مقایسه اثر افزودن عصاره چویر با مکمل‌های آنتی‌بیوتیک، پروبیوتیک و مخلوط ویتامینی-معدنی بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکترای تخصصی رشته تغذیه طیور گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام

2 دانشیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

3 استادیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

4 دانشیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، استان مرکزی، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه چویر، آنتی‌بیوتیک، پروبیوتیک و مخلوط ویتامین-سلنیوم بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی، آزمایشی با استفاده از 350 قطعه جوجه گوشتی نر یک‌روزه (راس 308) در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار و پنج تکرار (10 جوجه در هر تکرار) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار فاقد تنش و بدون افزودنی در جیره (شاهد منفی)، تیمار تحت تنش گرمایی و بدون افزودنی در جیره (شاهد مثبت)، شاهد مثبت + آنتی‌بیوتیک، شاهد مثبت + پروبیوتیک، شاهد مثبت + مخلوط ویتامین-سلنیوم، و شاهد مثبت + 200 یا 400 میلی‌گرم ‌در کیلوگرم عصاره چویر. نتایج نشان داد همه مکمل‌های مورد مطالعه اثر منفی تنش گرمایی بر عملکرد را کاهش دادند (p>0/05). در مقایسه با گروه شاهد مثبت، همه تیمارهای آزمایشی به استثنای تیمار آنتی بیتیک، میزان لنفوسیت را افزایش ولی میزان هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت را کاهش داد(p>0/05). تیتر کلی و IgG ثانیوه برعلیه SRBC در جوجه هایی که مکمل دریافت کردند در شرایط تنش گرمایی بیش تر بود(p>0/05). سطح بالای عصاره چویر ایمنی سلولی در پاسخ به تزریق فیتوهماگلوتینین در پوست پرده پا را افزایش داد(p>0/05). براساس نتایج این آزمایش استفاده از 400 میلی گرم ئر کیلوگرم عصاره چویر در جوجه های گوشتی عملکرد رشد و پاسخ ایمنی را در شرایط تنش گرمایی بهبود می بخشد و می تواند به عنوان ی جایگزین مناسب برای آنتی بیوتیک ها و مکمل های رایج در شرایط تنش گرمایی استفاده شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparing effects of Ferulago angulate extract with antibiotic, probiotic, and vitamin-mineral complex on growth performance and immune response of broiler chickens exposed to heat stress

نویسندگان [English]

