علیرضا یونسی؛ کاظم کریمی
چکیده
هدف: رفاه حیوانات اهلی پرورشیافته در محیطهای صنعتی با استفاده از ابزارهای مکانیکی و نیمهمکانیکی همواره جزو دغدغههای اصلی دامداران بوده است بهصورتیکه توجه به رفاه حیوانات اهلی میتواند باعث بهرهوری و کاهش آسیبدیدگی به حیوانات شود.
روش پژوهش: در پژوهش حاضر، با توجه به اهمیت موضوع رفاه، با تکیه بر مدل ساختاری-تفسیری و ...
بیشتر
هدف: رفاه حیوانات اهلی پرورشیافته در محیطهای صنعتی با استفاده از ابزارهای مکانیکی و نیمهمکانیکی همواره جزو دغدغههای اصلی دامداران بوده است بهصورتیکه توجه به رفاه حیوانات اهلی میتواند باعث بهرهوری و کاهش آسیبدیدگی به حیوانات شود.
روش پژوهش: در پژوهش حاضر، با توجه به اهمیت موضوع رفاه، با تکیه بر مدل ساختاری-تفسیری و روش فازی-دلفی، مدل رفاه گاوها در دامداریهای شیری صنعتی با رویکرد مدلسازی ساختاری-تفسیری طراحی شده است. برای این منظور، با استفاده از مطالعات کتابخانهای، عوامل مؤثر بر رفاه گاوها بررسی شد و در نهایت با طراحی پرسشنامه فازی، الگوی نهایی ارائه گردید. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان و خبرگان حوزههای دامپروری و پرورش گاوها به شیوه صنعتی بودند که بهروش نمونهگیری گلولهبرفی در مطالعه شرکت نمودند. تعداد 18 نفر از کارشناسان و خبرگان حوزههای دامپروری و پرورش گاو بهعنوان افراد آگاه در حوزه مراقبت و نگهداری از گاوهای شیری در مطالعه شرکت نمودند. بهعنوان ابزار اصلی مورداستفاده برای پژوهش، از پرسشنامههای ساختهشده توسط پژوهشگر استفاده شد که در آن با طراحی ماتریس خودتعاملی ساختاری، اقدام به انجام نظرسنجی در بین نخبگان و کارشناسان ذیربط گردید. پرسشنامه از دو بخش اصلی تشکیل یافته بود که شامل مشخصات جمعیت شناختی مربوط به نمونه آماری همچون جنسیت، سن، تحصیلات، سابقه شغلی و مطالعاتی و همچنین جدول مقایسه دو به دویی عوامل مؤثر بر رفاه گاوها در دامداریهای شیری صنعتی بود که در آن خبرگان و کارشناسان، رابطه بین هر مؤلفه با سایر مؤلفههای ارائهشده را با استفاده از حروف مشخص میکردند. تحلیل نظرسنجی صورتگرفته با استفاده از روش فازی بودکه در نهایت ماهیت متغیرها با استفاده از تحلیل میکمک موردبررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج پژوهش حاکی از آن بود که از بین عوامل درونی سلامت اندام حرکتی دارای کمترین میزان نفوذ و بیشترین وابستگی و متغیرهای استرس گرمایی و سیستمهای شیردوشی اتوماتیک دارای کمترین میزان وابستگی و بیشترین نفود بودند. نوع طراحی کف جایگاه و راهروها و طراحی سالنها براساس مسیر وزش باد و آفتاب دارای کمترین وابستگی و بیشترین نفوذ بودند. از بین عوامل درونی متغیرهای بیماریهای عفونی، اختلالات گوارشی و متابولیکی، استرس گرمایی، سیستمهای شیردوشی اتوماتیک، طراحی، اندازه و ابعاد بهاربند و جایگاه، ایستادن در بهاربند، تراکم دام در جایگاه، طراحی و نوع کف جایگاه و راهروها، تراکم گاوهای شیری، طراحی سالنها براساس مسیر وزش باد و آفتاب و کنترل گرمایش تابشی در نقش متغیرهای مستقل بودند و سایر عوامل نقش متغیرهای وابسته را ایفا کردند. از بین عوامل درونی، سلامت اندام حرکتی تأثیرگذارترین و استرس گرمایی و سیستمهای شیردوشی اتوماتیک تأثیرپذیرترین عوامل بودند و از بین عوامل محیطی عوامل آخور و آبشخور، مراقبتهای بهداشتی و رطوبت تأثیرگذارترین و عوامل طراحی و نوع کف جایگاه و راهروها، طراحی سالنها براساس مسیر وزش باد و آفتاب و کنترل گرمایش تابشی تأثیرپذیرترین عوامل بودند.
نتیجهگیری: عواملی نظیر سلامت اندام حرکتی، آخور و آبشخور و مراقبتهای بهداشتی و رطوبت در سطوح اول و بسیار مؤثر و عواملی نظیر استرس گرمایی، سیستمهای شیردوشی اتوماتیک، طراحی و نوع کف جایگاه و راهروها، طراحی سالنها براساس مسیر وزش باد و آفتاب و کنترل گرمایش تابشی در سطوح آخر مؤثر بر رفاه گاوهای شیری قرار داشتند که توجه به آن میتواند در بهبود شرایط پرورشی گاوها مؤثر باشد.
