بهروز شکرانی؛ مرتضی مهری؛ امیر فتاح؛ محسن شرفی؛ فاطمه شیرمحمد
دوره 18، شماره 4 ، دی 1395، ، صفحه 853-865
چکیده
جهت بررسی تأثیر استفاده از اسانس رزماری در جیره، بر فراسنجههای کیفی اسپرم، آزمایشی با استفاده از 16 قطعه خروس راس 308 مادر گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار، در سن 24هفتگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههایی با سطوح صفر، 50، 100 و 200 میلیگرم اسانس رزماری در هر کیلوگرم خوراک بود. اسپرمگیری در روزهای صفر، 14، ...
بیشتر
جهت بررسی تأثیر استفاده از اسانس رزماری در جیره، بر فراسنجههای کیفی اسپرم، آزمایشی با استفاده از 16 قطعه خروس راس 308 مادر گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار، در سن 24هفتگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههایی با سطوح صفر، 50، 100 و 200 میلیگرم اسانس رزماری در هر کیلوگرم خوراک بود. اسپرمگیری در روزهای صفر، 14، 28، 42 و 56 آزمایش انجام گرفت. نتایج نشان داد صفات دامنه جابجایی سر اسپرم، سرعت اسپرم در مسیر مستقیم و میانگین سرعت در مسیر مستقیم در روزهای 42 و 56 نمونهگیری و صفات درصد خطی بودن جنبایی اسپرم، فعالیت غشاء، درصد کل اسپرم متحرک و زندهمانی در روز 56 نمونهگیری در تیمار سه (100 میلیگرم اسانس رزماری) بهطور معنیداری افزایش و تعداد اسپرمهای مرده کاهش یافت (05/0P<). در روزهای مختلف نمونهگیری بین تیمارها تفاوت معنیداری از نظر غلظت اسپرم، سطح مالوندیآلدهید، آپوپتوزیس، تغییرات مورفولوژیک، راستی مسیر طی شده، سرعت در مسیر منحنی و درصد اسپرمهای دارای حرکت پیشرونده مشاهده نشد. براساس نتایج حاصل، استفاده از 100 میلیگرم اسانس رزماری در جیره، در مقایسه با سایر تیمارها سبب بهبود برخی فراسنجههای کیفی اسپرم شده است.