میر حسین نجفی؛ سعید زین الدینی؛ ابوالفضل زالی؛ مهدی گنج خانلو؛ حسین محمدی
دوره 23، شماره 1 ، فروردین 1400، ، صفحه 73-82
چکیده
اثر کاهش نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 جیره بر ماده خشک مصرفی، تولید و ترکیبات شیر، عملکرد تخمدانی و غلظت استرادیول و پروژسترون خون گاوهای تازه زا با استفاده از 24 رأس گاو هلشتاین چند شکم زایش بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیرههای حاوی نسبت کم (2/5 به 1) اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3؛ 2-جیرههای حاوی نسبت متوسط (4/5 به 1) اسیدهای چرب امگا-6 ...
بیشتر
اثر کاهش نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 جیره بر ماده خشک مصرفی، تولید و ترکیبات شیر، عملکرد تخمدانی و غلظت استرادیول و پروژسترون خون گاوهای تازه زا با استفاده از 24 رأس گاو هلشتاین چند شکم زایش بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیرههای حاوی نسبت کم (2/5 به 1) اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3؛ 2-جیرههای حاوی نسبت متوسط (4/5 به 1) اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 و 3-جیرههای حاوی نسبت زیاد (6/5 به 1) اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 بودند. ماده خشک مصرفی و تولید شیر دامها روزانه اندازه گیری شد. نمره وضعیت بدنی دامها و ترکیبات شیر اندازه گیری شد. برای بررسی عملکرد تخمدانی، از روش سونوگرافی تخمدان استفاده شد. نتایج نشان داد که ماده خشک مصرفی و کیفیت شیر تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. تولید شیر گاوهائی که جیرههای حاوی نسبت کم و متوسط اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 را دریافت کردند بیشتر از سایر گاوها بود (p<0/05). غلظت هاپتوگلوبین شیر در گاوهای تغذیه شده با جیره حاوی نسبت زیاد اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3، بیشتراز سایر گاوها بود(p<0/05). غلظت پروژسترون خون در گاوهای تغذیه شده با جیره نسبت زیاد به طور معنی داری کاهش پیدا کرد/0p<0/05). براسا نتایج حاصل تعدیل نسبت امگا-6 به امگا-3 جیره موجب افزایش تولید شیر و بهبود عملکرد تخمدان در گاوهای تازه زا می شود.
طوبی ندری؛ سعید زین الدینی؛ ارمین توحیدی؛ غلامحسین ریاضی؛ مهدی ژندی؛ محسن شرفی
دوره 22، شماره 3 ، مهر 1399، ، صفحه 471-477
چکیده
هدف از این پژوهش ، بررسی اثر افزودن گلوتاتیون احیا به رقیقکننده بر پایه نانوذره لسیتین بر کیفیت اسپرم گاو پس از فرایند انجماد و یخگشایی بود به همین منظور چهار سطح آنتیاکسیدان گلوتاتیون (صفر، یک، 2/5 و پنج میلیمولار) در رقیقکننده بر پایه نانوذرات لسیتین ارزیابی شد. اندازه ذرات لیستین تهیه شده با استفاده از دستگاه سونیکاتور ...
بیشتر
هدف از این پژوهش ، بررسی اثر افزودن گلوتاتیون احیا به رقیقکننده بر پایه نانوذره لسیتین بر کیفیت اسپرم گاو پس از فرایند انجماد و یخگشایی بود به همین منظور چهار سطح آنتیاکسیدان گلوتاتیون (صفر، یک، 2/5 و پنج میلیمولار) در رقیقکننده بر پایه نانوذرات لسیتین ارزیابی شد. اندازه ذرات لیستین تهیه شده با استفاده از دستگاه سونیکاتور به ابعاد نانو کاهش یافت. 48 انزال طی سه هفته از شش رأس گاو نر هلشتاین با میانگین سنی سه تا چهار سال جمعآوری و منجمد شد. صفات مورد ارزیابی پس از انجماد و یخگشایی شامل، فراسنجههای جنبایی با CASA، فعالیت غشای سلول (هاست) و یکپارچگی غشا (ائوزین- نگروزین) ریختشناختی اسپرم (محلول هانکوک) بود. نتایج نشان داد که استفاده از2/5 میلیمولار گلوتاتیون در رقیقکننده جنبایی کل و جنبایی پیشرونده را افزایش داد (بهترتیب 1/5±63/38 و 1/1±43/1) (p <0/05). درصد زندهمانی و سلامت غشای اسپرم در تیمار حاوی 2/5 میلیمولار بیشتر از سایر تیمارها بود. بهنظر میرسد، غلظت 2/52 میلیمولار گلوتاتیون میتواند غلظت بهینه رقیقکننده انجمادی گاو بر پایه نانوذره لسیتین باشد.
