اثر افزودن ضایعات خشک فرآورده‌های لبنی در خوراک آغازین بر عملکرد رشد گوساله های هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار،موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان-مسول بخش تحقیقات تغذیه.آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 دانش‌آموخته دکتری -دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی

3 دانشیار،موسسه تحقیقات علوم دامی، تخصص: تغذیه طیور

4 استادیار، مدیر طرح و برنامه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

5 استادیار، موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

6 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاروزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج،

چکیده

این پژوهش با هدف مطالعه اثر افزودن ضایعات خشک محصولات لبنی در خوراک آغازین، بر عملکرد رشد گوساله های شیرخوار انجام شد. تعداد 28 راس گوساله ماده تازه متولد شده نژاد هلشتاین به طور تصادفی به چهار گروه آزمایشی تقسیم شدند و پس از دو هفته سازگاری با شرایط آزمایش، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی، به صورت انفرادی با خوراک آغازین حاوی سطوح صفر (شاهد)، 10، 20 و 30 درصد محصول خشک ضایعات لبنی، تا سن هشت هفتگی تغذیه شدند. وزن بدن، مصرف خوراک، افزایش وزن و بازده مصرف خوراک به‌صورت هفتگی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که وزن زنده، افزایش وزن روزانه، میزان مصرف خوراک آغازین و نسبت اضافه وزن به خوراک مصرفی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. بررسی اثر متقابل بین تیمار × زمان نشان داد که در هفته نخست، بالاترین افزایش وزن مربوط به گوساله‌های تغذیه شده با سطح 10 درصد ضایعات لبنی در جیره‌ی آغازین و گروه شاهد بود، اما در هفته پنجم، بالاترین افزایش وزن مربوط به گوساله های تغذیه شده با 30 درصد ضایعات لبنی در جیره آغازین بود (0/05>P). نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن ضایعات لبنی تا 30 درصد به جیره ی آغازین گوساله ها، تاثیر منفی بر عملکرد رشد آنها ندارد و می توان از این ترکیب به عنوان یک محصول جانبی صنایع لبنی با ارزش تغذیه‌ای و صرفه‌ی اقتصادی، در تغذیه ی گوساله های شیرخوار استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of adding dried wastes of dairy products to the starter diet on growth performance of Holstein dairy calves

نویسندگان [English]

  • alireza aghashahi 1
  • hadi hosseini 2
  • sayed abdoullah hosseini 3
  • AMIRREZA SAFAEI 4
  • Ali Reza Yousefi 5
  • Jafar Ramazankhany 6
1 Associate Professor and Assistant Professor at Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj. Iran
2 Former Ph.D student of Animal Science, Zanjan University, Zanjan, Iran
3 Associate Professor and Assistant Professor at Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj. Iran
4 Associate Professor and Assistant Professor at Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj. Iran
5 Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
6 Dairy farm cosultant
چکیده [English]

