بررسی اثرات سطوح کلسیم، عصاره هیدروالکلی میوه پنیرباد و روغن کتان بر عملکرد، ابقاء مواد معدنی و ریخت شناسی استخوان جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، ایران

2 استادیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، ایران .

3 استادیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، ایران

چکیده

اثر سطوح مختلف کلسیم، عصاره هیدروالکلی گیاه ‌دارویی ‌پنیرباد، و روغن کتان بر عملکرد، ابقاء مواد معدنی و ریخت شناسی استخوان با استفاده از 480 قطعه جوجه نر ‌گوشتی سویه راس 308 یک‌روزه در یک آزمایش فاکتوریل 2×3×2 با دو سطح کلسیم (کلسیم در سطح توصیه شده و کلسیم در حد 30 درصد کمتر از سطح توصیه شده)، سه سطح عصاره پنیرباد (صفر، 100 و 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم جیره غذایی) و دو سطح روغن کتان (صفر و دو درصد جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار و به ‌مدت 24 روز بررسی شد. افزودن 100 میلی‌گرم در کیلوگرم عصاره پنیرباد به جیره، سبب افزایش مصرف خوراک و افزایش وزن شد(0/05>p). معدنی شدن صفحه رشد استخوان پرندگان تغذیه شده با مکمل عصاره پنیرباد، افزایش یافت(0/05>p).افزودن روغن کتان به جیره تاثیری بر عملکرد و فراسنجه های استخوانی نداشت. میزان خاکستر تحت تاثیر اثرات متقابل عصاره پنیرباد و روغن کتان قرار گرفت و میزان آن ها در جوجه های تغذیه شده با جیره های فاقد عصاره پنیرباد و روغن کتان کاهش نشان داد. در 24 روزگی میزان فسفر خون در جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی کلسیم در حد نیاز و 200 میلی گرم عصاره پنیرباد افزایش یافت(0/05>p). براساس نتایج این تحقیق افزودن 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم عصاره هیدروالکلی میوه پنیرباد به جیره جوجه های گوشتی سبب بهبود عملکرد و برخی از شاخص های استخوانی می شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

effect of calcium level, hydroalcoholic extract of Withania coagulans and flaxseed oil levels on performance, mineral retention and bone morphology of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Maliheh noori 1
  • Hassan Saleh 2
  • Mohamadtaher Mirakzehi 3
1 Department of Animal Science, Higher Educational Complex of Saravan. P.O. Box: 99516-34145, Saravan, Sistan and Baluchestan, Iran
2 epartment of Animal Science, Higher Educational Complex of Saravan. P.O. Box: 99516-34145, Saravan, Sistan and Baluchestan, Iran
3 Department of Animal Science, Higher Educational Complex of Saravan. P.O. Box: 99516-34145, Saravan, Sistan and Baluchestan, Iran
چکیده [English]

