ابوذر غلامپور؛ خلیل میرزاده؛ صالح طباطبایی وکیلی
دوره 23، شماره 4 ، دی 1400، ، صفحه 583-592
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر عصاره مارچوبه بر کیفیت منی قوچ عربی در زمانهای مختلف ذخیرهسازی به حالت مایع در دمای چهار درجه سانتیگراد بود. اسپرمگیری از 10 راس قوچ نژاد عربی با متوسط سن2/5 سال بهطور هفتگی (هر هفته یکبار) بهمدت شش هفته انجام شد. پس از افزودن سطوح صفر، 1/5، سه و 4/5 درصد عصاره مارچوبه به رقیقکننده منی، فراسنجههای ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر عصاره مارچوبه بر کیفیت منی قوچ عربی در زمانهای مختلف ذخیرهسازی به حالت مایع در دمای چهار درجه سانتیگراد بود. اسپرمگیری از 10 راس قوچ نژاد عربی با متوسط سن2/5 سال بهطور هفتگی (هر هفته یکبار) بهمدت شش هفته انجام شد. پس از افزودن سطوح صفر، 1/5، سه و 4/5 درصد عصاره مارچوبه به رقیقکننده منی، فراسنجههای کیفی اسپرم در زمانهای صفر، 24، 48 و 72 ساعت از نگهداری تیمارها به حالت مایع مورد ارزیابی قرار گرفتند. در زمان صفر، زندهمانی اسپرم در رقیقکننده حاوی سه درصد عصاره مارچوبه بیشتر از رقیقکننده حاوی سطوح صفر و 4/5درصد عصاره بود (p<0/05). پس از 24 ساعت ذخیرهسازی منی، فراسنجههای تحرک کل، جنبایی پیشرونده، سلامت غشای پلاسمای اسپرم و زندهمانی اسپرم، در رقیقکننده حاوی1/5 و سه درصد عصاره بالاتر بودند (p<0/05). فراسنجههای کیفی اسپرم در 48 ساعت پس از اسپرمگیری و ذخیرهسازی در رقیقکننده حاوی سه درصد عصاره معنیدار و عملکرد بهتری داشتند (p<0/05). بالاترین میزان سلامت غشایی پلاسمایی، جنبایی پیشرونده و تحرک کل اسپرم در 72 ساعت پس از ذخیرهسازی اسپرم، در رقیقکننده حاوی سه درصد عصاره مشاهده شد (p<0/05). براساس نتایج حاصل در این مطالعه استفاده از عصاره مارچوبه در رقیقکننده به میزان سه درصد کیفیت اسپرم قوچهای عربی پس از شرایط سردسازی را بهبود میبخشد.