نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، دانشگاه بیرجند - دانشکده کشاورزی - گروه علوم دامی

2 استادیار، عضو هیئت علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، ایران.

3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

چکیده

هدف از این آزمایش، بررسی ظرفیت بافری چند مخلوط بافری و تأثیر آن‌ها بر فراسنجه‌های تخمیر و هضم شکمبه‌ای در شرایط برون‌تنی بود. به همین منظور پنج مخلوط بافری شامل: 1) ترکیب حاوی 15 درصد بیکربنات‌سدیم + 15 درصد اکسید‌منیزیم + 35 درصد کربنات‌منیزیم + 35 درصد بنتونیت‌سدیم؛ 2) ترکیب حاوی 35 درصد بیکربنات‌سدیم + 35 درصد اکسیدمنیزیم + 15 درصد کربنات‌منیزیم + 15 درصد بنتونیت‌سدیم؛ 3) ترکیب حاوی 20 درصد بیکربنات‌سدیم + 40 درصد اکسیدمنیزیم + 20 درصد کربنات‌منیزیم + 20 درصد بنتونیت‌سدیم؛ 4) ترکیب حاوی 40 درصد بیکربنات‌سدیم + 20 درصد اکسیدمنیزیم + 20 درصد کربنات‌منیزیم + 20 درصد بنتونیت‌سدیم؛ و 5) ترکیب حاوی 16 درصد کربنات‌سدیم + 35 درصد اکسیدمنیزیم + 22 درصد کربنات‌منیزیم + 5 درصد بنتونیت‌سدیم و 22 درصد پتاسیم ‌فسفات‌ منوبازیک، تهیه شد. ظرفیت بافری و شاخص ارزش بافری اندازه گیری شد. سپس تأثیر مخلوط‌های بافری بر پتانسیل تولید گاز، pH، غلظت نیتروژن آمونیاکی و ماده خشک ناپدید شده در شرایط آزمایشگاهی (IVDMD) بررسی گردید. مقدار ظرفیت و شاخص ارزش بافری ترکیب 2 بیشتر از سایر ترکیبات بافری بود (0/05>P). ترکیب بافری 4 سبب افزایش تولید گاز شد (0/05>P). مقدار IVDMD در بین ترکیبات بافری یکسان بود و تنها ترکیب بافری 4 و 1 با یکدیگر اختلاف داشتند (0/05>P). استفاده از ترکیب بافری 2 سبب افزایش pH محیط کشت شد (0/05>P). در کل نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از ترکیب بافری 2 می‌تواند نقش مؤثری در جلوگیری از افت pH و به تبع آن کاهش اسیدوز داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Buffering capacity of some buffer mixtures and the effect of their inclusion in the diet on in vitro ruminal fermentation parameters

نویسندگان [English]

  • Seyed Morteza Vaghar Seyedin 1
  • Mohsen Mojtahedi 2
  • Mohhamad Hasan Fathi Nasri 3
  • Seyed Ehsan Ghiasi 3

1 Department of Animal science, University of Birjand, Birjand, Iran

2 Animal Science Department, University Of Birjand

3 Department of Animal science, University of Birjand, Birjand

چکیده [English]

