هدی جواهری بارفروشی؛ حسن صادقی پناه؛ نادر اسدزاده؛ نادر پاپی؛ فضل الله موسوی پور
دوره 22، شماره 3 ، مهر 1399، ، صفحه 479-490
چکیده
اثر مصرف جیرههای حاوی منابع مختلف چربی بر تولید و ترکیب شیر و ریختشناسی غده پستان 40 رأس بز سانن شکم اول از دو ماه آخر آبستنی تا 12 هفته پس از زایش، موردمطالعه قرار گرفت. بزها براساس میانگین وزن زنده اولیه به چهار گروه 10 رأسی تقسیم و به یکی از چهار جیره آزمایشی اختصاص یافتند. جیرهها شامل جیره بدون چربی، جیره حاوی چربی اشباع، جیره ...
بیشتر
اثر مصرف جیرههای حاوی منابع مختلف چربی بر تولید و ترکیب شیر و ریختشناسی غده پستان 40 رأس بز سانن شکم اول از دو ماه آخر آبستنی تا 12 هفته پس از زایش، موردمطالعه قرار گرفت. بزها براساس میانگین وزن زنده اولیه به چهار گروه 10 رأسی تقسیم و به یکی از چهار جیره آزمایشی اختصاص یافتند. جیرهها شامل جیره بدون چربی، جیره حاوی چربی اشباع، جیره حاوی دانه سویا و جیره حاوی دانه بزرک بودند. نتایج این مطالعه نشان داد در کل دوره، تولید شیر در بزهای تغذیهشده با جیره حاوی دانه بزرک بیشتر از بزهای تغذیهشده با جیره بدون چربی یا حاوی چربی اشباع بود (0/05>P). میانگین تولید شیر روزانه در بزهای تغذیهشده با جیره حاوی دانه بزرک در هفتههای اول، دوم، سوم، پنجم، دهم و دوازدهم شیردهی نسبت به بزهای تغذیهشده با جیره بدون چربی یا حاوی چربی اشباع بالاتر بود (0/05>P). درصد پروتئین، لاکتوز، مواد جامد بدون چربی و مواد جامد شیر در بزهای تغذیهشده با جیره بدون چربی بالاتر از سایر گروهها بود (0/05>P). درصد نسبت چربی به پروتئین در بزهای تغذیهشده با جیره حاوی چربیهای غیراشباع بالاتر از سایر گروهها بود (0/05>P). مصرف جیره حاوی چربیهای غیراشباع موجب بهبود در حجم، محیط و اندازه کارتیههای پستان شد (0/05>P). در مجموع، استفاده از مکملهای چربی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع مانند دانه سویا یا دانه بزرک در جیره پیش از زایش و اوایل شیردهی، عملکرد شیردهی را در بزهای سانن شکم اول بهبود میبخشد.