم‌گذار در این محدوده سنی شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of dietary copper and L-Arginine supplementation on production performance, egg quality parameters, and serum biochemical metabolites of laying hens at 22 to 30 weeks of age

نویسندگان [English]

  • Hasan Rouhanipour 1
  • Omid Ashayerizadeh 2
  • Seyed Davood Sharifi 3
  • Behrouz Dastar 4

1 Corresponding Author, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: hassan.rouhanipour_s99@gau.ac.ir

2 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: o.ashayeri@gau.ac.ir

3 Faculty of Agricultural Technology, University of Tehran, Pakdasht, Iran. E-mail: sdsharifi@ut.ac.ir

4 Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: dastar@gau.ac.ir

چکیده [English]

Objective: Young laying hens produce eggs with inferior eggshell quality, which is commonly reported as a problem in laying hens farms as it limits the productive life of hens and decreases table egg quality, which has a great negative impact on the poultry industry. In recent years, poultry research has often focused attention on the potent effects of dietary arginine (Arg) on poultry performance. Also, the use of amino acid supplements with an essential trace element (Copper sulfate; CuSO4) in the diets of laying hens has become essential as a result of their lack of access to fresh feed, storage in cages, and processing of feed.
Methods: The effects of dietary copper and L-Arginine supplementation on production performance, egg quality parameters, and serum biochemical metabolites during 22 to 30 weeks of age with a total of 288 Hy-Line W-80 white laying hens were used in 2×3 factorial arrangements with two levels of supplemental Cu (8 and 16 mg/kg in the layer diet denoted as Cu8, Cu16) and three levels of LA [include the recommended level according to Hy-line (RHL), as well as 20% higher (LA20) and 40% higher (LA40) than the recommended level] in the diet, 6 replicates with 8 birds per cage, for 8 weeks. The eggs produced were collected daily and after weighing, the percentage of laying, feed intake, conversion factor, average egg weight and egg shape index were calculated weekly. On the last two days of each week, the eggs produced by each experimental unit were collected and tested for qualitative traits such as shell thickness, haugh unit, and etc. Feed intake of experimental units was calculated from the fraction of feed consumed at the end of the period from the feed allocated at the beginning of the period, based on hen days. At the end of 30 weeks, two birds with close to average weight were selected from each replicate and 5 ml of blood was collected from them with a syringe through the wing vein and transported to the laboratory using regular (non-heparin) blood tubes to measure serum biochemical parameters (LDL, HDL, glucose, triglycerides, cholesterol) and estradiol hormone.
Results: Egg production of birds in response to Cu16+LA20 and Cu16+RHL diets increased, compared to birds fed with Cu8+RHL (P<0.05). Feed conversion ratio of birds in response to Cu16+RHL diet decreased, compared to birds fed with Cu8+LA40 (P<0.05). The egg Shape index in birds fed Cu16+LA20 increased, compared to Cu8+RHL, Cu8+LA20, and Cu16+RHL diets (P<0.05). Cholesterol was decreased in the groups supplemented with Cu16+LA40, compared to those fed with Cu16+RHL and Cu8+LA20 treatments (P<0.05). The serum superoxide dismutase level in birds fed Cu16+LA40 increased compared to birds fed Cu8+LA20 (P<0.05).
Conclusion: Adding 16 mg/kg copper with 20% and 40% higher of L-arginine than the recommended level can improve production, egg quality and serum biochemical parameters of laying hens at 22 to 30 weeks of age.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood serum metabolites
  • Copper
  • L-arginine
  • Laying hen
  • Production performance
روحانی‌پور، حسن؛ شریفی، داود و ایراجیان، غلام‌حسین (۱۴۰۰). تأثیر استفاده از ال-کارنیتین و اسید‌‌‌‌‌های چرب امگا-۳ در جیره بر ریخت‌شناسی بافت کبد، روده و اویداکت مرغ‌های تخم‌گذار. پژوهش‌های تولیدات دامی، 12(۳۱)، ۴۲-۳۱.
 