  • zahra nooreh 1
  • Kamran Taherpour 2
  • Mohammad Akbari Gharaei 3
  • Hassan Shirzadi 3
  • Hossein Ali Ghasemi 4
1 Ph.D. in Poultry Nutrition, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam
2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
3 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
4 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Markazi, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to investigate the effects of hydro alcoholic extract of Ferulago angulata, antibiotic, probiotic, and vitamin-selenium mixture on growth performance and immune responses of broiler chickens under heat-stress conditions. A total of 350 day-old male broiler chickens (Ross 308) were used in a completely randomized design with 7 dietary treatments and 5 replicates (10 chicks/replicate). Experimental treatments were as follow: no heat stress, without any additive in the diet (negative control; NC); challenged with heat stress, without any additive in the diet (positive control; PC); PC + antibiotic; PC + probiotic; PC + vitamin and selenium mixture; and PC + 200 or 400 mg/kg of Ferulago angulata extract. The results showed that all dietary supplements decreased the negative effects of heat stress on growth performance (P<0.05). All experimental diets(except diet containing antibiotic ) increased the lymphocyte counts, but decreased hetrophil counts and heterophil: lymphocyte ratio compared with the PC group (P<0.05). Secondary total titer and IgG titer against SRBC were higher in broilers receiving dietary supplements under heat stress conditions (P<0.05). The 400 mg/kg of Ferulago angulata extract increased the cell-mediated immune response after an intradermal injection with phytohaemagglutinin-P in the toe web (P<0.05). According to the results of this experiment, the use of 400 mg/kg of Ferulago angulata extract in broiler diets improves growth performance and immune response under heat stress conditions, and can be used as a suitable alternative to antibiotics and common supplements under the heat stress conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood cells؛ cell-mediated immunity؛ ؛ humoral immunity
  • hydroalcoholic extract؛ performance
1. Akbari MR, Kermanshahi H, Nassiri Moghaddam H, Heravi Moussavi AR and Afshari JT (2008) Effects of wheat-soybean meal based diet supplementation with vitamin A, vitamin E and zinc on blood cells, organ weights and humoral immune response in broiler chickens. Journal of Animal and Veterinary Advances, 7(3): 297-304.
2. Akbarian A, Golian A, Kermanshahi H, Farhoosh R and Raji AR (2013) Growth performance and gut health parameters of finishing broilers supplemented with plant extracts and exposed to daily increased temperature. Spanish Journal of Agricultural Research, 11(1): 109-119.
3. Amiri M, Ghasemi HA, Hajkhodadadi I and Khaltabadi Farahani AH (2019) Efficacy of guanidinoacetic acid at different dietary crude protein levels on growth performance, stress indicators, antioxidant status, and intestinal morphology in broiler chickens subjected to cyclic heat stress. Animal Feed Science and Technology, 254: 114208.
4. Attia YA, Al-Harthi MA, El-Shafey AS, Rehab YA and Kim WK (2017) Enhancing tolerance of broiler chickens to heat stress by supplementation with vitamin E, vitamin C and/or probiotics. Annals of Animal Science, 17: 1155-1169.
5. Cheema MA, Qureshi MA and Havenstein GB (2003) A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82(10): 1519-1529.
6. Dominguez PA, Pro-Martinez A, Narciso- Gaytán C, Hernández-Cázares A, Sosa-Montes E, Perez-Hernandez P, Caldwell D and Ruiz- Feria CA (2015) Concurrent supplementation of arginine and antioxidant vitamins E and C reduces oxidative stress in broiler chickens after a challenge with Eimeria spp. Canadian Journal of Animal Science, 95: 143-153.
7. El Iraqi K, Abdelgawad E, Ibrahim H and El Sawe AE (2013) Effect of Gingko biloba, dry peppermint and vitamin C as anti-stress on broiler welfare during summer heat stress. Global Veterinaria, 10(7): 770-778.
8. Horváth M and Babinszky L (2018) Impact of selected antioxidant vitamins (Vitamin A, E and C) and micro minerals (Zn, Se) on the antioxidant status and performance under high environmental temperature in poultry. A review. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A-Animal Science, 68: 152-160.
9. Hu R, He Y, Arowolo MA, Wu S and He J. (2019) Polyphenols as potential attenuators of heat stress in poultry production. Antioxidants, 8(3): 67.
10. Hudson L and Hay FC (1989) Practical Immunology. 3rd ed. Blackwell Scientific Publications, Oxford.
11. Jang IS, Ko YH, Moon YS and Sohn SH (2014) Effects of vitamin C or E on the proinflammatory cytokines, heat shock protein 70 and antioxidant status in broiler chicks under summer conditions. Asian-Australasian Journal of Animal Science, 27: 749-756.
12. Kumbhar S, Khan AZ, Parveen F, Nizamani ZA, Siyal FA, El-Hack MEA, Gan F, Liu Y, Hamid M, Nido SA and Huang K (2018) Impacts of selenium and vitamin E supplementation on mRNA of heat shock
proteins, selenoproteins and antioxidants in broilers exposed to high temperature. AMB Express, 8: 112.
13. Liu W, Yuan Y, Sun C, Balasubramanian B, Zhao Z and An L (2019) Effects of dietary betaine on growth performance, digestive function, carcass traits, and meat quality in indigenous yellow-feathered broilers under long-term heat stress. Animals, 9(8): 506.
14. Lorigooini Z, Koravand M, Haddadi H, Rafieian- Kopaei M, Shirmardi HA and Hosseini Z (2019) A review of botany, phytochemical and pharmacological properties of Ferulago angulata. Toxin Reviews, 38: 13-20.
15. Park BS, Um KH, Park SO and Zammit VA (2018) Effect of stocking density on behavioral traits, blood biochemical parameters and immune responses in meat ducks exposed to heat stress. Archives Animal Breeding, 61(4): 425-432.
16. Rostami F, Ghasemi HA and Taherpour K (2015) Effect of Scrophularia striata and Ferulago angulata, as alternatives to virginiamycin, on growth performance, intestinal microbial population, immune response, and blood constituents of broiler chickens. Poultry Science, 94: 2202-2209.
17. Saiz del Barrio A, Mansilla WD, Navarro-Villa A, Mica JH, Smeets JH, den Hartog LA and
García-Ruiz AI (2020) Effect of mineral and vitamin C mix on growth performance and blood corticosterone concentrations in heatstressed broilers. Journal of Applied Poultry Research, 29: 23-33.
18. Selvam R, Suresh S, Saravanakumar M, Chandrasekaran C and Prashanth D (2018) Alleviation of heat stress by a polyherbal formulation, PhytoceeTM: Impact on zootechnical parameters, cloacal temperature, and stress markers. Pharmacognosy Research, 10(1): 1-8.
19. Shakeri Majid, Oskoueian E, Le HH and Shakeri Mehdi (2020) Strategies to combat heat stress in broiler chickens: Unveiling the roles of selenium, vitamin E and vitamin C. Veterinary Science, 7(2): 71.
20. Sohail MU, Hume ME, Byrd JA, Nisbet DJ, Ijaz A, Sohail A, Shabbir MZ and Rehman H (2012) Effect of supplementation of prebiotic mannan-oligosaccharides and probiotic mixture on growth performance of broilers subjected to chronic heat stress. Poultry Science, 91(9): 2235-2240.
21. Song J, Xiao K, Ke YL, Jiao LF, Hu CH, Diao QY, Shi B and Zou XT (2014) Effect of a probiotic mixture on intestinal microflora, morphology, and barrier integrity of broilers subjected to heat stress. Poultry Science, 93: 581-588.
22. Tahmasbi O, Shariatmadari F and Karimi Torshizi M (2012) Effect of dietary extract of thyme and vitamin E supplementation on immune responses and yolk cholesterol in laying hen under heat stress condition. Journal of Medicinal Plants, 2(42): 183-191.
23. Trusheva B, Trunkova D and Bankova V (2007) Different extraction methods of biologically active components from propolis: a preliminary study. Chemistry Central Journal, 1(1): 1-4.
24. Upadhaya SD and Kim IH (2017) Efficacy of phytogenic feed additive on performance, production and health status of monogastric animals-A review. Annals of Animal Science, 17: 929-948.
25. Wang WC, Yan FF, Hu JY, Amen OA and Cheng HW (2018) Supplementation of Bacillus subtilis-based probiotic reduces heat stressrelated behaviors and inflammatory response in broiler chickens. Journal of Animal Science, 96: 1654-1666.