اثر افزودن ساکارز با و بدون و نمک کلسیمی روغن ماهی بر عملکرد، تخمیر شکمبه، قابلیت هضم مواد و فراسنجه‌های خونی گوساله‌های نر هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری،گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، اهواز، ایران

2 دانشیار،خوزستان، ملاثانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، گروه علوم دامی

3 استاد، گروه مهندسی علوم دام، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران، کرج.

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی اثر افزودن ساکارز به جیره با و بدون نمک کلسیمی اسیدهای چرب روغن ماهی بر عملکرد، قابلیت هضم و تخمیر شکمبه‌ای در گوساله‌های نر هلشتاین انجام شد. تعداد 36 راس گوساله با میانگین وزنی 57± 269 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با چینش فاکتوریل 2×2 به مدت 128 روز و با جیره‌های آزمایشی شامل 1) کنترل، 2) جیره حاوی 5/2 درصد نمک کلسیمی روغن ماهی، 3) جیره حاوی 5 درصد ساکارز و 4) جیره حاوی 5 درصد ساکارز و 5/2 درصد کلسیمی روغن ماهی تغذیه شدند. افزایش وزن روزانه تحت تاثیر افزودن ساکارز افزایش یافت (p<0/05). برهمکنش ساکارز و روغن ماهی بر ماده خشک مصرفی معنی‌دار بود (p<0/05)، بدین ترتیب که استفاده از روغن ماهی کاهش ماده خشک مصرفی روزانه را در پی داشت، در حالی که در جیره حاوی ساکارز، افزودن روغن ماهی مصرف خوراک را افزایش داد. هضم پذیری ماده آلی در جیره‌های حاوی چربی تمایل به افزایش داشت (p<0/05). افزودن روغن ماهی افزایش غلظت استات را در پی داشت (05/0P=)، در حالی که افزودن ساکارز موجب کاهش غلظت پروپیونات (01/0P=) و افزایش نسبت استات به پروپیونات (04/0P=) در مایع شکمبه شد. تیمارهای حاوی ساکارز pH شکمبه‌ بالاتری نسبت به سایر تیمارها داشتند (p<0/05). افزودن نمک کلسیمی‌ روغن ماهی سبب افزایش غلظت تری‌گلیسرید و کلسترول پلاسما را افزایش داد(p<0/05). براساس نتایج حاصل افزودن ساکارز به جیره های حاوی نمک کلسیمی روغن ماهی می تواند با تحریک مصرف خوراک افزایش وزن روزانه گوساله های پرواری را بهبود بخشید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of sucrose addition with or without calcium salts of fish oil on performance, rumen fermentation and blood metabolites of Holstein steers

نویسندگان [English]

  • Mohammad Javad Khalifeh 1
  • Mohsen Sari 2
  • Mehdi Dehghan banadaky 3
1 Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Ahvaz, Iran.
2 Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Ahvaz, Iran.
3 faculty member
چکیده [English]

