مریم رهبر؛ مهدی بهگر؛ محمد رسول خوش نیت؛ فرحناز معتمدی؛ پروین شورنگ
چکیده
هدف: شاخص دمایی-رطوبتی (THI) برای مطالعه اثر تنش گرمایی و بهعنوان یکی از عوامل مهم در عملکرد و ناباروری شناخته میشود. این پژوهش بهمنظور بررسی اثرات شاخص دمایی-رطوبتی بر فراسنجههای جنبایی و سرعت جنبایی اسپرم گاوهای نر هلشتاین در ماههای مختلف و بررسی همبستگی داخلی بین این فراسنجهها با یکدیگر انجام شد.
روش پژوهش: برای محاسبه شاخص ...
بیشتر
هدف: شاخص دمایی-رطوبتی (THI) برای مطالعه اثر تنش گرمایی و بهعنوان یکی از عوامل مهم در عملکرد و ناباروری شناخته میشود. این پژوهش بهمنظور بررسی اثرات شاخص دمایی-رطوبتی بر فراسنجههای جنبایی و سرعت جنبایی اسپرم گاوهای نر هلشتاین در ماههای مختلف و بررسی همبستگی داخلی بین این فراسنجهها با یکدیگر انجام شد.
روش پژوهش: برای محاسبه شاخص دمایی-رطوبتی از دادههای هواشناسی سازمان هواشناسی کشور استفاده شد. جمعآوری و ارزیابی منی در شرکت فرآوردههای دامی جاهد در شهر کرج انجام شد. در این پژوهش از سه راس گاو نر هلشتاین بالغ استفاده شد. مایع منی رقیق و سپس در پایوتها بارگذاری شد و پس از سردشدن با استفاده از فریزر قابل برنامهریزی منجمد شدند. پایوتها بلافاصله در نیتروژن مایع ذخیره و قبل از ارزیابی در یک حمام آب (37 درجه سانتیگراد بهمدت سی ثانیه) ذوب شدند. فراسنجههای جنبایی توسط نرمافزار ارزیابی اسپرم بررسی شد.
یافتهها: شاخص دمایی-رطوبتی در فروردینماه از سایر ماهها کمتر و در تیر از سایر ماهها بیشتر بود. میانگین شاخص دمایی-رطوبتی در فصل بهار و تابستان بهترتیب 00/64 و 67/70 بود. جنبایی کل، جنبایی پیشرونده و جنبایی کند در اردیبهشتماه از سایر ماهها بیشتر و در مرداد از سایر ماهها کمتر بود. از میان فراسنجههای سرعت جنبایی اسپرم فقط تناوب عرضی زنش (BCF) و راستی مسیر طیشده (STR) در ماههای مختلف تفاوت معنیداری داشتند. میزان BCF در اردیبهشتماه در مقایسه با سایر ماهها بیشتر و در مردادماه در مقایسه با سایر ماهها کمتر بود. اما، STR در تیر در مقایسه با سایر ماهها بیشتر و در مرداد در مقایسه با سایر ماهها کمتر بود. شاخص دمایی-رطوبتی ارتباط منفی معنیداری با جنبایی پیشرونده اسپرم داشت. در خصوص ارتباط بین فراسنجههای جنبایی و سرعت جنبایی اسپرم، نتایج نشان داد که همبستگی مثبت معنیداری بین جنبایی کل با جنبایی پیشرونده و با VCL وجود داشت. جنبایی پیشرونده نیز دارای همبستگی مثبت با VCL و BCF بود. همبستگی معنیدار مثبت بین فراسنجههایی سرعت جنبایی اسپرم با یکدیگر مشاهده شد. همبستگی مثبت بین فراسنجه VAP با فراسنجههای VCL، VSL و BCF مشاهده شد. همبستگی مثبت بین فراسنجه BCF با فراسنجههای VCL و VAP وجود داشت.
نتیجهگیری: دادهها نشان میدهند که تنش گرمایی ملایم منجر به کاهش فراسنجههای جنبایی و فراسنجههای جنبایی سرعت اسپرم میشود. همبستگی منفی بین شاخص دمایی-رطوبتی با جنبایی پیشرونده اسپرم نشاندهنده اهمیت تنش گرمایی بر این فراسنجه مهم است. پیشنهاد میشود در مطالعات آتی ارتباط بین شاخص دمایی-رطوبتی و فراسنجههای جنبایی اسپرم با قدرت باروری اسپرم با استفاده از مدلهای رگرسیونی موردبررسی قرار گیرند.
سیما ساور سفلی؛ مهناز صالحی
چکیده
در این تحقیق، خصوصیات کمی و کیفی الیاف نتاج حاصل از آمیزش بز نر کرکی جنوب خراسان با بزهای موئی ماده بومی قم بررسی شد. از 75 راس بز بومی و آمیخته در محدوده سنی یک تا سه سال برای بررسی صفات درصد کرک و مو، طول دسته الیاف مو و طول دسته الیاف کرک، طول تک تار مو، طول تک تار کرک و قطر کرک استفاده شد. با در نظر گرفتن اثر گروه ژنتیکی، جنس و سن بر صفات ...
بیشتر
در این تحقیق، خصوصیات کمی و کیفی الیاف نتاج حاصل از آمیزش بز نر کرکی جنوب خراسان با بزهای موئی ماده بومی قم بررسی شد. از 75 راس بز بومی و آمیخته در محدوده سنی یک تا سه سال برای بررسی صفات درصد کرک و مو، طول دسته الیاف مو و طول دسته الیاف کرک، طول تک تار مو، طول تک تار کرک و قطر کرک استفاده شد. با در نظر گرفتن اثر گروه ژنتیکی، جنس و سن بر صفات مورد بررسی، دادهها با نرمافزار SAS آنالیز شدند. میانگین وزن بیده بزهای مورد بررسی 4/19±2/300 گرم با حداقل 99 و حداکثر 713 گرم بود. طول تک تار مو در بیده بزهای نر (7/0±8/12 سانتیمتر) بیش از بزهای ماده (5/0±2/10 سانتیمتر) بود و در بزهای بومی، آمیخته نسل اول و دوم به ترتیب 6/0±0/12، 4/0±3/10 و 1/1±2/12 سانتیمتر بود.وزن بیده در بزهای آمیخته بومی با کرکی جنوب خراسان در مقایسه با بزهای بومی قم، 21 گرم افزایش داشت که این تفاوت معنیدار نبود در حالیکه درصد کرک در بزهای آمیخته تقریبا دو برابر بزهای بومی قم بود (01/0p<). بر اساس نتایج تحقیق، دورگگیری بین بزهای ماده موئی قم با بزهای نر کرکی جنوب خراسان موجب بهبود کمی و کیفی الیاف تولید شده میشود.