ابوذر غلامپور؛ خلیل میرزاده؛ صالح طباطبایی وکیلی
دوره 23، شماره 4 ، دی 1400، ، صفحه 583-592
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر عصاره مارچوبه بر کیفیت منی قوچ عربی در زمانهای مختلف ذخیرهسازی به حالت مایع در دمای چهار درجه سانتیگراد بود. اسپرمگیری از 10 راس قوچ نژاد عربی با متوسط سن2/5 سال بهطور هفتگی (هر هفته یکبار) بهمدت شش هفته انجام شد. پس از افزودن سطوح صفر، 1/5، سه و 4/5 درصد عصاره مارچوبه به رقیقکننده منی، فراسنجههای ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر عصاره مارچوبه بر کیفیت منی قوچ عربی در زمانهای مختلف ذخیرهسازی به حالت مایع در دمای چهار درجه سانتیگراد بود. اسپرمگیری از 10 راس قوچ نژاد عربی با متوسط سن2/5 سال بهطور هفتگی (هر هفته یکبار) بهمدت شش هفته انجام شد. پس از افزودن سطوح صفر، 1/5، سه و 4/5 درصد عصاره مارچوبه به رقیقکننده منی، فراسنجههای کیفی اسپرم در زمانهای صفر، 24، 48 و 72 ساعت از نگهداری تیمارها به حالت مایع مورد ارزیابی قرار گرفتند. در زمان صفر، زندهمانی اسپرم در رقیقکننده حاوی سه درصد عصاره مارچوبه بیشتر از رقیقکننده حاوی سطوح صفر و 4/5درصد عصاره بود (p<0/05). پس از 24 ساعت ذخیرهسازی منی، فراسنجههای تحرک کل، جنبایی پیشرونده، سلامت غشای پلاسمای اسپرم و زندهمانی اسپرم، در رقیقکننده حاوی1/5 و سه درصد عصاره بالاتر بودند (p<0/05). فراسنجههای کیفی اسپرم در 48 ساعت پس از اسپرمگیری و ذخیرهسازی در رقیقکننده حاوی سه درصد عصاره معنیدار و عملکرد بهتری داشتند (p<0/05). بالاترین میزان سلامت غشایی پلاسمایی، جنبایی پیشرونده و تحرک کل اسپرم در 72 ساعت پس از ذخیرهسازی اسپرم، در رقیقکننده حاوی سه درصد عصاره مشاهده شد (p<0/05). براساس نتایج حاصل در این مطالعه استفاده از عصاره مارچوبه در رقیقکننده به میزان سه درصد کیفیت اسپرم قوچهای عربی پس از شرایط سردسازی را بهبود میبخشد.
صادق حسینی؛ مرتضی مموئی؛ صالح طباطبایی وکیلی؛ محسن ساری
دوره 19، شماره 1 ، اردیبهشت 1396، ، صفحه 245-253
چکیده
هدف از انجام این آزمایش بررسی تاثیر نانوسلنیوم بر فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و ارتباط آن با فراسنجههای کمی و کیفی اسپرم قوچ عربی بود. در این آزمایش 12 رأس قوچ نژاد عربی با میانگین وزنی 3±73 کیلوگرم و سن دو تا چهار سال مورد استفاده قرار گرفت. حیوانات به سه گروه تقسیم شدند: گروه شاهد (بدون نانوسلنیوم) و دو گروه آزمایشی که به ترتیب ...
بیشتر
هدف از انجام این آزمایش بررسی تاثیر نانوسلنیوم بر فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و ارتباط آن با فراسنجههای کمی و کیفی اسپرم قوچ عربی بود. در این آزمایش 12 رأس قوچ نژاد عربی با میانگین وزنی 3±73 کیلوگرم و سن دو تا چهار سال مورد استفاده قرار گرفت. حیوانات به سه گروه تقسیم شدند: گروه شاهد (بدون نانوسلنیوم) و دو گروه آزمایشی که به ترتیب 4/0 و 8/0 میلیگرم در کیلوگرم نانوسلنیوم در ماده خشک مصرفی دریافت کردند. نتایج نشان داد که غلظت سلنیوم و فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز منی در تیمار 8/0 میلیگرم در کیلوگرم نانو سلنیوم نسبت به شاهد به صورت معنیداری افزایش یافت (05/0P<)، اما افزایش غلظت سلنیوم منی در تیمار 4/0 میلیگرم در کیلوگرم نانوسلنیوم نسبت به شاهد معنیدار نبود. حجم انزال، تحرک و زنده مانی در حیواناتی که سطوح 4/0 و 8/0 میلیگرم در کیلوگرم نانوسلنیوم دریافت کردند نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (05/0P<). غلظت اسپرماتوزوئیدها در تیمار 4/0 میلیگرم بر کیلوگرم نانوسلنیوم نسبت به شاهد افزایش پیدا کرد، اما در تیمار 8/0 میلیگرم بر کیلوگرم نانوسلنیوم کاهش یافت (05/0P<). درصد ناهنجاریهای اسپرم در قوچ هایی که مکمل نانوسلنیوم در جیره خود دریافت کردند کاهش یافت (05/0P<). بر اساس نتایج این تحقیق، مکمل کردن جیره به میزان 4/0 میلیگرم در کیلوگرم با نانوسلنیوم فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز را در منی افزایش و فراسنجههای کمی و کیفی اسپرم را بهبود میبخشد.