نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

3 دانش آموخته کارشناسی ارشد. گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل .

چکیده

در این پژوهش، اثر تزریق زرده تخم‌مرغ نژاد بومی خزک به تخم‌مرغ سویه تجاری راس 308 در زمان قبل از انکوباسیون بر برخی پارامترهای مرتبط با نرخ متابولیزم در نتاج بررسی‌ شد. پارامترهای مورد بررسی شامل میزان مصرف خوراک، ضریب‌تبدیل، برخی شاخص‌های بیوشیمیائی سرم، غلظت مالون‌دی‌آلدئید و نیز بیان نسبی ژن‌های AMP-activated protein kinase (AMPK و (Neuropeptide Y (NPYدر بافت مغز نتاج بود. بدین منظور تعداد 320 تخم‌مرغ بارور سویه راس 308 به طور مساوی در قالب طرح کاملا تصادفی به دو گروه آزمایشی شامل گروه آزمون (تزریق زرده تخم‌مرغ نژاد بومی خزک به زرده تخم مرغ راس) و گروه کنترل اختصاص داده شدند. نمونه‌های خون و بافت پرندگان در پایان دوره آزمایش جمع‌آوری و برای پارامترهای مذکور بررسی شدند. در مقایسه با گروه کنترل، تزریق زرده تخم‌مرغ نژاد بومی خزک سبب بهبود ضریب تبدیل غذایی، کاهش غلظت سرمی تری‌گلیسیرید، کاهش نسبت تری‌گلیسیرید به لیپوپروتئین با چگالی بالا، کاهش وزن نسبی چربی احشائی و نیز کاهش میزان بیان AMPK در بافت مغز نتاج شد (p<0.05). در مقابل تزریق زرده تخم‌مرغ نژاد بومی خزک تاثیری روی وزن بدن در سن 45 روزگی، میزان خوراک مصرفی، وزن نسبی مغز، غلظت سرمی‌گلوکز، کلسترول، لیپو پروتئین با چگالی پائین، غلظت مالون‌دی‌آلدئید و بیان NPY در بافت مغز نتاج نداشت. بر اساس نتایج این پژوهش، تزریق زردة تخم‌مرغ‌های نژاد بومی خزک به زرده تخم‌مرغ‌های سویة تجاری راس 308 به طور مؤثری سبب بهبود ضریب تبدیل غذایی و کاهش میزان بیان AMPK در بافت مغز میانجی نتاج شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of the role of maternal effects in regulating the rate of metabolism and expression of AMPK, NPY genes in Ross 308 broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Mehdi Vafaye Valleh 1
  • nahid Karimi zandi 2
  • Mahdeieh Najmadini 3

1 Department of animal science, College of agriculture, University of Zabol

2 ندارد

3 ندارد

چکیده [English]