References

Abdulrazzaq, A. H., Alrawi, S. T. J., & Alkubaisi, A. B. (2019). The effect of different concentrations of copper sulfate on the some physiological and immunological parameters of local male rabbits. Drug Invention Today, 12(11), 26-54.
Aguzey, H. A., Gao, Z., Haohao, W., Guilan, C., Zhengmin, W., Junhong, C., & Li, N. Z. (2020). The role of arginine in disease prevenTion, guT microbioTa modulaTion, growTh performance and The immune sysTem of broiler chicken–a review. Annals of Animal Science, 20(2), 325-341.
Akbari, M. K. R., Golian, A., & Zarghi, H. (2016). Effect of digestible methionine+cystine concentration on performance, egg quality and blood metabolites in laying hens. British Poultry Science, 57(3), 403-414.
Alagawany, M., Farag, M. R., Dhama, K., & Patra, A. (2018). Nutritional significance and health benefits of designer eggs. World's Poultry Science Journal, 74, 317-330.
Alotaibi, M. M., Alhimaidi, A. R., Al-Ghadi, M. Q., Ammari, A. A., & Al-Malahi, N. M. (2022). Evaluation of the maturity and gene expression of sheep oocytes and embryos cultured in media supplemented with marjoram (Origanum vulgare) extract. Genes, 13(10), 1844.
Bahry, M. A., Hanlon, C., Ziezold, C. J., Schaus, S., & Bédécarrats, G. Y. (2023). Impact of growth trajectory on sexual maturation in layer chickens. Frontiers in Physiology, 14, 1174238.
Basiouni, G. F. (2009). The effect of feeding an extra amounts of arginine to local Saudi hens on luteinizing hormone secretion. Journal of Biological Sciences, 9(6), 617-620.
Bernard, M., Lecoeur, A., Coville, J. L., Bruneau, N., Jardet, D., Lagarrigue, S., & Zerjal, T. (2024). Relationship between feed efficiency and gut microbiota in laying chickens under contrasting feeding conditions. Scientific Reports, 14(1), 8210.
Carvalho, D. P., & Dupuy, C. (2017). Thyroid hormone biosynthesis and release. Molecular and Cellular Endocrinology, 458, 6-15.
Dao, H. T., Sharma, N. K., Bradbury, E. J., & Swick, R. A. (2021). Response of laying hens to l-arginine, l-citrulline and guanidinoacetic acid supplementation in reduced protein diet. Animal Nutrition, 7(2), 460-471.
Deo, C., Mandal, A. B., & Tyagi, P. K. (2018). Response of supplementary sources and levels of copper in diet on the performance of broiler chickens. Animal Nutrition and Feed Technology, 18(1), 89-96.
Di Giancamillo, A., Rossi, R., Martino, P. A., Aidos, L., Maghin, F., Domeneghini, C., & Corino, C. (2018). Copper sulphate forms in piglet diets: Microbiota, intestinal morphology and enteric nervous system glial cells. Animal Science Journal, 89(3), 616-624.
Dong, Y., Zhang, K., Han, M., Miao, Z., Liu, C., & Li, J. (2022). Low level of dietary organic trace minerals improved egg quality and modulated the status of eggshell gland and intestinal microflora of laying hens during the late production stage. Frontiers in Veterinary Science, 9, 920418.
Duan, L., Cheng, Y., & Jin, Y. (2010). Effect of copper intake and copper-zinc ratio on rat lipid peroxidation in copper deficiency. Journal of Hygiene Research, 39(1), 25-28.
Elsherif, H., Fouad, A., Nassar, S., Wahba, F., Elsabagh, M., & El-Iraqi, K. (2019). Effect of dietary copper sulphate on laying hen performance, egg quality, and oxidative stress in hot climate conditions. European Poultry Science/Archiv für Geflügelkunde, 83, 275.
Eusemann, B. K., Baulain, U., Schrader, L., Thöne-Reineke, C., Patt, A., & Petow, S. (2018). Radiographic examination of keel bone damage in living laying hens of different strains kept in two housing systems. PloS one, 13(5), 0194974.