Effect of different levels of calcium, hydroalcoholic extracts Withania coagulans, and flaxseed oil on performance, mineral retention and bone morphology using with four thousand and eighty male Ross 308 broiler chicks in a 2×3×2 factorial experiment with two calcium levels (Calcium at the recommended level and calcium 30% less than the recommended level), extract Withania coagulans (Zero, 100 and 200 mg / kg in diet) ) and flaxseed oil (0% and 2% diet) in a completely randomized design with four replications and 10 birds per treatment were evaluated for 24 days. Adding 100 mg/kg of extract Withania coagulans to the diet increased feed intake and weight gain. Mineralization of bone growth plate increased in birds fed the extract Withania coagulans supplement (P <0.05). Supplement flax oil in diet did not show a positive effect on performance and bone parameters. Physical properties and mineral retention of calcium and phosphorus were not affected by the supplements. However, the amount of bone ash was affected by the interactions of flaxseed oil and extract, and the amount of ash in chickens fed diets without extract and flaxseed oil decreased. At 24 days of age, blood phosphorus levels in chickens fed a diet containing calcium and 200 mg of extract Withania coagulans increased (P <0.05). Based on the results of this study, adding 100 and 200 ml/kg hydroalcoholic extract of Withania coagulans to the diet of calcium deficient broilers improves performance and some bone parameters.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bone
  • Broilers
  • Calcium retention
  • Withania coagulans
1. Atal, CK and Sethi, PDA (1963) Preliminary chemical examination of Withania coagulans. Indian Journal Pharm, CY 52: 163-164.
2. Alba MO, Esmaeilipour N and Mirmahmoudi R (2014) Effects of Withania coagulans fruit powder and vitamin C on growth performance and some blood componentsin heat stressed broiler chickens. Animal Science, 173:64-68.
3. Ayerza R, Coates W and Lauria M )2009 (Chia Seed (Salvia hispanica L.) as a n-3 Fatty Acid Source for Broilers: Influence on fatty acid composition, cholesterol and fat c.
4. Ayhan V and Aktan S (2004) Using possibilities of dried tomato pomace in broiler chicken diets. Hayvansal Üretim, 45: 19-22.
5. Bean LD and Leeson S (2003) Long-term effects of feeding flaxseed on performance and egg fatty acid composition of brown and white hens. Poultry Science, 82: 388-394.
6. Ferrini G, Baucells M D, Esteve-Garcıa E and Barroeta AC (2008) Dietary Polyunsaturated fat reduces skin fat as well as abdominal fat in broiler chickens. Poultry Science, 87: 528-535.
7. Hosaini SMJ, Kermanshahi H, Nasiri moqadam H, Nabipo A and Hasanabadi A (2015) Effects of 1, 25- Dihydroxycholecalciferol and hydroalcoholic Extract of Withania Coagulans on Performance and Bone Strength of Male Broiler Chickens. Research on Animal Production, 6(11): 9-18
8. Kamel CT (2011) Tracing modes of action and theroles of plant extractsin nonruminants. In: Garnsworthy, P.C., Wiseman.J.(Eds)Recent Advancesin Animal Nutrition. Nottingham University Press. Notting-ham, pp.135-151.
9. Klose AA, Mecchi EP, Behman G A, Lineweaver, H, Kratzer FH and Williams D (1952) Chemical characteristics of turkey carcass fat as a function of dietary fat. Poultry Science, 31: 354-359.
10. Lee KW, Everest H, Kappert HJ, Yeom KH and Beynen AC (2003) Dietary Carvacrol lowers body weightgain but improves feed conversion in female broiler chickens. Applied Poultry Research, 12: 394 399.
11. Liu D, Veit H P, Wilson, JH and Denbow D M (2003) Longterm supplementation of various dietary lipids alters bone mineral content, mechanical properties and histological characteristics of Japanese quail. Poultry Science, 82: 831-839.
12. Luna A, Lábaque MC, Zygadlo JA and Marin RH (2010) Effects of thymol and carvacrol feed supplementation on lipid oxidation in broiler meat. Poultry Science, 89: 366-370.
13. Minghetti PP and Norman AW (1988) 1, 25- (OH) 2-vitamin D3 receptors: Gene regulation and genetic circuitry. FASEB Journal, 2: 3043- 3053.
14. Mirakzehi MT, Kermanshahi H, Golian, A and Raji AR (2013) The effects of dietary 1, 25- dihydroxycholecalciferol and hydroalcoholic extract of Withania somnifera root on bone mineralisation, strength and histological characteristics in broiler chickens. British Poultry Science, 54: 789-800.
15. Nagareddy PR and Lakshmana M (2006) Withania somnifera improves bone calcification in calcium-deficient ovariectomized rats. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 58: 513-519.
16. Qian H, Kornegay ET and Denbow DM (1996) Phosphorus equivalence of microbial phytase in turkey diets as influenced by Ca: P ratios and P levels. Poultry Science, 75: 69-81.
17. Raghavan RP, Sreekumar K and Zarina A (2011) Effect of Aswagandha on growth performance haematology and gastrointestinal enzymes in broiler chicken. Indian Journal of Poultry Science, 46: 52-55.
18. Rennie JS, Whitehead CC and Thorp B H (1993) The effect of dietary 1,25dihydroxycholecalciferol in preventing tibial dyschondroplasia in broilers fed on diets imbalanced in calcium and phosphorus. British Journal of Nutrition, 69: 809-816.
19. Slavomir M, Nemcova R, Sokol G, Popelka P, Gancarcikova S and Svedova M (2009) Impact of feeding of flaxseed and probiotics on meat quality and lipid oxidation process in pork during storage. Slovak Veterinary Research, 46(1): 13-8.
20. Tahmasbi AM, Mirakzehi MT, Hosseini SJ, Agah MJ and Kazemfard M (2012) The effects of Phytase and hydroalcolrolic extract of witania samnifera on productive performance and bone mineralization of laying hens in the late phase of production. British Poultry Science, 53: 204-214.
21. Watkins BA, Li Y, Allen KGD, Hoffmann, WE and Seifert MF (2000) Dietary ratio of (n- 6)/(n-3) polyunsaturated fatty acids alters the fatty acid composition of bone compartments and biomarkers of bone formation in rats. Journal of Nutrition, 130: 2274-2284.
22. Wenk C (2006) Are herbs, botanicals and other related substances adequate replacements for antimicrobial growth promoters? In: Barug, D., de Jong, J., Kies, A.K., Verstegen, M.W.A. (Eds.). Antimicrobial Growth Promoters. Wageningen Academic Publishers, Netherlands. 329-340.
23. Whitehead CC, Mccormack HA, Mcteir L and Fleming RH (2004) High vitamin D3 requirements in broilers for bone quality and prevention of tibial dyschondroplasia and interactions with dietary calcium, availab phosphorus and Vitamin A. British Poultry Science, 45: 425-436.
24. Windisch W, Schedle K, Plitzner C and Kroismayr A (2008) Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science, 86: E141-E148.
25. Yan F, Angel R, Ashwell C, Mitchell A and Christman M (2005) Evaluation of the broiler’s ability to adapt to an early moderate deficiency of phosphorus and calcium. Journal PoultryScience, 84: 1232-1241.