حجت باغ شاهی؛ سعید زین الدینی؛ احمد زارع شحنه؛ سعید اسماعیل خانیان
دوره 21، شماره 3 ، مهر 1398، ، صفحه 393-400
چکیده
اثر مکمل کردن محیط کشت با غلظت های مختلف اسید فولیک (ویتامین B9) بر بلوغ برون تنی تخمک های گاو در قالب دو آزمایش بررسی شد. بهینه سازی محیط کشت بلوغ تخمک گاوی از راهبردهایی است که با اثر بر کیفیت بلوغ و باروری، در نهایت منجر به افزایش کیفیت رویان تولیدی گاو می شود. در آزمایش اول برای تعیین غلظت اسید فولیک و هموسیستئین، فولیکول ها به دو دسته ...
بیشتر
اثر مکمل کردن محیط کشت با غلظت های مختلف اسید فولیک (ویتامین B9) بر بلوغ برون تنی تخمک های گاو در قالب دو آزمایش بررسی شد. بهینه سازی محیط کشت بلوغ تخمک گاوی از راهبردهایی است که با اثر بر کیفیت بلوغ و باروری، در نهایت منجر به افزایش کیفیت رویان تولیدی گاو می شود. در آزمایش اول برای تعیین غلظت اسید فولیک و هموسیستئین، فولیکول ها به دو دسته کمتر و بیشتر از هشت میلی متر تقسیم بندی شدند. سپس غلظت اسید فولیک و هموسیستئین در هر دو گروه فولیکولی و همچنین در محیط کشت تجاری اندازه گیری شد. در آزمایش دوم، بلافاصله پس از کشتار، تخمدان ها به آزمایشگاه منتقل و با آسپیره کردن کمپلکس های تخمک -کولوموس از فولیکول های دو تا هشت میلی متری استحصال شد. تخمک ها به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم، و بر اساس نتایج آزمایش نخست، غلظت های مختلف اسید فولیک (صفر، 10، 100 و 1000 نانوگرم در میلی لیتر) به محیط کشت بلوغ اضافه شد. پس از گرم خانه گذاری تخمک ها، درصد تخمک های بالغ شده با استفاده از رنگ آمیزی هوخست تعیین شد. غلظت اسید فولیک و هموسیستئین در فولیکول های با قطر کمتر از هشت میلی متر، بیشتر از فولیکول های بزرگ تر از هشت میلی متر و همچنین بیشتر از غلظت آن ها در محیط بلوغ بود. مکمل کردن محیط بلوغ با 100 نانوگرم اسید فولیک/میلی لیتر نسبت به گروه شاهد، موجب افزایش درصد تخمک های مرحله متافاز دو شد (0/05 >P). نتایج نشان داد که افزودن اسید فولیک با توجه به غلظت اسید فولیک و هموسیستئین محیط کشت، بلوغ برون تنی تخمک های گاوی را بهبود می بخشد.
حمیرا همتی؛ سعید زین الدینی؛ احمد زارع شحنه؛ امین کاظمی زاده؛ علیرضا یوسفی
دوره 21، شماره 2 ، تیر 1398، ، صفحه 291-300
چکیده
روند تغییرات وزن بدن، هورمونهای تیروئیدی و برخی از متابولیتهای خونی مرغهای مادرگوشتی پس از اوج تولید بررسی شد. نمونههای خون تعداد 20 قطعه مرغ مادر گوشتی سویه راس 308 از سن 47 تا 55 هفتگی مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت کلسترول، تریگلیسرید، لیپوپروتئینهای با چگالی پایین (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و همچنین غلظت گلوکز، ...