This study aimed to evaluate the buffering capacity of some buffer mixtures and the effect of their inclusion in the diet on in vitro ruminal fermentation parameters. For this purpose, five buffer mixtures were prepared as: 1) containing 15% sodium bicarbonate + 15% magnesium oxide + 35% magnesium carbonate + 35% sodium bentonite; 2) containing 35% sodium bicarbonate + 35% magnesium oxide + 15% magnesium carbonate + 15% sodium bentonite; 3) containing 20% sodium bicarbonate + 40% magnesium oxide + 20% magnesium carbonate + 20% sodium bentonite; 4) containing 40% sodium bicarbonate + 20% magnesium oxide + 20% magnesium carbonate + 20% sodium bentonite; and 5) containing 16% sodium carbonate + 35% magnesium oxide +22% magnesium carbonate + 5% sodium bentonite and 22% monobasic potassium phosphate. Buffering capacity and buffer value index were measured. Then the effect of buffer mixtures on gas production potential, pH, ammonia nitrogen concentration and in vitro dry matter disappearance (IVDMD) was investigated. Buffering
capacity and buffer value index of buffer mixture 2 was higher than other buffer compounds (P<0.05). Buffer mixture 4 increased gas production (P<0.05). IVDMD was the same between the buffer mixtures and only buffer mixture 4 and 1 were different (P<0.05). The use of buffer mixture 2 increased the pH of the batch culture (P<0.05). Overall, the results of this experiment showed that the use of buffer mixture
2 could have an effective role in preventing pH drop and consequently reducing acidosis.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Acidosis
  • Buffer capacity
  • Buffer mixture
  • digestibility
  • In vitro fermentation
  • Rumen pH
1. Bach A, Guasch I, Elcoso G, Duclos J and Khelil-Arfa H (2018) Modulation of rumen pH
by sodium bicarbonate and a blend of different sources of magnesium oxide in lactating dairy cows submitted to a concentrate challenge. Journal of dairy science, 101(11): 9777-9788.
2. Blümmel M, Makkar HPS and Becker K (1997) In vitro gas production: a technique revisited. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 77: 24-34.
3. Bougouin A, Ferlay A, Doreau M and Martin C (2018) Effects of carbohydrate type or bicarbonate addition to grass silagebased diets on enteric methane emissions and milk fatty acid composition in dairy cows. Journal of dairy science, 101(7): 6085-6097.
4. Broderick GA and Kang JH (1980) Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 63: 64-75.
5. Calsimiglia S, Cardozo PW, Ferrer A and Bach A (2008) Changes in rumen microbial
fermentation are due to combined effect of type of diet and pH. Journal Animal of Science, 86: 702-711.
6. Cruywagen CW, Taylor S, Beya MM and Calitz T (2015) The effect of buffering dairy cow diets with limestone, calcareous marine algae or sodium bicarbonate on ruminal pH profiles, production responses and rumen fermentation. Journal of dairy Science, 98: 5506-5514.
7. Danesh Mesgaran M, Amini J and Paktinat M (2013) In vitro usage of various non-organic compounds to subdue acidogenic value and enhance the fermentation of alfalfa hay-based diets by mixed rumen microbiota. Journal of Livestock Production, 4(10): 165-170.
8. Dryden GM (2008) Nutritional ecology In Animal Nutrition Science, International, Oxfordshire, UK.
9. Erdman RA (1988) Dietary buffering requirements of the lactating dairy cow: A review. Journal of Dairy Science, 71: 3246-3266.
10. Herod EL, Bechtle RM, Bartley EE and Dayton D (1978) Buffering ability of several compounds in vitro and the effect of a selected buffer combination on ruminal acid production in vivo. Journal of Dairy Science, 61: 1114-1122.
11. Hoor A (2014) To determine buffering capacity and buffering value index of various inorganic compound and its in vitro effect on rumen acid load of diets contanting different amounts of alfalfa hay. Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, MSc Thesis. (In Persian)
12. Hutjens MF (1998) Strategic use of feed additives in dairy cattle nutrition. University of Illinois, Illini DairyNet Papers.
13. Jahani AH, Danesh Mesgaran M, Vakili A, Rezayazdi K and Hashemi M (2011) Effect of various medicinal plant essential oils obtained from semi-arid climate on rumen fermentation characteristics of a high forage diet using in vitro batch culture. African Journal Microbial Research, 5: 4812-4819.
14. Kang S and Wanapat M (2018) Rumenbuffering capacity using dietary sources and in vitro gas fermentation. Animal Production Science, 58(5): 862-870.
15. Koul Y, Kumar U, Sareen K and Singh S (1998) Effect of sodium bicarbonate supplementation on ruminal microbial populations and metabolism in buffalo calves. Indian Journal Animal Science, 68 (7): 629-631.
16. Mahdavirad N, Chaji M, Bojarpour M and Dehghanbanadaki M (2018) Investigation the buffering capacity of several conventional buffer compounds in feeding of ruminant animals by acid titration method and their effect on gas production parameters. Iranian Journal of Animal Science, 48(4): 559-571. (In Persian)
17. Mao S, Huo W, Liu J, Zhang R and Zhu W (2017) In vitro effects of sodium bicarbonate buffer on rumen fermentation, levels of lipopolysaccharide and biogenic amine, and composition of rumen microbiota. Journal of the Science of food and agriculture, 97(4): 1276-1285.
18. Mojtahedi M (2013) Identification of nanostructure and nanoporous bentonite adsorbents and their efficiency on aflatoxin b1 detoxification in vitro and in vivo. Ph.D. Dissertation. Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad. (In Persian)
19. Ørskov ER and McDonald I (1979) The estimation of protein degradation in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agriculture Science, 92: 499-503.
20. Plaizier JC, Danesh Mesgaran D, Derakhshani H, Golder H, Khafipour E, Kleen JL, Lean I, Loor J, Penner G and Zebeli Q (2018) Enhancing gastrointestinal health in dairy cows: A review. Animal. 12(2): 399-418.
21. Sharma H, Pal RP, Mir SH, Mani V and Ojha L (2018) Effect of feeding buffer on feed intake, milk production and rumen fermentation pattern in lactating animals: A review. Journal of Entomology and Zoology Studies, 6(4): 916-922.
22. Sulzberger SA, Kalebich CC, Melnichenko S and Cardoso FC (2016) Effects of clay after a grain challenge on milk composition and on ruminal, blood, and fecal pH in Holstein cows. Journal of Dairy Science, 99(10): 8028-8040.
23. Tucker WB, Hogue JF, Aslam M, Lema M, Martin M, Owens FN, Shin LS, Le Ruyet P and Adams GD (1992) A buffer value index to evaluate effects of buffers on ruminal milieu in cows fed high or low concentrate silage or hay diets. Journal of Dairy Science, 75: 1069-1077.
24. Vaghar Seyedin SM, Mojtahedi M, Ghiasi SA and Fathi Nasri MH (2018) Buffering capacity
of some native alkalizer and buffer compounds and their effect on in vitro gas production and digestibility. Iranian Journal of Animal Science Research, 11 (4). (In Persian)
25. Váradyová Z, Kisidayov SK, Mihalikov K and Baran M (2006) Influence of natural magnesium sources on the in vitro fermentation and protozoan population in the rumen fluid collected from sheep. Small Ruminant Research, 61: 63-71.