تأثیر سطوح ترئونین و تراکم گله بر عملکرد، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

2 استادیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

3 استادیار، بخش تحقیقات علوم دامی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.ایلام، ایران.

4 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

چکیده

تأثیر تراکم گله و سطوح مکمل ترئونین بر عملکرد، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی بررسی شد. در این آزمایش تعداد 495 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه راس308، در قالب طرح کاملاً تصادفی به چهار تیمار و پنج تکرار اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- شاهد (10 قطعه در متر مربع) دریافت کننده جیره پایه، 2- متراکم (15 قطعه در متر مربع) + جیره پایه، 3 و 4) متراکم + جیره حاوی به ترتیب 10 و 20 درصد ترئونین بیشتر از نیاز. نتایج نشان داد که تراکم بالا موجب کاهش مصرف خوراک، وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک در تمامی دوره‌های پرورش و افزایش شاخص بازده تولید اروپائی شد و افزایش سطح ترئونین جیره، خوراک مصرفی و وزن بدن جوجه‌های گوشتی را کاهش داد (0/01 >P ). اثر تیمارهای آزمایشی بر درصد تلفات، تیتر آنتی‌بادی نیوکاسل و آنفلوآنزا، پاسخ ایمنی سلولی علیه فیتوهماگلوتینین، متابولیت‌های خونی، شمار سلول‌های خونی، غلظت اسپارتات آمینوترانسفراز و مالون دی‌آلدهید سرم جوجه‌های گوشتی معنی دار نبود. مقدار آلانین آمینوترانسفراز در خون جوجه‌هائی که با جیره‌ حاوی 20 درصد ترئونین بیش از نیاز تغذیه شدند، بالاتر از سایر تیمارها بود (0/05 >P ). به طور کلی، تحت شرایط این آزمایش (تراکم 15 قطعه در هر متر مربع) مکمل ترئونین (هر دو سطح افزودنی) موجب بهبود عملکرد و ایمنی جوجه‌های گوشتی نشد و نیازمند تحقیقات بیشتری در این زمینه است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Threonine Levels and Stocking Density on Performance, Immune Response and Blood Metabolites of Broiler Chickens

نویسندگان [English]

  • Kobra Sookhtehzari 1
  • Ali Khatibjoo 2
  • Hoshang Jafari 3
  • Mohammad Akbari-Gharaei 2
  • Kamran Taherpour 4
1 Animal Science Department of Imlam University
2 Animal Science Department, Ilam University
3 Animal Science Research Department, Ilam Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ilam, Iran.
4 Animal Science department of Ilam University
چکیده [English]