In this research, the effect of in ovo injection of egg yolk of native kahazak chicken into the egg yolk of the commercial Ross 308 strain at prior to incubation on some metabolic-related parameters were tested in the resulting progeny. The search parameters included feed intake, feed conversion ratio, some of serum biochemical parameters, malondialdehyde concentration as well as relative expression of AMP-activated protein kinase (AMPK) and Neuropeptide Y (NPY) genes in progeny's brain tissue. To achieve this goal, 320 fertile Ross 308 eggs were equally allocated in a‌ completely randomized design into two experimental groups, those injected with Khazak yolk (Test) and control group. Blood and tissue samples were collected at the end of experiment and evaluated for the parameters noted. Compared with the control group, khazak egg-yolk injection resulted in a significant improvement in the feed conversion ratio as well as significant decreases in serum triglyceride, triglyceride/HDL-C ratio, relative visceral fat mass content and levels of AMPK expression in the progeny's brain. In contrast, Khazak yolk injection had no effect on the 45-day body weight, cumulative feed intake, relative brain weight, serum glucose, cholesterol and LDL-c levels but also had no effects on malondialdehyde concentration and NPY expression in progeny brain tissue. According to the results of this study, the injection of native Khazak egg yolk into the yolk of the commercial Ross 308 eggs have effectively improved the feed efficiency and reduced AMPK expression in the diencephalon region of the progeny's brain.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Diencephalon
  • Fat oxidation
  • Feed intake
  • TG/HDL-C Ratio
  • Visceral Fat
1. وفای واله م، کریمی زندی ن و بازماندگان شمیلی ف (1397) اهمیت اثرات مادری در تنظیم پاسخ شاخص‌های التهابی و الگوی بیان ژن‌های TNF-αو Zo-1 در بافت روده و یا کبد جوجه‌های گوشتی سویه راس 308. تولیدات دامی. (4)20: 525-513.
2. Bagherzadeh Kasmani F, Torshizi K and Mehri M (2018) Effect of Brevibacillus laterosporus Probiotic on Hematology, Internal Organs, Meat Peroxidation and Ileal Microflora in Japanese Quails Fed Aflatoxin B1. Journal of Agricultural Science and Technology 20(3): 459-468.
3. Blankenship K, Gilley A, Piekarski A, Orlowski S, Greene E, Bottje W, Anthony N and Dridi S (2016) Differential expression of feeding-related hypothalamic neuropeptides in the first generation of quails divergently selected for low or high feed efficiency. Neuropeptides 58: 31-40.
4. Buzala M and Janicki B (2016) Review: Effects of different growth rates in broiler breeder and layer hens on some productive traits. Poultry Science 95(9): 2151-2159.
5. Cavaliere G, Viggiano E, Trinchese G, De Filippo C, Messina A, Monda V, Valenzano A, Cincione RI, Zammit C, Cimmino F, Catapano A, Sessa F, Messina G, Monda M, Crispino M and Mollica MP (2018) Long Feeding High-Fat Diet Induces Hypothalamic Oxidative Stress and Inflammation, and Prolonged Hypothalamic AMPK Activation in Rat Animal Model. Frontiers in Physiology 9: 1-12.
6. Chiang JK, Lai NS, Chang JK and Koo M (2011) Predicting insulin resistance using the triglyceride-to-high-density lipoprotein cholesterol ratio in Taiwanese adults. Cardiovascular Diabetology 10(1): 93-99.
7. Garamszegi LZ, Biard C, Eens M, Moller AP, Saino N and Surai P (2007) Maternal effects and the evolution of brain size in birds: overlooked developmental constraints. Neuroscience and Biobehavioral Reviews 31: 498-515.
8. Giraudeau M and Ducatez S (2016) Co-adjustment of yolk antioxidants and androgens in birds. Biology letters 12(11): 1-4.
9. Groothuis TG and Schwabl H (2008) Hormone-mediated maternal effects in birds: mechanisms matter but what do we know of them? Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 363(1497): 1647-1661.
10. Jordan SD, Konner AC and Bruning JC (2010) Sensing the fuels: glucose and lipid signaling in the CNS controlling energy homeostasis. Cellular and molecular life sciences 67: 3255-73.
11. Knopfholz J, DisserolCC, Pierin AJ, Schirr FL, Streisky L, Takito LL, Massucheto Ledesma P, Faria-Neto JR, Olandoski M, da Cunha CL and Bandeira AM (2014) Validation of the friedewald formula in patients with metabolic syndrome. Cholesterol 2014: 1-5.
12. Lecoutre S and Breton C (2015) Maternal nutritional manipulations program adipose tissue dysfunction in offspring. Frontiers in physiology 6: 158-165.
13. Li Z, Liu X, Zhang P, Han R, Sun G, Jiang R, Wang Y, Liu X, Li W, Kang X and Tian Y (2018) Comparative transcriptome analysis of hypothalamus-regulated feed intake induced by exogenous visfatin in chicks. BMC Genomics 19 (1): 249-266.
14. Liu WC, Chen SY, Jia XB, Wang J and Lai SJ (2014) Effects of variants in proopiomelanocortin and neuropeptide y genes on growth, carcass, and meat quality traits in rabbits. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 27(5): 609-615.
15. Lopez M, Nogueiras R, Tena-Sempere M and Dieguez C (2016) Hypothalamic AMPK: a canonical regulator of whole-body energy balance. Nature Reviews Endocrinology 12(7): 421-432.
16. Nillni EA (2018) Textbook of Energy Balance, Neuropeptide Hormones, and Neuroendocrine Function. Springer, Switzerland.
17. Podmokla E, Drobniak SM and Rutkowska J (2018) Chicken or egg? Outcomes of experimental manipulations of maternally transmitted hormones depend on administration method - a meta-analysis. Biological Reviews 93(3): 1499-1517.
18. Richards MP (2003) Genetic regulation of feed intake and energy balance in poultry. Poultry science 82(6): 907-916.
19. Richards MP and Proszkowiec-Weglarz M (2007) Mechanisms regulating feed intake, energy expenditure, and body weight in poultry. Poultry science 86(7): 1478-1490.
20. Ronnett GV, Ramamurthy S, Kleman AM, Landree LE and Aja S (2009) AMPK in the brain: its roles in energy balance and neuroprotection. Journal of neurochemistry 109: 17-23.
21. Shi YC and Baldock PA (2012) Central and peripheral mechanisms of the NPY system in the regulation of bone and adipose tissue. Bone 50(2): 430-436.
22. Sintubin P, Greene E, Collin A, Bordas A, Zerjal T, Tesseraud S, Buyse J and Dridi S (2014) Expression profile of hypothalamic neuropeptides in chicken lines selected for high or low residual feed intake. Neuropeptides 48(4): 213-220.
23. Tangvarasittichai S (2015) Oxidative stress, insulin resistance, dyslipidemia and type 2 diabetes mellitus. World journal of diabetes 6(3): 456-480.
24. Xu P, Siegel PB. and. Denbow DM (2011) Genetic selection for body weight in chickens has altered responses of the brain's AMPK system to food intake regulation effect of ghrelin, but not obestatin. Behavioural Brain Research, 221(1): 216-226.
25. Zhuo Z, Lamont SJ, Lee WR and Abasht B (2015) RNA-Seq Analysis of Abdominal Fat Reveals Differences between Modern Commercial Broiler Chickens with High and Low Feed Efficiencies. PLoS One 10(8): 1-16.