Fathima, S., Al Hakeem, W. G., Shanmugasundaram, R., Periyannan, V., Varadhan, R., & Selvaraj, R. K. (2024). Effect of 125% and 135% arginine on the growth performance, intestinal health, and immune responses of broilers during necrotic enteritis challenge. Poultry Science, 103(7), 103826.
Fleming, R. H., McCormack, H. A., McTeir, L., & Whitehead, C. C. (2006). Relationships between genetic, environmental and nutritional factors influencing osteoporosis in laying hens. British Poultry Science, 47(6), 742-755.
Green, L., Coronado-Zamora, M., Radío, S., Rech, G. E., Salces-Ortiz, J., & González, J. (2022). The genomic basis of copper tolerance in Drosophila is shaped by a complex interplay of regulatory and environmental factors. BMC Biology, 20(1), 275.
Godswill, A. G., Somtochukwu, I. V., Ikechukwu, A. O., & Kate, E. C. (2020). Health benefits of micronutrients (vitamins and minerals) and their associated deficiency diseases: A systematic review. International Journal of Food Sciences, 3(1), 1-32.
Hao, E. Y., Wang, D. H., Chen, Y. F., Zhou, R. Y., Chen, H., & Huang, R. L. (2021). The relationship between the mTOR signaling pathway and ovarian aging in peak-phase and late-phase laying hens. Poultry Science, 100(1), 334-347.
Hanlon, C., Takeshima, K., Kiarie, E. G., & Bédécarrats, G. Y. (2022). Bone and eggshell quality throughout an extended laying cycle in three strains of layers spanning 50 years of selection. Poultry Science, 101(3), 101672.
Hincke, M. T., Nys, Y., Gautron, J., Mann, K., Rodriguez-Navarro, A. B., & McKee, M. D. (2012). The eggshell: structure, composition and mineralization. Frontiers in Bioscience, 17(1), 1266-1280.
Kirunda, D. F. K., & McKee, S. R. (2000). Relating quality characteristics of aged eggs and fresh eggs to vitelline membrane strength as determined by a texture analyzer. Poultry Science, 79(8), 1189-1193.
Lou, Q., Li, T., Wu, P., Qiu, C., Zhang, G., & Wang, J. (2019). Polymorphism identification in GDF9 gene and its association analysis with reproduction traits in Jinghai Yellow chicken. Animal Biotechnology, 30(4), 332-341.
Mabe, I., Rapp, C., Bain, M. M., & Nys, Y. (2003). Supplementation of a corn-soybean meal diet with manganese, copper, and zinc from organic or inorganic sources improves eggshell quality in aged laying hens. Poultry Science, 82(12), 1903-1913.
Mariotti, M., Ridge, P. G., Zhang, Y., Lobanov, A. V., Pringle, T. H., Guigo, R., & Gladyshev, V. N. (2012). Composition and evolution of the vertebrate and mammalian selenoproteomes. PloS one, 7(3), 33066.
Mishra, S. K., Chen, B., Zhu, Q., Xu, Z., Ning, C., Yin, H., & Li, D. (2020). Transcriptome analysis reveals differentially expressed genes associated with high rates of egg production in chicken hypothalamic-pituitary-ovarian axis. Scientific Reports, 10(1), 5976.
Najib, H., & Basiouni, G. (2004). Determination of the nutritional requirements of Baladi chickens: 1. Effect of Arginine inclusion, in excess of the leghorn requirement, on performance of the Saudi baladi chickens. Journal of King Faisal University Basic and Applied Sciences, 5, 131-144.
Ognik, K., & Krauze, M. (2016). The potential for using enzymatic assays to assess the health of turkeys. World's poultry science journal, 72(3), 535-550.
Paul, B. N., Chanda, S., Das, S., Singh, P., Pandey, B. K., & Giri, S. S. (2014). Mineral assay in atomic absorption spectroscopy. The Beats of Natural Sciences, 4(1), 1-17.
