مطالعه تغییرات متابولیت‌های خونی و هورمون‌های تیروئیدی مرغ‌های مادر گوشتی پس از اوج تولید

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد،گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، تخصص: فیزیولوژی دام

3 استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده علوم زراعی و دامی، گروه علوم دامی

4 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، اهواز، ایران.

5 استادیار، بخش پاتولوژی و حیوانات تحت آزمایش، موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

روند تغییرات وزن بدن، هورمون­های تیروئیدی و برخی از متابولیت­های خونی مرغ­های مادرگوشتی پس از اوج تولید بررسی شد. نمونه‌های خون تعداد 20 قطعه مرغ مادر گوشتی سویه راس 308 از سن 47 تا 55 هفتگی مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت کلسترول، تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین­های با چگالی پایین (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا­ (HDL) و هم‌چنین غلظت گلوکز، هر دو هفته یک­بار و غلظت هورمون­های تری­یدوتیرونین (T3) و تترایدوتیرونین (T4) و آنزیم­های کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (GOT) و آلانین آمینوترانسفراز (GPT) در ابتدا و انتهای آزمایش اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش سن، وزن بدن و غلظت گلوکز خون، تری‌گلیسرید، کلسترول و LDL افزایش  و غلظت HDL کاهش یافت (p<0/05). هم‌چنین، با افزایش سن، غلظت هورمون T4 کاهش یافت (p<0/05)، اما غلظت­ T3 تحت تأثیر سن قرار نگرفت. غلظت آنزیم‌های GOT و GPT در طول دوره آزمایش افزایش یافت (p<0/05). به­طورکلی، افزایش سن مرغ­های مادر گوشتی که با افزایش وزن آن­ها همراه است موجب تغییرات شایانی در متابولیت­های خونی و هورمون­های متابولیکی می­شود که می­تواند تولید و عملکرد تولیدمثلی را کاهش دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation of changes in thyroid hormones and blood metabolites in broiler breeder hens after peak production

نویسندگان [English]

  • homeira hemmati 1
  • saeed zeinoaldini 2
  • Ahmad Zare Shahneh 3
  • Amin Kazemizadeh 4
  • Alireza yousefi 5
1 Student, Department of Animal Science, University College of Agriculture &amp; Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Professor, Department of Animal Sciences, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
4 Ph.D. Student, Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Khuzestan Agricultural Sciences and Natural Resources University, Khuzestan, Iran
5 Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

Trend in body weight, thyroid hormones and some blood metabolites changes in broiler breeder hens after the peak egg production was studied. Blood samples from 20 Ross 308 broiler breeder hens, were investigated from 47 to 55 weeks of age. Plasma lipid profile including cholesterol, triglyceride, lipoprotein LDL, lipoprotein HDL, and also glucose concentrations were measured every two weeks, and plasma concentrations of triiodothyronine (T3) and tetradothyronine (T4), aspartate aminotransferase (GOT) and alanine aminotransferase (GPT) were measured at the beginning and at the end of the experimental period. Results showed that body weight and plasma concentration of glucose, triglycerides, cholesterol, and LDL were increased, and concentrations of HDL were decreased (P<0.05) over the experimental period. Plasma T4 concentrations were decreased with age of the birds (P<0.05), while T3 concentrations were not affected. Plasma GOT and GPT enzymes activities were increased over the experiment period (P<0.05). In general, by increasing of age and subsequently body weight of breeder hens, several major changes have been occurred in blood metabolites and metabolic hormones which could reduce production and reproduction of broiler breeder flocks.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • age
  • Blood metabolites
  • Body weight
  • Broiler breeder hens
  • plasma
 