The effects of high stocking density and threonine (Thr) supplementation on performance and immunity in broiler chickens was evaluated. In this experiment 495 male Ross-308 broiler chickens were allocated to 4 treatments with 5 replicates in a completely randomized design. The dietary treatment consisted of: 1) basal diet as control with low density (10 birds/m2), 2) high density group (15 birds/m2 which fed basal diet) and 3 and 4) high density group which fed diet containing 10 and 20 percent Thr higher than requirment, respectively. The results showed that high stocking density decreased feed intake, body weight and feed conversion ratio at different period of production and increased European production efficiency factor (EPEF). Thr supplementation also reduced growth performance parameters (P < 0.05).
Dietary treatments deseased antibody titer against NewCastle, but avian influenza virus, cell mediated immunity against phytoheamaglutinin, blood metabolites, blood cell count, and serum spartat aminotransferase and malondialdehyde concentration did noy change significantly. Serum alanine aminotransferase concentration in broiler chickens fed diet containing 20 percent Thr higher than requirment was higher than the others (P < 0.05). In conclusion, under the condition of this study (15 birds/m2), Thr supplementation (both of the levels) did not improved broiler chickens performance and immunity and more research is needed in this subject.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler Chickens
  • Immunity
  • Performance
  • Stocking Density
  • Threonine
1. Azzam MM and Gogary MRE (2015) Effect of dietary threonine levels and stocking density on
the performance, metabolic status immunity by of broiler chickens. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(5): 215-225.
2. Bhargava KK, Hanson RP and Sunde ML (1971) Effects of threonine on growth and antibody production in chicks infected with Newcastle disease virus. Poultry Science, 50(3): 710-713.
3. Buijs S, Keeling L, Rettenbacher SE, Van Poucke and M Tuyttens FA (2009) Stocking
density effects on broiler welfare: Identifying sensitive ranges for different indicators. Poultry Science, 88(8): 1536-1543.
4. Dozier WA, Thaxton JP, Branton SL, Morgan GW, Miles DW, Roush WB, Lott BD and Vizzier-Thaxton Y (2005) Stocking density effects on growth performance and processing yields of heavy broiler. Poultry Science, 84(8): 1332-1338.
5. Feddes JJR, Emmanuel EJ and Zuidhof MJ (2002) Broiler performance, bodyweight variance, feed and water intake and carcass quality at different stocking densities. Poultry Science, 81(6): 774-779.
6. Hoehler D, Lemme A, Ravindran V, Bryden W and Rostagno H (2005) Feed formulation in broiler chickens based on standardized ileal amino acid digestibility. Pages 78-91 in Proc. Proceedings of the 3rd Mid-Atlantic Nutrition Conference.
7. Ismail FS, El-Gogary AMR and Nadi MIE (2014) Influence of vitamin E supplementation and stocking density on performance, thyroid status, some blood parameters, immunity and antioxidant status in broiler chickens. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(11): 702-712.
8. Khan AR, Nawaz H and Zahoor I (2006) Effect of different levels of digestible threonine on growth performance of broiler chicks. Breast, 60(63.14): 61-25.
9. Maroufyan E, Kasim A and Hashemi SR (2010) Change in growth performance and liver function enzymes of broiler chickens challenged with infectious bursal disease virus to dietary supplementation of methionine and threonine. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 5(1): 20-26.
10. Placer ZA, Cushman LL and Johnson BC (1996) Estimation of lipid peroxidation, malindialdehyde in biochemical system. Analytical Biochemistry, 16: 359-367.
11. Ravindran V, Thomas DV, Thomas DG and Morel PCH (2006). Performance and welfare of broilers as affected by stocking density and zinc bacitracin supplementation. Animal Science Journal, 77(1): 110-116.
12. Ross 308 Broiler Nutrition Specification (2014) Managementguide. Zarbal Co. IRIRAN.
13. SAS Institute (2004) SAS User’s Guide. Version 8 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
14. Selvam R, Saravanakumar M, Suresh S, Sureshbabu G, Sasikumar M and Prashanth D (2017) Effect of vitamin E supplementation and high stocking density on the performance and stress parameters of broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 19(4): 587-94.
15. Sun Z, Lv M, Yan L and Lin H (2011) Effects of stocking density and dietary lysine level on growth performance, carcass composition and health status of separate-sex reared broilers. Chinese Journal of Animal Nutrition, 23(4): 578-88.
16. Swayne DE (1998) Laboratory manual for the isolation and identification of avian pathogens. American Association of Avian Pathologists, University of Pennsylvania.
17. Tong HB, Lu J, Zou JM, Wang Q and Shi SR (2012) Effects of stocking density on growth performance, carcass yield, and immune status of a local chicken breed. Poultry Science, 91(3): 667-73.
18. Valizadeh MR, Sadeghi AA, Chamani M, Shawrang P and Feizi F (2014) The Effect of increasing dietary threonine to lysine ratio on carcass characteristics, mucin gene expression and morphological analysis of ileum of male broiler chickens challenged with Salmonella. International Journal of Biosciences, 5(10): 138-46.
19. Verspecht A, Vanhonacker F, Verbeke W, Zoons J and Van Huylenbroeck G (2011) Economic impact of decreasing stocking densities in broiler production in Belgium. Poultry Science, 90(8): 1844-1851.
20. Wahba N, Hanna S and El-Sadr MM (1956) A simple colorimetric method for determining
blood glucose. Analyst, 81(964): 430-2.
21. Wang YW, Field CJ and Sim JS (2000) Dietary polyunsaturated fatty acids alter lymphocyte subset proportion and proliferation, serum immunoglobulin G concentration, and immune
tissue development in chicks. Poultry Science,
79(12): 1741-8.
22. Zaefarian F, Zaghari M and Shivazad M (2008) The threonine requirements and its effects on
growth performance and gut morphology of broiler chicken fed different levels of protein.
International Journal of Poultry Science, 7(12):
1207-15.
23. Zarrin-Kavyani S, Khatibjoo A, Fattahnia F and Taherpour K (2018) Effect of threonine
and potassium carbonate supplementation on performance, immune response and bone
parameters of broiler chickens. Journal of Applied Animal Research, 46(1): 1329-35.
24. Zhang HY, Piao XS, Zhang Q, Li P, Yi JQ, Liu JD, Li QY and Wang GQ (2013) The effects of
Forsythia suspensa extract and berberine on growth performance, immunity, antioxidant activities, and intestinal microbiota in broilers
under high stocking density. Poultry Science, 92(8): 1981-8.
25. Zuowei S, Yan L, Yuan L, Jiao H, Song Z, Guo Y and Lin H (2011) Stocking density
affects the growth performance of broilers in a sex-dependent fashion. Poultry Science, 90(7):
1406-15.