Pekel, A. Y., & Alp, M. (2011). Effects of different dietary copper sources on laying hen performance and egg yolk cholesterol. Journal of Applied Poultry Research, 20(4), 506-513.
Qiu, J. L., Zhou, Q., Zhu, J. M., Lu, X. T., Liu, B., Yu, D. Y., & Xu, J. M. (2020). Organic trace minerals improve eggshell quality by improving the eggshell ultrastructure of laying hens during the late laying period. Poultry Science, 99(3), 1483-1490.
Rouhanipour, H., Sharifi, D., & Irajian, G. H. (2021). The effect of L-carnitine and omega-3 fatty acids in the diet on morphology of liver, intestine and oviduct of laying hens. Research on Animal Production, 12(31), 31-42.(In Persian)
Santos, M. J., Ludke, M. C., Silva, L. M., Rabello, C. B., Barros, M. R., Costa, F. S., & Wanderley, J. S. (2024). Complexed amino acid minerals vs. bis-glycinate chelated minerals: Impact on the performance of old laying hens. Animal Nutrition, 16, 395-408.
Saini, H. S., & Wratten, N. (1987). Quantitative determination of total glucosinolates in rapeseed and meal digests. Journal of the Association of Official Analytical Chemists, 70(1), 141-145.
Sun, M., Ma, N., Liu, H., Liu, Y., Zhou, Y., Zhao, J., & Lin, H. (2022). The optimal dietary arginine level of laying hens fed with low-protein diets. Journal of Animal Science and Biotechnology, 13(1), 63.
Szlas, A., Kurek, J. M., & Krejpcio, Z. (2022). The potential of L-arginine in prevention and treatment of disturbed carbohydrate and lipid metabolism-a review. Nutrients, 14(5), 961.
Takahashi, T., Kawashima, M., Kamiyoshi, M., & Tanaka, K. (1994). Arginine vasotocin receptor binding in the hen uterus (shell gland) before and after oviposition. European Journal of Endocrinology, 130(4), 366-372.
Uyanga, V. A., Xin, Q., Sun, M., Zhao, J., Wang, X., Jiao, H., & Lin, H. (2022). Research Note: Effects of dietary L-arginine on the production performance and gene expression of reproductive hormones in laying hens fed low crude protein diets. Poultry Science, 101(5), 101816.
Webster, A. B. (2004). Welfare implications of avian osteoporosis. Poultry Science, 83(2), 184-192.
Yuan, C., Bu, X. C., Yan, H. X., Lu, J. J., & Zou, X. T. (2016). Dietary L-arginine levels affect the liver protein turnover and alter the expression of genes related to protein synthesis and proteolysis of laying hens. Poultry Science, 95(2), 261-267.
Youssef, S. F., Shaban, S. A. M., & Inas, I. I. (2015). Effect of l-arginine supplementation on productive, reproductive performance, immune response and gene expression in two local chicken strains: 1-egg production, reproduction performance and immune response. Egyptian Poultry Science Journal, 35, 573-590.
Zhang, Q., Zhu, F., Liu, L., Zheng, C. W., Wang, D. H., Hou, Z. C., & Ning, Z. H. (2015). Integrating transcriptome and genome re-sequencing data to identify key genes and mutations affecting chicken eggshell qualities. PLoS One, 10(5), 0125890.
Zhang, T., Bai, S., Ding, X., Zeng, Q., Zhang, K., Lv, L., & Wang, J. (2022). Dietary theabrownin supplementation improves production performance and egg quality by promoting intestinal health and antioxidant capacity in laying hens. Animals, 12(20), 2856.
Zhou, X., Zhao, L., Luo, J., Tang, H., Xu, M., Wang, Y., & Jing, B. (2019). The toxic effects and mechanisms of nano-cu on the spleen of rats. International Journal of Molecular Sciences, 20(6), 1469.
Zhu, C., Lv, H., Chen, Z., Wang, L., Wu, X., Chen, Z., & Jiang, Z. (2017). Dietary zinc oxide modulates antioxidant capacity, small intestine development, and jejunal gene expression in weaned piglets. Biological Trace Element Research, 175, 331-338.