بیشتر
روند تغییرات وزن بدن، هورمونهای تیروئیدی و برخی از متابولیتهای خونی مرغهای مادرگوشتی پس از اوج تولید بررسی شد. نمونههای خون تعداد 20 قطعه مرغ مادر گوشتی سویه راس 308 از سن 47 تا 55 هفتگی مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت کلسترول، تریگلیسرید، لیپوپروتئینهای با چگالی پایین (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و همچنین غلظت گلوکز، هر دو هفته یکبار و غلظت هورمونهای ترییدوتیرونین (T3) و تترایدوتیرونین (T4) و آنزیمهای کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (GOT) و آلانین آمینوترانسفراز (GPT) در ابتدا و انتهای آزمایش اندازهگیری شد. نتایج نشان داد با افزایش سن، وزن بدن و غلظت گلوکز خون، تریگلیسرید، کلسترول و LDL افزایش و غلظت HDL کاهش یافت (p<0/05). همچنین، با افزایش سن، غلظت هورمون T4 کاهش یافت (p<0/05)، اما غلظت T3 تحت تأثیر سن قرار نگرفت. غلظت آنزیمهای GOT و GPT در طول دوره آزمایش افزایش یافت (p<0/05). بهطورکلی، افزایش سن مرغهای مادر گوشتی که با افزایش وزن آنها همراه است موجب تغییرات شایانی در متابولیتهای خونی و هورمونهای متابولیکی میشود که میتواند تولید و عملکرد تولیدمثلی را کاهش دهد.
هانیه شفیق؛ ملک شاکری؛ سعید زین الدینی؛ حمید کهرام؛ مهدی ژندی؛ مرتضی مقبلی
دوره 18، شماره 3 ، آبان 1395، ، صفحه 615-624
چکیده
هدف تحقیق حاضر بررسی تأثیر سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 10، 5/12، 6/16، 25 و50 میلیگرم در لیتر) در رقیقکننده منی، بر کمیت و کیفیت اسپرم خروس، بعد از فرایند انجماد- یخگشایی بود. از 10 قطعه خروس سویه تجاری راس در این مطالعه استفاده شد. نمونههای منی هفتهای دو بار جمعآوری و پس از افزودن مایع رقیق کننده بر پایه لستین به آنها در دمای پنج ...
بیشتر
هدف تحقیق حاضر بررسی تأثیر سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 10، 5/12، 6/16، 25 و50 میلیگرم در لیتر) در رقیقکننده منی، بر کمیت و کیفیت اسپرم خروس، بعد از فرایند انجماد- یخگشایی بود. از 10 قطعه خروس سویه تجاری راس در این مطالعه استفاده شد. نمونههای منی هفتهای دو بار جمعآوری و پس از افزودن مایع رقیق کننده بر پایه لستین به آنها در دمای پنج درجه سانتیگراد نگهداری شدند. رقیق کننده حاوی غلظتهای 10 و 5/12 میلیگرم در لیتر اسانس رزماری، جنبایی کل و رقیق کننده حاوی غلظتهای 10 ، 5/12 و 6/16 میلیگرم در لیتر اسانس رزماری، حرکت پیشرونده اسپرم و نیز زندهمانی آنها قبل از انجماد را بهبود بخشید(05/0 p≤). کمترین و بیشترین تحرک اسپرمها به ترتیب در رقیق کننده بدون رزماری و رقیق کننده حاوی 10 میلیگرم در لیتر از اسانس رزماری مشاهده شد(05/0 p≤). یکپارچگی غشاء سلولی اسپرمها در رقیق کننده حاوی 10 میلیگرم در لیتر اسانس رزماری نسبت به سایر غلظتها ( به جز غلظت 5/12 میلیگرم در لیتر) افزایش یافت (05/0 p≤). آپوپتوز اسپرم ها در رقیق کننده حاوی 10، 5/12 و 6/16 میلیگرم در لیتر اسانس رزماری، کاهش یافت (05/0 p≤). بر اساس نتایج این تحقیق، اسانس رزماری در سطوح 10 و 5/12میلیگرم در لیتر در مایع رقیقکننده، کیفیت اسپرم خروس را پس از یخگشایی بهبود می بخشد.