This study was aimed to investigate the effect of adding dried dairy wastes to the starter diet on growth performance in Holstein dairy calves. A total of 28 female newborn Holstein dairy calves were randomly allocated to four groups (n=7/group) and after two weeks of habituation to experimental conditions and diet, in a completely randomized design, individually fed starter diets containing 0 (control), 10, 20, or 30% dried dairy waste up to eight weeks of age. Feed intake, weight gain, and feed efficiency (gained weight/consumed feed) were measured weekly, during the experimental period. Results showed that body weight, weight gain, feed intake, and feed efficiency were not affected by the treatments. Interactive effect of treatments by week showed that the highest weight gain was for calves fed by the diet containing 10% dairy waste or control group at first week. However, the highest gain was recorded for those that received 30% dairy waste at week five of the experiment (P<0.05). In conclusion, the results of the present study revealed that the inclusion of dried dairy products up to 30% of calves’ starter diet had no adverse effect on performance, and therefore can be used as an affordable and valuable nutritional by-product of the dairy industry in the nutrition of calves.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Calf
  • Dairy product wastes
  • Feeding
  • growth performance
  • Starter diet
1. کشانی‌دخت ش، آبایی آ و لبافی م (1393) فراوری ضایعات و ارزش افزوده آنها در صنعت لبنیات. بیست و دومین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی، گرگان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران، گرگان.
2. AOAC (1995) Official methods of analysis, 16th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Arlington VA, USA, p 684.
3. Bach A and Ahedo J (2008) Record keeping and economics of dairy heifers. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice 24: 117-138.
4. Bartlett K, McKeith F, VandeHaar M, Dahl G and Drackley J (2006) Growth and body composition of dairy calves fed milk replacers containing different amounts of protein at two feeding rates. Journal of Animal Science 84: 1454-1467.
5. Castells L, Bach A and Terre M (2015) Shortand long-term effects of forage supplementation of calves during the preweaning period on performance, reproduction, and milk yield at first lactation. Journal of Dairy Science 98: 4748- 4753.
6.DePeters E, Fisher L and Stone J (1986) Effect of adding dried whey to starter diet of early and late weaned calves. Journal of Dairy Science 69: 181-186.
7. Fouladgar S, Shahraki AF, Ghalamkari G, Khani M, Ahmadi F and Erickson P (2016) Performance of Holstein calves fed whole milk with or without kefir. Journal of Dairy Science 99: 8081-8089.
8. Furini PM, Azevedo RA, Rufino SRA, Machado FS, Campos MM, Pereira LGR, Tomich TR, Carvalho BC, Santos GB and Coelho SG (2018) The effects of increasing amounts of milk replacer powder added to whole milk on mammary gland measurements using ultrasound in dairy heifers. Journal of Dairy Science 101: 767-773.
9. Harzallah D and Belhadj H. Section. 2013. Lactic acid bacteria as probiotics: characteristics, selection criteria and role in immunomodulation of human GI muccosal barrier. Lactic acid bacteria-R & D for food, health and livestock purposes. InTech;
10. Kowalski Z, Górka P, Schlagheck A, Jagusiak W, Micek P and Strzetelski J (2009) Performance of Holstein calves fed milkreplacer and starter mixture supplemented with probiotic feed additive. Journal of Animal and Feed Sciences 18: 399 411.
11. Lammers B, Heinrichs A and Aydin A (1998) The Effect of Whey Protein Concentrate or Dried Skim Milk in Milk Replacer on Calf Performance and Blood Metabolites. Journal of Dairy Science 81: 1940-1945.
12. Miller-Cushon E, Montoro C, Ipharraguerre I and Bach A (2014) Dietary preference in dairy calves for feed ingredients high in energy and protein. Journal of Dairy Science 97: 1634- 1644.
13. Moore D, Taylor J, Hartman M and Sischo W (2009) Quality assessments of waste milk at a calf ranch. Journal of Dairy Science 92: 3503- 3509.
14. Nor NM, Steeneveld W, Van Werven T, Mourits M and Hogeveen H (2013) Firstcalving age and first-lactation milk production on Dutch dairy farms. Journal of Dairy Science 96: 981-992.
15. NRC (2001) Nutrient requirements of dairy cattle. 7th rev ed National Acad. Sci., Washington, DC.
16. Tahmasbi AM, Galbraith H and Scaife J (2007) The Effect of of Biotin Deficiency in the Pre- Ruminant and Immediately Post-Ruminant Angora and Cashmere Kids. Journal of Animal and Veterinary Advances 6: 539-598.
17. Terosky T, Heinrichs A and Wilson L (1997) A comparison of milk protein sources in diets of calves up to eight weeks of age. Journal of Dairy Science 80: 2977-2983.
18. Tozer PR and Heinrichs AJ (2001) What affects the costs of raising replacement dairy heifers: a multiple-component analysis. Journal of Dairy Science 84: 1836-1844.
19. Williams P and Frost A (1992) Feeding the young ruminant. BSAP Occasional Publication 15: 109-118.
20. Zou Y, Wang Y, Deng Y, Cao Z, Li S and Wang J (2017) Effects of feeding untreated, pasteurized and acidified waste milk and bunk tank milk on the performance, serum metabolic profiles, immunity, and intestinal development in Holstein calves. Journal of Animal Science and Biotechnology 8: 53.