1.کاظمی‌زاده ا، زارع شحنه ا، یوسفی ع، مهربانی‌یگانه ح و انصاری پیرسرایی ز (1397) اثر کورکومین خوراکی بر فراسنجه‌های بافت‌شناسی بیضه خروس‌های مادر گوشتی مسن. مجله تولیدات دامی. 20 (3)، 498-487.
2.کاظمی‌زاده ا، زارع شحنه ا، حیدری م، محمدی م، ژندی م و انصاری پیرسرایی ز (1397) ارتباط پروفایل‌ لیپیدی پلاسما با شاخص‌های بافت‌شناسی بیضه در خروس‌‌های مادر گوشتی. مجله پژوهش‌های تولیدات دامی 9 (22)، 52-59.
  1. Ashraf MZ, Hussain ME and Fahim M (2005) Antiatherosclerotic effects of dietary supplementations of garlic and turmeric: Restoration of endothelial function in rats. Life Sciences. 77 (8): 837–857.
  2. Barbato GF (1999) Genetic relationships between selection for growth and reproductive effectiveness. In Poultry Science. 78 (3): 444–452.
  3. Bruggeman V, Vanmontfort D, Renaville R, Portetelle D and Decuypere E (1997) The effect of food intake from two weeks of age to sexual maturity on plasma growth hormone, insulin-like growth factor-I, insulin-like growth factor-binding proteins, and thyroid hormones in female broiler breeder chickens. General and comparative endocrinology 107 (2): 212–220.
  4. Cassy S, Metayer S, Crochet S, Rideau N, Collin A and Tesseraud S (2004) Leptin receptor in the chicken ovary: potential involvement in ovarian dysfunction of ad libitum-fed broiler breeder hens. Reproductive Biology and Endocrinology. 2 (1): 72.
  5. Chen SE, Mcmurtry JP and Walze RL (2006) Overfeeding-induced ovarian dysfunction in broiler breeder hens is associated with lipotoxicity. Poultry Science. 85 (1): 70–81.
  6. Choi KM, Lee KW, Kim HY, Seo JA, Kim S G, Kim NH and Baik SH (2005) Association among serum ferritin, alanine aminotransferase levels, and metabolic syndrome in Korean postmenopausal women. Metabolism 54 (11):1510–1514.
  7. Dikmen B and Yilmaz SU (2007) Correlations between breeder age, egg cholesterol content, blood cholesterol level and hatchability of broiler breeders. In British Poultry Science. 48 (1): 98–103.
  8. Ford G and Dietz (2002) Prevalence of the metabolic syndrome among US adults: findings from the third National Health and Nutrition Examination Survey. Jama. 287(3): 356–359.
  9. Enting H, Kruip TAM, Verstegen MWA and van PJ (2007) The effect of low-density diets on broiler breeder performance during the laying period and on embryonic development of their offspring. Poultry Science. 86 (5): 850–856.
  10. Hocking PM, Waddington D, Walker MA and Gilbert AB (1989) Control of the development of the ovarian follicular hierarchy in broiler breeder pullets by food restriction during rearing. In British Poultry Science 30 (1): 161–173.
  11. Kazemizadeh A, Zare Shahneh A, Zeinoaldini S, Yousefi AR, Mehrabani Yeganeh H, Ansari Pirsaraei Z, and Akhlaghi, A (2019) Effects of dietary Curcumin supplementation on seminal quality indices and fertility rate in broiler breeder roosters. British poultry science, ISSN: 0007-1668 (Print) 1466-1799 (Online).‏
  12. Leeson S (1995) Poultry metabolic disorders and mycotoxins. Guelph, Ont., Canada University Books199352.
  13. Leeson S and Summers J (2010) Broiler breeder production: Nottingham University Press.
  14. Lewis GF and Rader DJ (2005) New insights into the regulation of HDL metabolism and reverse cholesterol transport. Circulation Research. 96(12): 1221–1232.
  15. Liu ZC, Xie YL, Chang CJ, Su CM, Chen YH, Huang SY and Chen, SE (2014) Feed intake alters immune cell functions and ovarian infiltration in broiler hens: implications for reproductive performance. Biology of Reproduction 90 (6): 134. 1-8.
  16. Pan YE, Liu ZC, Chang CJ, Xie YL, Chen CY, Chen CF and Chen SE (2012) Ceramide accumulation and up-regulation of proinflammatory interleukin-1β exemplify lipotoxicity to mediate declines of reproductive efficacy of broiler hens. Domestic Animal Endocrinology. 42 (3): 183–194.
  17. Renema RA and Robinson FE (2004) Defining normal: comparison of feed restriction and full feeding of female broiler breeders. World's Poultry Science Journal. 60 (4): 508–522.
  18. Renema RA, Robinson FE, Proudman JA, Newcombe M and McKay RI (1999) Effects of body weight and feed allocation during sexual maturation in broiler breeder hens. 2. Ovarian morphology and plasma hormone profiles. Poultry Science. 78 (5): 629–639.
  19. Robinson FE, Wilson JL, Yu MW, Fasenko GM and Hardin RT (1993) The relationship between body weight and reproductive efficiency in meat-type chickens. Poultry Science 72 (5): 912–922.
  20. Sukandar EY, Permana H, Adnyana IK, Sigit JI, Ilyas RA, Hasimun P and Mardiyah D (2010) Clinical study of turmeric (Curcuma longa L.) and garlic (Allium sativum L.) extracts as antihyperglycemic and antihyperlipidemic agent in type-2 diabetes-dyslipidemia patients. Internatinal Journal Pharmacology6 (4): 456–463.
  21. Taherkhani R, Zaghari M, Shivazad M and Zare Shahneh A (2010) A twice-a-day feeding regimen optimizes performance in broiler breeder hens. Poultry Science 89 (8): 1692–1702.
  22. Walzem RL, Davis PA and Hansen RJ (1994) Overfeeding increases very low density lipoprotein diameter and causes the appearance of a unique lipoprotein particle in association with failed yolk deposition. Journal of Lipid Research 35 (8): 1354–1366.