کاظم کریمی
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات فرآوردههای گیاه دارویی ترخون بر راندمان رشد، ویژگیهای لاشه و پاسخهای ایمنی (سلولی و هومورال) در جوجههای گوشتی، تعداد 168 قطعه جوجه یکروزه نژاد رأس 308 در چهار تیمار شامل شش تکرار و هفت جوجه در هر تکرار استفاده شدند. تیمارها شامل 1- جیره پایه (شاهد)، 2- جیره پایه+ 500 میکرولیتر عصاره هیدروالکلی ترخون در در ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات فرآوردههای گیاه دارویی ترخون بر راندمان رشد، ویژگیهای لاشه و پاسخهای ایمنی (سلولی و هومورال) در جوجههای گوشتی، تعداد 168 قطعه جوجه یکروزه نژاد رأس 308 در چهار تیمار شامل شش تکرار و هفت جوجه در هر تکرار استفاده شدند. تیمارها شامل 1- جیره پایه (شاهد)، 2- جیره پایه+ 500 میکرولیتر عصاره هیدروالکلی ترخون در در هر لیتر آب آشامیدنی، 3- جیره پایه+ یک درصد پودر ترخون بهصورت سرک و 4- جیره پایه + یک درصد پودر ترخون بهصورت سرک+ 500 میکرولیتر عصاره هیدروالکلی ترخون در هر لیتر آب آشامیدنی بودند. در دورههای آغازین، رشد، پایانی و کل دوره، جوجههایی که فقط یک درصد پودر ترخون در جیره مصرف کردند راندمان رشد بهتری نسبت به سایر تیمارها داشتند، بهطوریکه با افزایش خوراک مصرفی در این جوجه ها، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک نیز بهبود یافت (P≤0/05). همچنین در این جوجه ها، وزن نسبی بورس فابرسیوس و لاشه، بیشتر از سایر جوجهها بود (P≤0/05). اختلاف معنی داری در پاسخ ایمنی سلولی (بهواسطه ارزیابی تورم پرده پا در پاسخ به تزریق فیتوهماگلوتینین) و پاسخ ایمنی هومورال (از طریق ارزیابی تولید پادتن بر ضدویروس نیوکاسل و همچنین تولید پادتن بر ضد گلبول قرمز گوسفندی تزریقی) بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. براساس نتایح حاصل، استفاده از یک درصد پودر ترخون در جیره جوجههای گوشتی بهمنظور بهبود راندمان رشد و بازده لاشه توصیه میشود.
محمد امین برادر؛ کاظم کریمی؛ سید حسین طباطبایی
چکیده
مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط شاخصهای مختلف تولیدی و تولیدمثلی با جنسیت گوسالههای نوزاد در شهرستان شهریار انجام شد. برنامههای همزمانسازی فحلی و تشخیص آبستنی در گله توسط یک متخصص مامایی دام، 1396 تا 1395از سال برنامهریزی و اجرا شد. گاوهای فحل بر اساس پیشینه تولیدمثلی با یکی از روشهای تلقیح مصنوعی و یا جفتگیری با گاو نر بارور شدند ...
بیشتر
مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط شاخصهای مختلف تولیدی و تولیدمثلی با جنسیت گوسالههای نوزاد در شهرستان شهریار انجام شد. برنامههای همزمانسازی فحلی و تشخیص آبستنی در گله توسط یک متخصص مامایی دام، 1396 تا 1395از سال برنامهریزی و اجرا شد. گاوهای فحل بر اساس پیشینه تولیدمثلی با یکی از روشهای تلقیح مصنوعی و یا جفتگیری با گاو نر بارور شدند .لانه گزینی جنین در شاخ چپ یا راست رحم با استفاده از سونوگرافی تعیین شد. جنسیت گوسالهها بعد از زایش جهت آنالیز ثبت شد .نتایج نشان داد فاکتورهای فاصله زایش تا اولین تلقیح و فاصله گوسالهزایی هیچگونه اثر معنی داری بر P 0/05(جنسیت گوساله نداشتند >). بین سن مادر و نوع تلقیح با جنسیت گوساله ارتباط معنیداری مشاهده نشد .لانهگزینی جنین در شاخ سمت راست رحم نسبت به شاخ سمت چپ منجر به افزایش معنیدار تولد گوسالههای ماده نسبت به نر شد درصد )به 45 ). میزان تولد گوسالههای ماده در گاوهای پر تولید ( P<0/05( 25 طور معنیداری بیشتر از گاوهای کم تولید ( درصد )به 60 ). در گاوهای شکم اول میزان تولد گوسالههای ماده ( P<0/05( درصد) بود طور معنیداری بیشتر از گاوهای شکم .)بنابراین میتوان نتیجه گرفت برخی شاخصها نظیر سمت شاخ رحمی P<0/05( درصد )بود 47 و 46 ،47( سوم و چهارم ،دوم آبستن، سطح تولید شیر و شکم زایش ارتباط معنیداری با جنسیت گوسالهها دارند. بنابراین این امکان وجود دارد که بتوان قبل از تولد، مدیریت گله را به گونهای هدایت کرد که درصد جنسیتی گوسالههای نوزاد را به سوی درصد جنسیتی مورد نظر افزایش داد.