نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی سابق دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
2 هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، تخصص: تغذیه دام
3 عضو هیئت علمی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، تخصص: ژنتیک و اصلاح نژاد دام/ ژنتیک کمی/ ژنتیک کمی/ انتخاب ژنومی/ آمیخته-گری در گاوهای شیری/ اصلاح نژاد گوسفند/ بهکارگیری آمار در تحقیقات علوم دامی
4 استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان/ متابولیتهای ثانویه در تغذیه نشخوارکنندگان/ عصارهها و اسانس های روغنی
چکیده
بهمنظوربررسی تأثیر افزودن بیوچار محصول فرعی پسته به جیره میشهای شیرده، دو آزمایش انجام شد. در آزمایش اول، تأثیر افزودن سطوح صفر، 0/5، یک و 1/5 درصد از بیوچار محصول فرعی پسته به جیره پایه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار بر فراسنجههای تخمیر شکمبه پس از 24 ساعت انکوباسیون بررسی شد. در آزمایش دوم با افزودن سطح مطلوب بیوچار تعیینشده در آزمایش اول به جیره میشهای شیرده، تأثیر آن بر عملکرد شیردهی و قابلیت هضم خوراک بررسی شد. در این آزمایش از هشت رأس میش شیرده نژاد کرمانی زایش دوم در اوایل شیردهی در قالب یک طرح مربع لاتین چرخشی طی دو دوره 21 روزه استفاده شد. با افزایش سطح بیوچار در جیرهها تولید متان و غلظت نیتروژن آمونیاکی کاهش خطی نشان دادند (0/01P< ) و pH بهصورت خطی افزایش (0/01P< ) یافت. همچنین با افزودن یک درصد بیوچار به جیره میشهای شیرده تولید شیر، غلظت گلوکز خون و قابلیت هضم ماده خشک نسبت به جیره شاهد افزایش (0/05P< ) و غلظت نیتروژن اورهای خون کاهش (0/05P< ) یافت. بهطورکلی افزودن سطح یک درصد بیوچار محصول فرعی پسته به جیره میشهای شیرده میتواند سبب بهبود تولید شیر و قابلیت هضم ماده خشک شود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effects of pistachio by-product biochar on in vitro ruminal fermentation and performance of lactating ewes
نویسندگان [English]
- Aazam Mirheidari 1
- Noor Mohamad Torbatinejad 2
- Saeed Hassani 3
- Pirouz Shakeri 4
1 Former Ph. D. Student, Deptment of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran
2 Professor, Deptment of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran
3 Professor, Deptment of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Iran
4 Animal Science Research Department, Kerman Agricultural and Natural Resource Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Kerman, Iran
چکیده [English]
Two experiments were conducted to assess the addition of pistachio by-product biochar (PBB) to lactating
In first experiment, the effects of the addition of different levels (0, 0.5, 1 and 1.5% diet on dry matter basis, DM) of
PBB on rumen fermentation parameters after 24h of incubation were investigated in a completely randomized design
with four treatments and three replications. Second experiment was designed to evaluate effect of feeding selected
level of PBB on performance and nutrient digestibility of 8 lactating Kermanian ewes in a Latin square change-over
design with two 21-day periods. Methane production and ammonia-N concentrations decreased linearly (P<0.01), and
pH increased linearly (P<0.01) as the dietary level of PBB raised. With the addition of 1%
diet, milk yield, blood glucose, digestibility of DM increased (P<0.05) and blood urea nitrogen (BUN) decreased
(P<0.05) compared to control group. In general, adding 1% of PBB to lactating
and digestibility of DM.
کلیدواژهها [English]
- Biochar
- Ewe
- Fermentation
- methane
- Pistachio by- product