تأثیر استفاده از برگ پنج انگشت بر قابلیت هضم مواد مغذی و عملکرد رشد بزغاله های نر پرواری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و صنایع غذایی خوزستان، ملاثانی، اهواز، ایزان.

2 دانشیار،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، عضو هیات علمی، تخصص: غذا و تغذیه دام، اهواز، ایران.

چکیده

این پژوهش با هدف تعیین اثر استفاده از برگ پنج انگشت به‌عنوان جایگزین یونجه در جیره‌ بزغاله‌های نر پرواری بر عملکرد، تخمیر شکمبه‌ای، قابلیت هضم مواد مغذی و بعضی فراسنجه‌‌های خونی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- جیره شاهد (فاقد برگ پنج انگشت) و ۲- جایگزینی 60 درصد (معادل ۱۸ درصد کل جیره) برگ پنج انگشت با یونجه در جیره شاهد بود. در این آزمایش از ۱۶ رأس بزغاله نر با میانگین وزن 2±18 کیلوگرم و سن 4/5 ماه در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار و هشت تکرار به‌مدت ۶۰ روز استفاده شد. مصرف خوراک، تغییرات وزن در هر ۱۵ روز و ضریب تبدیل خوراک اندازه‌‌گیری و محاسبه شدند. ماده خشک مصرفی، قابلیت هضم مواد مغذی، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی کل دوره تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. غلظت کلسترول (p=0/07) و نیتروژن اوره‌ای خون (p=0/08) دا‌م‌های تغذیه شده با جیره حاوی برگ پنج انگشت در مقایسه با گروه شاهد تمایل به کاهش و غلظت گلوکز (p=0/08) تمایل به افزایش داشت. غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و pH در تیمار حاوی برگ پنج انگشت کاهش معنی‌دار داشت (0/05>P). بنابراین، از برگ گیاه پنج انگشت می‌توان تا ۱۸ درصد در تغذیه بزغاله‌های پرواری به‌عنوان جایگزین مناسبی برای ۶۰ درصد از علوفه یونجه بدون اثر منفی بر قابلیت هضم و عملکرد آنها استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of feeding vitex agnus-castus leaves on nutrients digestibility and fattening performance of male goat kids

نویسندگان [English]

  • Yaghob Nozari 1
  • Morteza Chaji 2
1 ِAgricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan
2 Faculty member (Academic staff) ِAgricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan
چکیده [English]

