سیدیاور حیدری؛ نصراله پیرانی؛ بهنام احمدی پور؛ محمدرضا اکبری
دوره 22، شماره 3 ، مهر 1399، ، صفحه 441-455
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی تغییرات وزن بدن، سن و وزن در اولین تخمگذاری، صفات ظاهری تخممرغ و کیفیت داخلی تخممرغ مرغان بومی ایستگاه اصلاح نژادی اصفهان انجام شد. برای اجرای این آزمایش از 300 قطعه جوجه مرغ بومی یکروزه استفاده شد. این آزمایش از یکروزگی تا پایان هفته 13 (سن ۳۲ هفتگی) تخمگذاری انجام شد. میانگین سن و وزن اولین تخمگذاری ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور بررسی تغییرات وزن بدن، سن و وزن در اولین تخمگذاری، صفات ظاهری تخممرغ و کیفیت داخلی تخممرغ مرغان بومی ایستگاه اصلاح نژادی اصفهان انجام شد. برای اجرای این آزمایش از 300 قطعه جوجه مرغ بومی یکروزه استفاده شد. این آزمایش از یکروزگی تا پایان هفته 13 (سن ۳۲ هفتگی) تخمگذاری انجام شد. میانگین سن و وزن اولین تخمگذاری بهترتیب برابر152/6 روز و 2061/46گرم بود. میانگین وزن تخممرغ در کل دوره آزمایش 47/45 گرم بود. میانگین تعداد تخممرغ تولیدی بهازای هر مرغ در طی ۱۲ هفته تولید برابر ۴۲ عدد بود. درصد تولید مرغ روز در هفته در دامنه 5/83 تا 61/99درصد و با میانگین ۴۴/۴۵ درصد بود. تغییرات رگرسیونی قطر و ارتفاع زرده با هفتههای تولید از نوع درجه دوم، با وزن بدن مرغان، وزن سفیده، زرده و پوسته و ضخامت پوسته از نوع درجه سوم و با بقیه صفات از نوع درجه چهارم بود. همبستگی سن در اولین تخمگذاری با وزن پوسته مثبت و بسیار بالا (0/99= r) و معنیدار (p<0/01)و با صفات وزن کل تخممرغ تولیدی، طول و وزن تخممرغ و ارتفاع زرده منفی و معنیدار (p<0/05) بود. نتایج این پژوهش بیانگر پتانسیل خوب تولیدی در برخی از این مرغان بود که با انجام برنامههای اصلاح نژادی مناسب امکان پیشرفت قابلتوجه در آنها وجود دارد.