This experiment was conducted to study the effects of inclusion of sucrose with or without calcium salts of fish oil on growth performance, ruminal fermentation and blood metabolites of fattening Holstein steers. Thirty sixth Holstein bull calves (269±57 kg body weight and 7 months of age) were used in a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement for 128 days. Dietary treatments were 1- control, 2- calcium salts of fish oil (Ca-FO) (2.5 % DM), 3- sucrose (SU)(5% DM), 4- SU and Ca-FO. Average daily gain increased with added SU (P<0.05). Diets containing Ca-FO
reduced dry matter intake (DMI) and using SU and Ca-FO together increased DMI in this group (P<0.05). A tendency for higher organic matter digestibility obsereved in bulls fed Ca-FO (P>0.05). An increase in ruminal acetate concentration observed using Ca-FO in the diet, although Lower propionate and higher acetate concentrations were observed in rumen fluid of SU provided bulls (P<0.05). Addition of SU increased ruminal fluid pH (P<0.05). Feeding steers with Ca-FO increased plasma concentration of triglyceride and cholesterol (P<0.05). The results of this study showed that replacing corn grain with sucrose could have stimulatory effect on dry matter intake in Ca-FO containing diet, which have positive effects on average daily gain of fattening steers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ca salts of fish oil
  • Fattening bulls
  • growth performance
  • rumen fermentation
  • Sucrose
1. AllenMS (2014) Drives and limits to feed
intake in ruminants: A Review. Animal
Production Science, 54: 1513-1524.
2. Bessa RJB, Alves SP and Santos-Silva J (2015)
Constraints and potentials for the nutritional
modulation of the fatty acid composition of
ruminant meat. European Journal of Lipid
Science and Technology, 117: 1325-1344.
3. Castells L, Bach A, Aris A and Terre M
(2013) Effects of forage provision to young
calves on rumen fermentation and
development of the gastrointestinal tract.
Journal of Dairy Science, 96(8): 5226-5236.
4. Doreau M and Chilliard Y (1997) Effects of
ruminal or postruminal fish oil
supplementation on intake and degradable
intake protein on low-quality forage digestion
in dairy cows. Reproduction Nutrition
Development, 37: 113-124.
5. Firkins J (2010) Addition of sugars to dairy
rations. Page 91-105 in Tri-state dairy
nutrition conference.
6. Gao X and Oba M (2016) Effect of increasing
dietary nonfiber carbohydrate with starch,
sucrose, or lactose on rumen fermentation and
productivity of lactating dairy cows. Journal
of Dairy Science, 99(1): 291-300.
7. Gulati SK, Ashes JR and Scott TW (1999)
Hydrogenation of eicosapentaenoic and
docosahexaenoic acids and their incorporation
into milk fat. Animal Feed Science and
Technology, 79(1-2): 57-64.
8. Hall MB (2017) Nitrogen source and
concentration affect utilization of glucose by
mixed ruminal microbes in vitro. Journal of
Dairy Science, 100(4): 2739-2750.
9. Hall MB, Hoover WH, Jennings JP and
Webster TKM (1999) A method for
partitioning neutral detergent soluble
carbohydrates. Journal of the Science of Food
and Agriculture, 79(15): 2079-2086.
10. Heldt JS, Cochran RC, Stokka GL, Farmer
CG, Mathis CP, Titgemeyer EC, Nagaraja TG
(1999) Effects of different supplemental
sugars and starch fed in combination with
degradable intake protein on low-quality
forage use by beef steers. Journal of Animal
Science. Oct 1;77(10): 2793-802.
11. Jafaroghli M, Abdi-Benemar H, Zamiri MJ,
Khalili B, Farshad A and Shadparvar AA
(2014) Effects of dietary n− 3 fatty acids and
vitamin C on semen characteristics, lipid
composition of sperm and blood metabolites
in fat-tailed Moghani rams. Animal
Reproduction Science, 147(1-2): 17-24.
12. Kim E., Huws SA, Lee MR, Wood JD,
Muetzel SM, Wallace RJ and Scollan ND
(2008) Fish oil increases the duodenal flow of
long chain polyunsaturated fatty acids and
trans-11 18: 1 and decreases 18: 0 in steers via
changes in the rumen bacterial community.
The Journal of nutrition, 138(5): 889-896.
13. Kitessa S, Gulati S, Ashes J, Fleck E, Scott T
and Nichols P (2001) Utilisation of fish oil in
ruminants: I. Fish oil metabolism in sheep.
Animal Feed Science and Technology, 89:
189-99.
14. Mach N, Devant M, Díaz I, Font-Furnols M,
Oliver M, Garcia J and Bach A (2006)
Increasing the amount of n-3 fatty acid in meat
from young Holstein bulls through nutrition.
Journal of Animal Science, 84: 3039-48.
15. Martel CA, Titgemeyer EC, Mamedova LK
and Bradford BJ (2011) Dietary molasses
increases ruminal pH and enhances ruminal
biohydrogenation during milk fat depression.
Journal of Dairy Science. 94: 3995-4004.
16. NRC (2006) Nutrient Requirements of Beef
Cattle.7th Ed, National Academy Press.
Washington DC USA.
17. Oba M (2011) Review: Effects of feeding sugars
on productivity of lactating dairy cows.
Canadian Journal of Animal Science.91:37-46.
18. Oelker ER., Reveneau C and Firkins JL
(2009) Interaction of molasses and monensin
in alfalfa hay- nor corn silage-based diets on
rumen fermentation, total tract digestibility,
and milk production by Holstein cows. Journal
of Dairy Science. 92: 270-285.
19. Penner GB and Oba M (2009) Increasing
dietary sugar concentration may improve dry
matter intake, ruminal fermentation, and
productivity of dairy cows in the postpartum
phase of the transition period. Journal of Dairy
Science. 92: 3341-3353.
20. Razzaghi A, Valizadeh R, Naserian AA,
Mesgaran MD, Carpenter AJ and Ghaffari MH
(2016) Effect of dietary sugar concentration
and sunflower seed supplementation on
lactation performance, ruminal fermentation,
milk fatty acid profile, and blood metabolites
of dairy cows. Journal of dairy science, 99(5):
3539-3548.
21. Seabrook JL, Peel RK and Engle TE (2011)
The effects of replacing dietary carbohydrate
with calcium salts of fatty acids on finishing
lamb feedlot performance, blood metabolites,
muscle fatty acid composition, and carcass
characteristics. Small Ruminant Research,
95(2-3): 97-103.
22. Shingfield KJ, Kairenius P, Arölä A, Paillard D,
Muetzel S, Ahvenjärvi S, Vanhatalo A,
Huhtanen P, Toivonen V, Griinari JM, and
Wallace RJ (2012) Dietary fish oil supplements
modify ruminal biohydrogenation, alter the flow
of fatty acids at the omasum, and induce changes
in the ruminal Butyrivibrio population in
lactating cows. The Journal of Nutrition, 142:
1437-1448.
23. Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA
(1991) Methods for dietary fiber, neutral
detergent fiber, and non starch polysaccharides
in relation to animal nutrition.Journal of Dairy
Science. 74: 3583-3597.
24. Veira D, Ivan M, Jui PY (1983) Rumen ciliate
protozoa: effects on digestion in the stomach of
sheep. Journal of Dairy Science, 66: 1015-1022.
25. Wachira AM, Sinclair LA, Wilkinson RG,
Hallett K, Enser M and Wood JD (2000) Rumen
biohydrogenation of n-3 polyunsaturated fatty
acids and their effects on microbial efficiency
and nutrient digestibility in sheep. Journal of
Agricheral Science, 135: 419-428.
26. Wistuba T, Kegley E and Apple J (2006)
Influence of fish oil in finishing diets on
growth performance, carcass characteristics,
and sensory evaluation of cattle. Journal of
Animal Science, 84: 902-9.
27. Zakariapour Bahnamiri H, Ganjkhanlou M,
Zali A and Ataei Nazari S (2018) Effect of
fish oil supplementation and forage source on
performance, rumen fermentation, nutrient
digestion and chewing behaviour of Holstein
bulls. Iranian Journal of Veterinary Medicine,
12(2): 153-166.