The aim of the present experiment was to determine the effect of using the vitex agnus-castus (vitex) leaves as an alternative for alfalfa hay in the diet of fattening male goat kids on the performance, ruminal fermentation, digestibility of the nutrients and some blood parameters. The experimental treatments were 1) control (without vitex) and 2) replacement of vitex leaves with 60% alfalfa hay in the control diet
(equal to 18% of diet). Sixteen fattening male goat kids with the average weights of 18 ± 2 kg and ages of 4.5 months were randomly assigned to the two treatments and eight replications for 60 days. Feed consumption, weight changes and feed conversion ratio were measured every 15 days. Dry matter intake, digestibility of nutrients, daily weight gain and feed conversion ratio were not affected by the
experimental treatments in the entire experiment period. Compared to the control diet, concentrations of blood urea nitrogen (P =0.08) and cholesterol (P =0.07) tend to decrease whereas blood glucose concentration (P=0.08) tend to increase in the kids fed with the diet containing vitex leaves. Ammonia nitrogen concentration and pH of the rumen liquor in treatment containing vitex leaves were significantly lower compared to the control group (P <0.05). Consequently, the vitex leaves can be used up to 18% of diet in the feeding of fattening male goat kids as an appropriate replacement for 60% of alfalfa hay without having the negative effects on their digestion and performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood urea nitrogen
  • Daily weight gain
  • digestibility
  • feed conversion ratio
  • Ruminal fermentation
1. Aboagye IA, Oba M, Ramon Castillo A, Koenig KM, Iwaasa AD and Beauchemin KA (2018) Effects of hydrolyzable tannin with or without condensed tannin on methane emissions, nitrogen use, and performance of beef cattle fed a high-forage diet. Journal of Animal Science 96: 5276-5286.
2. Aguerre MJ, Capozzolo MC, Lencioni P, Cabral C and Wattiaux MA (2016) Effect of quebracho-chestnut tannin extracts at 2 dietary crude protein levels on performance, rumen fermentation, and nitrogen partitioning in dairy cows. Journal of Dairy Science 99: 4476-4486.
3. Arokiyaraj S, Perinbam k, Agastian P and Mohan Kumar R (2009) Phytochemical analysis and antibacterial activity of Vitex agnus-castus. International Journal of Green Pharmacy 3: 162-164.
4. Atanassova M and Christova-Bagdassarian V (2009) Determination of tannins content by titrimetric method for comparison of different plant species. Journal of Chemical Technology and Metallurgy 44: 413-415.
5. AOAC (2005) Ash of animal feed, in official methods of analysis of AOAC international,18th edition. Association of Official AnalyticalChemists, Washington, DC, USA.
6. Barszcz M, Taciak M, Tuśnio A and Skomia J (2018) Effects of dietary level of tannic acid and protein on internal organ weights and biochemical blood parameters of rats. PLoS One 13: 1-9.
7. Brodrick GA and Kang JH (1980) Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science 63: 64-75.
8. Castillejos L, Calsamiglia S and Ferret A (2006) Effect of essential oils active compounds on rumen microbial fermentation and flow in vitro systems. Journal of Dairy Science 89: 2649-2658.
9. Ghahremaninejad F, Shirzadian S and Fereidounfar S (2016) An updated list of the bryological literature on Iran. Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien, B 118: 181-188.
10. Ghosal I and Chakraborty SB (2014) Effects of the aqueous leaf extract of Basella alba on sex reversal of Nile Tilapia, Oreochromis niloticus. IOSR Journal of Pharmacy and Biological Sciences 9: 162-164.
11. Hajdú Z, Hohmann J, Forgo P, Martinek T, Dervarics M, Zupkó I, Falkay G, Cossuta D and Máthé I (2007) Diterpenoids and flavonoids from the fruits of Vitex agnuscastus and antioxidant activity of the fruit extracts and their constituents. Phytotherapy Research. 21 (4): 391-394.
12. Jan OQ, Kamili N, Ashraf A, Iqbal A, Sharma RK and Rastogi A (2015) Haematobiochemical parameters of goats fed tannin rich Psidium guajava and Carissa spinarum against Haemonchus contortus infection in India. Journal of Parasitic Diseases 39: 41-48.
13. Karamnejad K, Sari M, Salari S and Chaji M (2019) Effects of nitrogen source on the performance and feeding behavior of lambs fed a high concentrate diet containing pomegranate peel. Small Ruminant Research 173: 9-16.
14. Lee HJ, Choi IH, Kim DH, Amanullah S and Kim SC (2016) Nutritional characterization of tannin rich chestnut (Castanea) and its meal for pig. Journal of Applied Animal Research 44(1): 258-262.
15. Makkar HPS (2003) Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research 49: 241-256.
16. Maldar SM, Roozbehan Y and Alipour D (2010) The effect of adaptation to oak leaves on digestibility (in vitro) and ruminal parameters in Alamout goat. Iranian Journal of Animal Science 41: 243-252.
17. NRC (2007) Nutritional requirements of small ruminants. National Academy Press, Washington, D.C., USA.
18. Omikorede OE, Lawal OA and Iresemowo OA (2012) Volatile constituents: antibacterial and
insecticidal activities of essential oil from the leaves of Vitex agnus-casyus L. Canadian Journal on Computing in Mathematics, Natural Sciences, Engineering and Medicine 3: 256-260.
19. Patra AK and Saxena J (2011) Exploitation of dietary tannins to improve rumen metabolism and ruminant nutrition. Journal of the Science of Food and Agriculture 91: 24-37.
20. Pond WG, Church DC, Pond KR and Schoknecht PA (2005) Basic Animal nutrition and feeding. 5th edition. Wiley International.
21. Popvic M, Kaurinovic B, Trivixc S, Mimica- Dukic N, Burac M (2006) Effect of celery (Apium graveolens) extracts on some biochemical parameters of oxidative stress in mice treated with carbon tetra chloride. Phytotherapy Research 20: 531-537.
22. Rezaee F, Mohammadabadi T, Chaji M and Mashayekhi MR (2016) Effects of phenolic components of Scrophularia striata Boiss powder on feed intake, digestibility, rumination and rumen protozoa population in Lori- Bakhtiari sheep. Iranian Journal of Animal Science 47: 155-164.
23. Sharifi A and Chaji M (2019) Effects of processed recycled poultry bedding with tannins extracted from pomegranate peel on the nutrient digestibility and growth performance of lambs. South African Journal of Animal Science 49: 290-300.
24. Singh B, Chaudhary LC, Neeta A and Kamra DN (2011) Phenotypic and phylogenetic characterization of tannin degrading/tolerating bacterial isolate from the rumen of goats fed on pakar (Ficus infectoria) leaves. Journal of Applied Animal Research 32: 120-124.
25. Sofyan A, Sakti AA, Herdian H, Khairulli G, Suryani AE, Manu Hara Karti PD and Jayanegara A (2017) In vitro gas production kinetics and digestibility of king grass (Pennisetum hybrid) added by organic mineral and natural crude tannin. Journal of Applied Animal Research 45: 122-125.
26. Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3583-3597.
27. Zereu G (2016) Factors Affecting Feed Intake and Its Regulation Mechanisms in Ruminants A Review. International Journal of Livestock Research 6: 19-40.